Amelie Ericson om stora berg, sitski och att älska luftfärder
Anna Norlin Berg (00:00)
Hjärtligt välkomna till ett nytt avsnitt av skidlärarpodden. Idag är det jag och Joel som är här i vanlig ordning och sedan har vi en gäst med oss ifrån Norska Oppdal. Vi har Amelie Eriksson välkommen. Välkommen hit!
Amelie Ericson (00:14)
Hej då!
Anna Norlin Berg (00:17)
Vi har ju hört och hört lite fram och tillbaka för att leta efter en dag här. Det började någon gång innan sportloven. Så det är jättekul att vi äntligen ska få till det här.
kommer det sig att du kände att det här känns kul och var med här?
Amelie Ericson (00:34)
När jag har egentligen upptäckt skidlärarpodden lite sent, men så jag har lyssnat på några avstånd och så... eller avsnitt, är svårt när man svenska och norska så jag kommer säkert att fel på hälften av orden. Så har jag en man som lyssnar, har nog lyssnat på alla avsnitt tror jag. Så jag hör gott lite om att det funnits även om det är prioritet att lyssna på så många förrän nu. Så nu är jag kanske uppe i fem.
Anna Norlin Berg (00:44)
Det gör inget.
Kul!
Amelie Ericson (00:57)
Men det är
ju kul att ni gör det, och det ju inte varje dag någon fråga eller någon val med i en podd. Så då tänker jag att det är kul att få vara med.
Anna Norlin Berg (01:04)
Om man tittar på ditt Instagram så åker du väldigt mycket skidor i väldigt stora berg.
Amelie Ericson (01:10)
Ja, så stora som jag har tillgång till i alla fall.
Anna Norlin Berg (01:11)
Ja. Ja, precis.
Du åker i sit ski. Hur kommer det sig?
Amelie Ericson (01:18)
Ja.
Ja, är egentligen en ganska lång historia. ska försöka göra den någorlunda kort. Det startade med att det var en skidolycka. Så jag är... Ungefär... I... 2010. Det är många som har exakt koll på datum och år för skadorna sina. Men för mig har det inte varit så väldigt viktigt egentligen med den dagen. Men jag kolliderade med ett träd som låg nere under sjön.
Anna Norlin Berg (01:29)
När då?
Mm.
Hej.
Oj, ja.
Amelie Ericson (01:51)
Så
skidorna fastnar under och så får jag framöver och landar på huvudet. Men som tur är så har jag ingen naxskada utan det en skada som sitter långt ner i ryggen.
Anna Norlin Berg (02:02)
Och hur påverkar
det din kropp?
Amelie Ericson (02:06)
Jag har nedsatt styrka och funktion och känsla i benen. Men egentligen såpass bra att jag klarade att gå igen en stund efteråt. Och så fick jag reumatism i tillägg. Så då var det tillbaka och så gå på krycker. Och så insåg jag det var en dum idé. För det tålde inte axlarna.
Anna Norlin Berg (02:11)
Mm. Mm.
Mm.
Mm-hmm.
Amelie Ericson (02:32)
Så då var det rullstol och sit ski. Eller sit ski först och rullstol efteråt egentligen.
Anna Norlin Berg (02:38)
började din ditt skidlärare eller ditt skidintresse?
Amelie Ericson (02:42)
Jag tror jag föddes med skidintresse men på fel plats. Så jag växte upp i Örebro. Så hade jag föräldrar som åkte skidor som typiska svenskar gör. En vecka om året. Så jag växte upp med att få åka en vecka om året. Så åkte vi upp till Sälen eller Trysil. Och åkte skidor. Jag ville gärna upp klockan halv sju och laga frukost till hela familjen så vi skulle kunna vara i backen en halvtimme innan de öppnade.
Anna Norlin Berg (02:53)
Mm.
Mm.
Ja, hög igenkänning.
Amelie Ericson (03:11)
För säkerhets skull. Så... Ja.
Det är väl sånt för alla oss stackars svenskar från södra Sverige.
Anna Norlin Berg (03:19)
Och sedan då? Vad hände sedan?
Amelie Ericson (03:21)
Jag blev gammal nog till att bestämma vad jag själv skulle bo. Så jag flyttade till Åre och gick skidlärarlinjen. Är det här med årstal igen? 2008 kanske?
Anna Norlin Berg (03:25)
Mm.
När gick det då?
Ja,
Amelie Ericson (03:39)
Vi kan lägga Z som tolerans på plus-minus två år på allt jag säger.
Anna Norlin Berg (03:42)
Bra.
Joel Baudin (03:47)
Hur var din upplevelse
på skiljade linjen?
Amelie Ericson (03:50)
Det var ett väldigt öppet fråga. Jag trivde så bra på Skölderlänningen. Äntligen få åka så mycket skidor som jag ville var huvudmotivationen i starten. Så förstod jag ganska fort, som många gör, man tror att man kunde åka skidor. Och att det fanns väldigt mycket mer att jobba på. Efter vart när man kom ut på praktik så...
upptäckte jag väl egentligen intresset för att förmedla skidåkningen till alla. För var inte det som kanske la den stora grunden för den 19-åriga mig som valde att på skidlärarlinjen.
Och så skulle jag egentligen bara göra ett år där och kanske jobba ett år som skidlärare. det blev kvar. Nej, jag skulle bli ingenjör. Där har jag blivit. Men jag skulle bli det om två år och inte tio år efter. Och så har jag inte helt slutat med undervisandet på skidor heller. Även om det inte är jag gör till 100 procent längre.
Anna Norlin Berg (04:35)
Jag hade det för planer med.
Ja.
Hur ser ditt skidåkande ut idag?
Amelie Ericson (04:53)
Just idag och den här säsongen så har jag tre prolaps på en gång.
Anna Norlin Berg (04:59)
Och det innebär...
Amelie Ericson (05:00)
Vi heter prolapton, annat på svenska.
Det är väldigt vanligt, det har ingenting med ryggmärgsskada att är ett sådant ryggproblem som alla vuxna får. Med disk i ryggen som går sönder. Ja, det är inte diskbråck på svenska. då förstår ni vad det är. Så just nu är inte en vanlig skidåkardag den perioden nu. Men om vi låtsas att inte vore den perioden, utan innan. Så jag jobbar ju hundra procent.
Joel Baudin (05:07)
Jag har inte hört ordet.
Anna Norlin Berg (05:14)
Typisk språk.
Hej!
Och precis.
Amelie Ericson (05:36)
som ingenjör. Så jag tar ju allt fritid till akt att åka skidor. Så det är kvällsåkning och så varje helg. Och så har jag en son på 13 år som är alpinist. Och det har väl du också Anna. Ja, så skidlivet är ju väldigt orienterat runt att vara med på tävlingar och träningar till honom. Och så försöker jag få dela den instruktionsdelen så jag är med som tränare i
Anna Norlin Berg (05:50)
Så.
Tack så
Amelie Ericson (06:05)
en paragäng i Trondheim. Och så ska jag nästa vecka på något som heter Kampspinal. Som jag antar att ni inte vet vad det är. Det är ett läger för ryggmedelsskadade i Norge. Där vi lär dem åka sit ski. I Hafjell. Så handlar det om mycket mer än att bara lära dem åka skidor, men det det som är
Anna Norlin Berg (06:08)
Mmm, cute!
Nej, tänkte säga. Berätta mer.
Mm, och var ska ni vara? Tron har fjärnan.
Amelie Ericson (06:36)
Det grundlägen när det är bygge på det.
Anna Norlin Berg (06:40)
Men var det självklart för dig när du insåg att inte du kunde åka skidestående att välja sit ski på en gång?
Amelie Ericson (06:46)
Nej, jag försökte åka skidestående, fast det kanske inte riktigt var något bra och inte gick. Men det kom ju till en punkt där jag insåg att jag klarar mig inte utan... Eller jag klarar mig inte utan sit ski, insåg jag förra, att insåg att man inte klarar sig utan rullstol. Så när den punkten kom så gick det. Det gick väldigt fort. Det var egentligen det som var tuffast för mig, att jag insåg att jag inte kunde åka skidor tills jag insåg att jag kunde det.
Anna Norlin Berg (06:48)
Hej!
Mm.
Mm, ja, jag förstör.
Men hur när du när du satt ut sitt sitt sitt i första ögonen? Jag antar att du inte behärskar den då, precis som du nu. Så är det. Hur har vi liksom?
Amelie Ericson (07:22)
Nej, absolut inte. Det är så många som tror att bara för jag
har lärt mig det nu så var jag väldigt duktig första dagen. Men det är långt ifrån sanningen. Så jag var ju väldigt ivrig på att få komma i Sitski när jag insåg att det var endast möjligheten. Så var vi på Samling Maltingklubben. Och så fick möjlighet att låna en från skidförbundet. Den alldeles förstod Sitski, men det förstod jag inte då. I en rödbacke, för det var det som var öppet.
Anna Norlin Berg (07:36)
Mm.
Ja.
Amelie Ericson (07:52)
Så mitt första möte med Sitzki var is och röd backe.
Anna Norlin Berg (07:56)
I en förstårsvis.
Amelie Ericson (07:58)
I en alltför stor sit ski.
Och jag kom fem meter och rakt fram på flata på väg till hejsen innan jag ramla. Men jag var som tur är gift med en sitskiinstruktör. Så det var bra planlagt ännu mer inte visste jag då. Så att... Jag hade ju tillgång till en som kunde hjälpa mig i starten. Så... Och när Trysj löpna barnbacken sin så åkte vi till Trysj. Och då gick det mycket bättre. Men då var det kanske dag fem.
Joel Baudin (08:06)
Ja.
Anna Norlin Berg (08:09)
Ja.
Ja, sant.
Mm.
Amelie Ericson (08:26)
Då
lärde jag mig att åka utan att någon höll i mig. Så det var helt hopplöst ganska länge.
Anna Norlin Berg (08:31)
Jag har
ju testat i den superplatta backen i Kungsberget och jag är helt slut i över kroppen efteråt. Det som att någon har liksom felamat musklerna. Ja, precis, för de är inte alls vana vid den belastningen.
Amelie Ericson (08:48)
I överkroppen istället för benen.
Nej.
Anna Norlin Berg (08:57)
Men är det likadant? Är man lika spändig över kroppen fort nu när man när du är mer avancerade som när man är när man är nybörjare? Tänka eller hur?
Amelie Ericson (09:06)
Inte i närheten.
I starten så använder man alla muskler i hela kroppen som man kan använda. Jag antar att du kanske var spänd i benen också för att du kunde använda dem. Men egentligen så behöver du inte ens använda armarna för att åka.
Anna Norlin Berg (09:11)
Mm.
Typ, det kan ju inte ha...
Nu är för den tänka att det borde
bli precis som på skidor att du till slut så gör skidan och snönjobbet.
Amelie Ericson (09:27)
Ja, det det. Och du
styr egentligen med mage- ryggmuskler.
Anna Norlin Berg (09:33)
Mm.
Amelie Ericson (09:34)
Så jag kan egentligen åka utan kryckstavar, men då kan jag inte stoppa, så det är en väldigt dålig idé.
Anna Norlin Berg (09:40)
Jag tänker att det kanske skönt om man ramlar också, eller? Ja, precis.
Amelie Ericson (09:43)
är att komma upp igen.
Om jag inte hade haft dem hade jag ramlat varje gång jag skulle stoppas. Då hade det alla fall varit behov. Det är väl precis som vanliga skidor bara att gångräda med fem hur trött det blir i starten. Men det blir ju mycket enklare efter vart.
Joel Baudin (10:02)
Men för mig som aldrig har prövat, du... Finns det något man skulle kunna likna det med känslomässigt?
Amelie Ericson (10:10)
Har
du åkt månorska?
Nej. Nu åkte jag en skeda. Jag kommer ihåg de första känslan för att jag åkte monoski en gång när var 14. Och då kände jag att någon hade limat ihop benen mina. Och det är lite samma känsla i sit ski men där sitter det ju fast från höften och ner. Så det egentligen det likaste som finns här egentligen att åka monoski. Men det är väl inte så många kvar ute idag som möjligheten att åka där. Men när man har kommit över den
Joel Baudin (10:14)
Okej, det sant. Ja.
Mm.
Anna Norlin Berg (10:40)
Ja, det.
Amelie Ericson (10:44)
så tänker jag på sätt och vis att Siski är väldigt mycket likare vanliga skidor än vad folk tror. Men kanske ett mellanting mellan snobor och skidor.
Det blir renare på något sätt, för det bara en skida att förmåla sig till.
Anna Norlin Berg (10:56)
Jag på snobor.
Ja, precis för att den där inerskidan som man hela tiden ställer sig på den försvinner ju.
Amelie Ericson (11:07)
Ja den försvinner, men risken att ställa sig på den försvinner inte. För om inte får kroppor ute över yttersidan så ställer du den innerskidan du inte har. Så då är crash istället för att du hamnar på innerskidan först och sen crashar.
Anna Norlin Berg (11:10)
Nej.
Just det, just det. Det är väldigt tydligt,
väldigt tydligt när det händer. Hur det här med att inspirera fler som inte kan åka skidor stående? Hur? Hur? Hur ser du att du liksom gör någon skillnad där? Får du mycket frågor? Hur börjar man? Hur funkar det?
Amelie Ericson (11:21)
Ja.
Mm.
Jag får väldigt mycket frågor om allt möjligt, både på möten och på Instagram. att svara på frågan hur man börjar... Först måste du få tag på en sit ski och så måste du få tag på någon som kan hjälpa dig. För du lär dig det inte själv, men mindre du en supermänniska. Och de är ovanliga.
Anna Norlin Berg (11:47)
Mm.
Mm. Jag pratar
Amelie Ericson (12:12)
Sen handlar det om att...
Och lär sig att få rotera skidan. Du kan ju inte ploga. För det är en lätt väg till att lära sig att ploga. Men du måste lära dig att rotera först. Innan man åker på skär.
Anna Norlin Berg (12:18)
Ja, precis.
Ja, ja.
Innan man åker på skärgen.
Det är fint.
Amelie Ericson (12:33)
Det var en uppen fråga så du fick ett svar som inte vet om det var förväntat eller om du fick ett annat svar.
Anna Norlin Berg (12:33)
Ja.
Det är
absolut. Men jag tänker för det är ju det är väldigt inspirerande att följa ditt Instagramkonto, för du åker ju väldigt stora härliga berg. Så jag tänker att det måste vara fler än jag som inspirerade. Men hur ofta åker du med andra?
Amelie Ericson (13:03)
Nu har det blivit lite mer när jag engagerar mig som tränare och instruktör. Men egentligen är mina skidkompisar stående skidåkare och snobboråkare. Till större delen. Och också mycket för att det viktigaste att ha gemensamt när vi åker är egentligen var man vill åka. Och inte vad man åker på.
Anna Norlin Berg (13:06)
Mm.
Mm.
Ja, precis. Berget. Rängen. Nej, precis.
Amelie Ericson (13:26)
Om jag åker med en som kör sit ski eller snowboard eller skidor spelar inte så stor roll så länge den också vill jakta på lösnen och jakta på klipporna. Sitzkoåkare är det begränsat av de som gör det ännu.
Anna Norlin Berg (13:29)
Nu
Vad precis?
Jag tänker det också,
för din skidåkning är ju ganska avancerad även för stående skidåkare.
Amelie Ericson (13:44)
Mm.
Joel Baudin (13:50)
Det här kan ju vara en jättedum fråga. Men hur fungerar det rent praktiskt?
Amelie Ericson (13:55)
Ja.
Jag kommer ju inte upp utan lift eller att någon puttar på mig. Så det är ju först lift nära. Så optal är fantastiskt. Jag vill påstå att det är väl den mest lättillgängliga offpisten som vi finner i skidanlägg runtomkring här. Både Sverige och Norge. du klarar då skrå ut till dit du ska och eventuellt blir puttad på ett par meter. Jag vill ju helst inte bli puttad.
Joel Baudin (14:02)
Va? Va?
Anna Norlin Berg (14:09)
Nu är det bra att bo i Uppdal.
Joel Baudin (14:09)
Nyaste.
Anna Norlin Berg (14:21)
Mm.
Amelie Ericson (14:30)
Så... Nej, och så... Så gäller att ha koll på om man ska åka någonstans för att när man sitter ner så ser man ingenting. När det kommer ett krön så vad som kommer bakom det ser jag ju på... att de dubbelt så nära som ni är. För jag är ungefär hälften så hög. Och det egentligen där som är den största begränsningen på friköring och sit ski. Inte det att jag sitter ner eller skidtekniken. Utan det att jag ser inte vad som kommer. Så jag måste veta vad som kommer.
Anna Norlin Berg (14:30)
Ja.
På grön. Precis.
Joel Baudin (14:45)
Mm.
blir det lättare då om du befinner dig på hemmaplan så att säga. Du kan köra linjer som du har bra koll på.
Amelie Ericson (15:10)
Ja.
Jag var hemma så det här hittade jag ju överallt när jag bott i Åpdalen i ungefär 15 år. Så jag är ju Lommerkänt som det heter på norsk. Men det var i Jackson Hole i USA för ett år sedan. Så där var det mycket som var nytt och mycket som var väldigt brant. Och då är det ju nästan som att jag ska få ta mig ner i lugn ro först en gång. Så jag vet vad jag är.
Anna Norlin Berg (15:30)
Ja.
Amelie Ericson (15:39)
och så litar på Johan, mannen min. Vi har också samkört på hopp. Så jag kör i park så sänder jag honom först. Och så får han testa farten.
Anna Norlin Berg (15:45)
Mm.
Bra.
Joel Baudin (15:52)
Är det
dämpning på sitt skinn också?
Amelie Ericson (15:55)
är tyvärr
bara 11 cm. Så det gäller att inte hoppa för långt eller hoppa för kort.
Joel Baudin (15:59)
Mm.
Anna Norlin Berg (16:03)
Men hur har utvecklingen sett ut på Siskisen? Du började till nu. Har det hänt? Vad händer i? Eller överallt så själva materialet.
Amelie Ericson (16:10)
Som för mig eller världen eller...
När det gäller den sitzkin som jag åker på så är det samma som den jag hade när jag hade åkt i två månader. nummer två faktiskt för jag hade en akut köp sitzkin för jag måste ha en så fort som möjligt istället för att låna den från skidförbundet. Men det är faktiskt precis samma. Jag har uppdaterat dämparen och haft dämparen innan på service många gånger.
Anna Norlin Berg (16:21)
Ja.
Mm. Mm. Mm.
Amelie Ericson (16:45)
Däremot så skedde det väldigt mycket med sitt skrivmaterial innan jag började åka.
Anna Norlin Berg (16:50)
Ja, jag känner att jag har hört att jag har att det har varit någon typ av utveckling senaste 20 25 åren.
Amelie Ericson (16:55)
Mm.
Ja, så jag tror att det är dom där. Nu har jag dålig koll på vad som skedde för... Det är tio år sen jag började åka. Sitger snart. Så vad som skedde innan det har jag inte så väldigt bra koll på. Men det är vad som skedde när. Men i starten så satt man gärna rätt ner med bena rakt ut. Och så har ju Sitger utvecklats från det. Så någon har ju lyfts upp och blivit högre. Och så sitter jag ju med böjda ben.
Anna Norlin Berg (17:02)
Innan det.
Mm. Mm.
Mm.
Mm.
Vad är det där?
Amelie Ericson (17:29)
Om jag hade suttit med benen rakt fram så hade jag inte kunnat suttit med överkroppen rakt upp. Det är ju samma som positionen på en stående skidåkare. Du vill ju inte ha överkroppen lutat bakåt.
Anna Norlin Berg (17:33)
Nej precis.
Ja.
Jag men precis.
Amelie Ericson (17:43)
Och så är en låg sitska fortfarande bästa för en nybörjare, för blir mer balans. Men den som jag har är mycket högre, så det mer dämpning och mer höjd över marken. Ser jag någonting i alla fall.
Anna Norlin Berg (17:48)
Mm.
Just
precis. Och sen byter man skida ut efter vad man ska åka.
Amelie Ericson (17:59)
Jag vet inte hur många skidor jag har.
Nej. Jag upplever att är viktigare på sit ski vilken skida man har än vad det är som stående.
Anna Norlin Berg (18:10)
Det kan jag verkligen tänka mig. Har någon favorit?
Amelie Ericson (18:14)
Det beror
Anna Norlin Berg (18:16)
Ja, är hemma
och snöat lite.
Amelie Ericson (18:20)
Det som är viktigt om det snö är att jag har en lång nogskida. Så det jag kör på nu är 191 cm. Och det är egentligen för att inte finns en längre. Så jag är glad att jag bara väger 60 kilo och inte sitter och åker på 100 kilo. För att jag inte vad de ska göra. Och så breda skidor är svårt.
Anna Norlin Berg (18:26)
Mm, okej, ja.
Mm.
Ja, visst.
Ja, för att det blir för långt till kanten.
Amelie Ericson (18:43)
Det blir för långt till kanten och att flytta
tyngdpunkten din när tyngdpunkten är placerad ganska lågt över skidan kräver ju mycket kraft. Du har ju inte fördelen med armen på det sätt och vis som när har kroppen högre upp.
Anna Norlin Berg (18:48)
Mm. Mm. Vad är det där?
Ja, det är så. Nej, precis, så kan du ju
inte angulera kroppen på samma sätt heller, så att det är lika enhet. Nej, precis.
Amelie Ericson (19:01)
Nej, anklarna och knäna, hjälper ju inte. Du kan inte göra någonting med dem, så allt sitter i höften. Så jag
har försökt åka på skidor som är bredare än ungefär 115. Och då måste det vara lös snö utan inslag av snö eller av is eller hårdare snö. Och det finns inte på Hoppedal. Det blåser på toppen, så att man måste först överleva ner 50 meter på något hårt. Och så rocker, för att allt annat dyker, du måste klara att vrida på det.
Anna Norlin Berg (19:15)
Ja, det är det.
Låg vi stå?
Men åker du bana?
Amelie Ericson (19:32)
Ja, jag har gjort det mycket för några år sedan. Jag körde på landslaget till Norge under ett år.
Anna Norlin Berg (19:34)
Jag tänker att det måste vara roligt.
Jag tänker att det måste vara väldigt utvecklande för hur man väljer linjer och liksom. Anpassar liksom skitekniken på det sättet eller.
Amelie Ericson (19:52)
Ja, är alltså friköring och körning i bana är egentligen ganska likt. Underlaget är mycket hårdare i en Vi hoppas iallafall det. Men det handlar ju om att någon bestämmer vad det ska svänga.
Anna Norlin Berg (20:05)
Precis.
Amelie Ericson (20:07)
Och du lär dig att anpassa tajmingen på både kant och vrid och allt du gör på skidorna. När du har någon som bestämmer vad du ska köra.
Anna Norlin Berg (20:16)
Precis. Du brukar
säga till dig sakerna också. Åk mycket i skogen. Ut med. Nu har vi ingen. Ja, precis.
Amelie Ericson (20:23)
Ja.
Ja nu nickar
Joel Baudin (20:33)
Har
du någon drömställe? Du har varit i Jackson Hold här. Är det något annat du drömmer om att åka?
Amelie Ericson (20:42)
Jag har mått tillbaka till Jäksjönhåle igen med mer
snö. Men jag har lust på helgskiring i Alaska.
Egentligen var planen när vi drog till Jackson Hole att vi skulle dra till Jackson Hole och Alaska och gjort det på en sån två veckors resa tills vi insåg att det är väldigt långt mellan Jackson Hole och Alaska och det blir mycket resetid emellan så det är bättre att vi tar den resan separat.
Anna Norlin Berg (21:01)
Ja.
Men.
Joel Baudin (21:10)
Det är något som... Det borde vara en upplevelse. Enda erfarenheterna är från skidfilmer, men jäklar vilka berg.
Amelie Ericson (21:19)
Det ser ut som det här är någonting annat än det vi har här hemma.
Anna Norlin Berg (21:23)
Ja,
snön framför allt.
Amelie Ericson (21:28)
Ja.
Joel Baudin (21:30)
Hur befinner sig skidläraeri för dig idag?
Amelie Ericson (21:36)
Skidlärare som är så klassisk i skidskola. Jag har möjlighet att gå ut och jobba i skidskolan i Åpdahl om någon kommer. Men det är inte någonting som jag har jobbat på marknadsföra för att jag inte har så mycket tid.
Så jag vet inte om det kan hända till att bli mer när sonen blir äldre och det blir mindre tävlingar och träningar och sånt där. Så nu blir det mer i roll, ja, som instruktör på camp eller som tränare. Men det är också sitskåkare det alltså. Och så när jag kallar mig själv för undercovertränare i Alpinklubben här, för jag är ju inte tränare för...
Anna Norlin Berg (22:05)
Vi
Amelie Ericson (22:22)
för den här gängen med 10-åringar. Men jag är ju med på mycket träningar och ger lite tips via träna när jag ser KING och de spör mig.
Anna Norlin Berg (22:28)
Ja.
Precis, och det behöver man ju också som tränare. De där som hänger lite i bakgrunden och har till analytiskt öga. Oerhört viktiga.
Amelie Ericson (22:43)
Jag
kan inte låta bli och se på teknik. Den är skadad efter att ha varit skidlärare i många år. När du ser en åkare så analyserar den oavsett om man har tänkt göra det inte.
Anna Norlin Berg (22:48)
Nej.
Tack
Mm, sånt.
Men hur tänker jag så här om du är hemma i Oppdal och så har det snöat för vi har ju också ganska mycket norska lyssnare. Vad är ditt favorit? Åk hemma. Hur åker du då?
Amelie Ericson (23:15)
Det beror lite på hur mycket det har snöat. Första åket brukar alltid bli samma åk. Det ofta fyra fjäll som sitter ihop med lifter. Men du kan starta på tre olika platser. Det fjället som ligger i mitten heter Hovden. Där är det svartbacke. Ordentligt svart, inte bara lite låsa svart. Det är riktigt brant. Så har vi en backe på framsidan. Sen är det en blåbacke som går ner på baksidan för att transportera bort folk.
Anna Norlin Berg (23:23)
Nu är det där.
Amelie Ericson (23:45)
Och allt det andra är ju inga backar i vägen. Så där är det fullt av skog och ovanför skogsgränsen också och klippor och småting att hoppa på. Så var det en gång i tiden en backe som låg bredvid den backen som är nu som en liten halvgäng växt. Så där är det som du kan gå direkt från liften, köra rakt ner och den har en sån små dropp på ett par meter längs med som man bara kan köra i farten och så småkuler och så
Anna Norlin Berg (23:48)
Mm, mm.
Amelie Ericson (24:14)
svart lutning och lösnö och så 15 meter från liftet. Så brukar jag alltid starta där.
Och det är nog en del av det sett på Instagram som är från det åket som bara är 15 meter från liften.
Anna Norlin Berg (24:21)
Ja.
Det är härligt, tänker jag. Och det är sådana där är saker som. Det känns extra lyxigt att man inte behöver gå jättelångt eller ta sig och kämpa, utan att det här finns här.
Amelie Ericson (24:38)
Ja.
Och sen fördelen i Åpdalen är att om du är känt nog så kan du utan att gå hitta åkning i dagar efter löserna. Så länge det inte blåser bort för det blåser en del här. Så man förflyttar sig, man tar havden först och så kan man förflytta sig till Ådalen och Vangsle är mycket som öppet utan skog. Men det nästan lite för öppet så det är inte lika kul för det inte lika mycket saker som är i vägen eller att hoppa på.
Anna Norlin Berg (24:51)
Mmm!
Mm.
Mm.
Nu det där.
Amelie Ericson (25:11)
Eller är det stora
klippor då? Är det ådalen man potentiellt kan köra? Men det finns en plats som heter Stölen som är med skogsåkning som är öppen skogåkning. Så där kan man hitta snö länge som helst. Och det tog en stund när jag bara härskade att köra skog på sit ski. För det är betydligt värre att köra lösnö på sit ski utan skog. Då är det ingen som bestämmer vad du ska svänga. Och inga kryckestavar som kan fastna i träd.
Anna Norlin Berg (25:15)
Mm.
Mm.
Ja, så jag tänkte faktiskt på det när du sa så här. har skog och har problem med barnböcken. Men vad det svåraste måste ju vara att hinna vrida. Han var en.
Amelie Ericson (25:50)
Ja, och vrida lagom mycket. För när du väl
har börjat vrida så ska du helt sluta vrida. Innan du har kört 90 grader och stoppat.
Anna Norlin Berg (25:57)
Ja.
Mm, just det.
Amelie Ericson (26:03)
När man lär sig åka sit ski, och de flesta gör det i hela sin period som sitskeåkare, så vrider du skidan genom att använda kryckstaven. Så du stoppar den ned i snön och startar rotationen med den. På insidan, ja. Om du lägger tyngden på den och startar rotationen med den i lösna.
Anna Norlin Berg (26:15)
Mm, okej.
På insyn.
Mm.
Amelie Ericson (26:30)
och den skidan är 20 cm lång och 7 cm bred, då kan man förstå vad som sker. Så man får lära sig att köra utan att använda dem.
Anna Norlin Berg (26:35)
Så.
Just det. Hur lång tid då det för dig?
Amelie Ericson (26:46)
Det är så dumt att räkna i år. Jag hade pallplatser i Europa Cup och Alpint innan jag klarade att det. Det tog väl fem år kanske med väldigt många skiddagar per år innan jag hade knäckt koden NOC till att få kört utan att använda kryckestavar i skogen.
Anna Norlin Berg (26:47)
Men vi måste kämpa. Ja, jag förstår.
Mm.
Precis.
Men de här pallplatserna och Norska landslaget och det. Hur? Hur var den upplevelsen?
Amelie Ericson (27:14)
Jag älskade och älskar fortsatt att köra port och träna. För det är en utmaning. Det något som är vägen, det gör det svårare att köra på skidor och då är roligare. Men jag trivdes aldrig helt i tävlingssituationen. Det har ingenting alls göra med jag inte har tävlingsinstinkt. För det har jag så det räcker att bli över.
Anna Norlin Berg (27:18)
Mm.
Mm.
Amelie Ericson (27:41)
Men det var mycket där allting runtomkring, allt resande och all tid vi brukade att de var sliten och pressen på just den ena minuten.
Anna Norlin Berg (27:51)
Så är det.
Amelie Ericson (27:53)
Det var logistiken runtomkring som gjorde att jag slutade. Det har varit mer stress att dra iväg så att det inte var värt det. Det handlar inte om åkningen och portarna utan mer om tävlingssituationen.
Anna Norlin Berg (28:08)
Hej.
Så det var inte så här tävlingsnerverna som gjorde att det inte vart kul, utan det var liksom. Liks. Liksom. Just det. Det ska ju stämma det också för att det ska vara roligt, annars så blir det inte bra.
Amelie Ericson (28:16)
Jag alltid runtomkring.
Nej, och så
kan du ju inte... Det är svårt att leva på paraidrott. Men du kan så som det nu. Det var inte så när jag körde, men nu så kan du egentligen det. Men i alla fall om du är i 20 åren och har mamma och pappa som hjälper till lite kanske. Och inte är det 30 åren att ha en egen alpinist du ska försörja.
Anna Norlin Berg (28:36)
Mm.
Tack.
Precis. Ett hus kanske. Bilar och.
Amelie Ericson (28:47)
Ja, och ett hus, ja. Ja. Men
det är många som inte förstår det. Varför? För de landslaget vill gärna ha med mig. Men jag trivs egentligen väldigt bra som det är nu. Och att det egentligen är argument nog. Jag vill åka skidor. Jag behöver inte visa världen att jag åker skidor. Eller om nån vill spela in en skidfilm där fick köra friköring, då kunde jag visa världen att jag åker skidor.
Anna Norlin Berg (28:56)
Mm.
Avverkningen.
Men.
Amelie Ericson (29:15)
Men liksom skidåkningen
som är motivationen och inte tävlingen.
Anna Norlin Berg (29:18)
Ingen part.
Det är fint och jag tänker också att det är lite därför det skidlärar podden ganska inte. Att det inte handlar om raising, utan att det är just denna upplevelsen av att vara på fjället med andra intresserade som är viktiga. Men det ingenjörs yrket och hur var vad gör?
Amelie Ericson (29:35)
Mm. Ja.
är någonting som heter rådgivande ingenjör inom konstruktionsteknik. Det var kanske grekisk för de flesta skidlärare. Men det handlar om att projektera bygg och de konstruktionerna som gör att bygget står. Trä, stål och betong.
Anna Norlin Berg (30:03)
Ja precis.
Amelie Ericson (30:07)
är väl enkelt förklarat. så jobbar jag i en rådgivarfirma så att vi blir hyrt in av de som ska bygga nya större bygg. Så det handlar inte så mycket om, det är inte små villor utan det är större projekt.
Anna Norlin Berg (30:15)
Jag vet inte.
Men jobbar du i Åppdal eller jobbar hemifrån runt om?
Amelie Ericson (30:26)
Nej.
Kontoret är i Trondheim. Det 11 mil från Oppdal. Så ganska nära i svenska målmät. Men i Norge, alla fall norr om Oslo, så mäter vi inte avstånd i kilometer eller mil, utan hellre i timmar. Så det är två timmar till Trondheim. Så jag inne två dagar i veckan på kontoret och så hemifrån de andra dagarna. Så nu sitter jag på hemma kontoret.
Anna Norlin Berg (30:31)
Mm.
Mm.
Mm.
Jag pratar
Joel Baudin (30:59)
Jag är nyfiken på. Om man säger så här för min var från skadan. Vad? Vad tänker du om den idag? Eller tänker du inte alls på den? Och liksom, vad tog du med dig från den upplevelsen?
Amelie Ericson (31:18)
Alltså, till vardags så tänker jag egentligen väldigt lite på det. Så det blir mer när man möter andra som ställer frågor. För det första så har jag blivit medveten om att jag faktiskt hade väldigt tur. För det, kunna åka sit-ski och kunna köra rullstol självständigt. Det är ju det som är viktigt för mig. Och inte det att jag inte kan gå. Eller att jag inte kan köra stående skidor.
Joel Baudin (31:21)
Mm.
Amelie Ericson (31:50)
Och så just när det skedde så tänkte jag inte så mycket heller. var ju perioderna efteråt som var tuff.
Anna Norlin Berg (32:01)
Hur lång var den tuffa perioden?
Amelie Ericson (32:03)
Först var det väldigt tufft i ett år och sen var det mindre tufft och så fick jag reumatismen i tillägg. Och då, det var efter det här som jag gick över till att köra sit ski och använda rullstol med kombinationen. För det är en dålig kombination att ha nedsatt funktion i området där du inte ska överbelasta leder. Och egentligen har ju livet blivit mycket bättre efter det.
Anna Norlin Berg (32:10)
Jästa.
Amelie Ericson (32:30)
Så på sätt och vis var det bra att det blev bägge istället för att leva halvdant med något som jag tänkte att det gick bra men insett efteråt att det var bättre att tillpassa sig ordentligt så som man varit nu.
Anna Norlin Berg (32:45)
Men kan du ta några steg nu med typ hjälpmedel?
Amelie Ericson (32:50)
Ja, det kan jag.
Så jag kan få lite hjälp att använda kryckestavarna och en person till hjälp för att ta mig från sit ski till toalett, exempel, när man åker skidor, står upp och lagar mat. Men jag använder ju rullstol så fort jag ska, lite längre. Så som längre än en meter.
Anna Norlin Berg (32:56)
Jag mörkisar
Ja, precis.
Men hur? Ja, när man är med om svåra saker och sen så när det har gått en ganska lång tid så där så jag har förlorat ett barn bland annat. Jag kan nu känna att jag inte vill. Det kan ju låta jättehemst, men jag vill inte vara utan den upplevelsen, för det har lärt mig så mycket. Känner du att du liksom?
Amelie Ericson (33:29)
Nej.
Anna Norlin Berg (33:32)
har vuxit med din olika person.
Amelie Ericson (33:35)
Ja, absolut.
Jag tänker inte att jag önskar att det inte hade skett. Jag tror att livet hade blivit bra om det inte hade skett också. Men det absolut inte någonting som jag går och grämer mig över. Det är ju massa saker som har skett på grund av det. Och sett som jag har utvecklats människor jag har mött som jag aldrig hade upplevt annars.
Anna Norlin Berg (33:44)
Hej!
Ja, och det tycker jag att man kan slås av sådär en tio år efteråt att det var tufft då, men det vart bättre. Jag lärde mig så himla mycket och det är ganska skönt att känna att om mer händer så vet jag att jag kommer kunna lära mig mycket av andra motgångar också. Var man vågar jobba med det?
Amelie Ericson (34:23)
Ja,
det är fint att du säger det för det är väldigt få som tänker så. För det är kanske lite av utfordringen när du har varit med om någonting som syns hela tiden. För alla som ser mig ser jag att jag har en rullstorj eller jag har en sit ski. Och det är ju ganska lätt för många att tänka åh stackars. Men vi är ju väldigt många som lever i den situationen idag och inte tycker synd om oss själva överhuvudtaget.
Anna Norlin Berg (34:34)
Mm, det ses.
Ja precis.
Så.
Amelie Ericson (34:51)
Utan det är faktiskt någonting som bara är. Kanske på samma sätt som inte ni vaknar och tänker att det är så synd att jag inte kan flyga. För det är som det är. Och det är egentligen inte någonting som är så himla negativt. Trots att det såklart är utfordringar med att knyta till det. Och det är ju inte... Det blir bemött som att någon tycker synd om en. Det är det värsta jag vet.
Anna Norlin Berg (34:58)
Och med visits.
Mm.
Jag pratar precis.
Ja, jag förstår det.
Amelie Ericson (35:21)
och folk som kanske är särskilt lite äldre damer. Sån 60 plus kan ju få någon sån mamma omtanke eller något där de tycker synd om att bli väldigt lätt motiverade. Så jag får höra att det är så bra att du kommer utanför dörren när man möter någon i liftkarn efter att du har kört ett off-piståk. man bara ja, jag behöver egentligen snarare beröm för att jag hållit mig inne och varit på jobb den här dagen det snarare än vad jag behöver beröm för att jag kommit ut idag.
Anna Norlin Berg (35:38)
Ha ha ha ha ha
De samma.
Det är olika genom genom sig själv känner man andra eller eller tror man att man känner andra. Kanske ska vara precis.
Amelie Ericson (35:52)
Ja.
Ja.
Ja, det kanske är det man tror det. Och så kanske du och jag känner varandra bättre genom sig själva, även om inte vi känner varandra. Vi har ju inte mött sig
innan det här. Men vi kanske är lite likare utgångspunkt än hon, damen på 65 som jag möter i Liften.
Anna Norlin Berg (36:14)
Precis som
också är jätte nöjd för att hon är ute kanske. Jag vill precis, men jag vet att du cyklar. Ni cyklar väl ganska mycket i hela familjen? Berätta om din cykel.
Amelie Ericson (36:17)
Ja, för det för henne kanske faktiskt var en stor grej att komma ut.
Ja, det stämmer.
Ja.
Min cykel är för första två cyklar. Jag har en utför cykel, alltså downhill cykel blir det väl på svenska. Som är en fyra hjul och fulldämpad med samma fjädringsväg som en vanlig downhill cykel. Men inga pedaler. Den rör sig inte framåt om det inte lutar ner för.
Anna Norlin Berg (36:53)
Mm.
Läst det.
Amelie Ericson (37:01)
Så det är typiskt cykelanlägg som i Åre för exempel.
Anna Norlin Berg (37:08)
Lift upp cykeln.
Amelie Ericson (37:10)
Lift upp jag och cykel ner. Lite som sit-skin, bara att jag är mer beväglig på sit-skin än i cykeln. Det är lättare att duttar runt på den. Det är väldigt mindre. För
cykeln är ju 90 cm bred. Den ska ju ha en viss bredde. Ja... Den är i alla fall över 40 Det kan hända det närmar sig 50 också. Vi har inte vägt den. Jag tänker det bäst för de stackarna som jobbar i liften och inte vetar det. Ja, 10-20 cm. Ja, det går bra.
Anna Norlin Berg (37:19)
Ja, men hur tung blir den?
Ja, det det.
Nej. Men precis när var det en 10 kilo.
Amelie Ericson (37:42)
Den funkar egentligen. Förutom bredden har den inte så mycket begränsningar om man jämför med en vanlig cykel. Så allting som är brett nog funkar. Det går ju hoppa och det går att köra det som är svarta cykelstigar så länge de är breda nog.
Anna Norlin Berg (37:49)
Men om man
Ja, precis. Men om du sitter i rullstol så blir sugen på en sån här cykel. Bygger man den själv eller var liksom? funkar det?
Amelie Ericson (38:02)
Ja.
Det finns en marknad som utvecklingen är vid nu. En sitskin var jag innan jag började åka. Den stora utvecklingen på utrustningen var. Det är en norsk firma som heter Exotec som startade för ett par år sen. Främst har de sålt väldigt mycket av en fyrhjuling som har fyrhjulstrift och mindre bredare däck så den kommer upp överallt.
Anna Norlin Berg (38:11)
Mm.
Mm.
Det är...
Precis för det tänkte jag säga. Det där borde man ju kunna ha en elmotor på, precis som elcyklar.
Amelie Ericson (38:37)
De har ju elmotor på de här men de går 15 kilometer i timmen.
För de är ju laga för att ersätta det och kunna gå på tur på ett fjäll. Den kan köra upp för en trapp för exempel. Och så har de använt nästan samma ram och så gjort en downhillcykel. Och jag har varit med lite i utvecklingen av den också. Och jag har lust att pröva att få på in en liten elmotor bak. Men det är egentligen mer för att kunna accelerera på hopp.
Anna Norlin Berg (38:45)
Så man i stället.
Ja, just det.
Amelie Ericson (39:06)
än för att ta sig fram. det är egentligen
där jag känner att för att ta steget från sån blå-röda hopp upp mot röd-svart storlek så saknas gasen på kicken om man känner att man har för lite fart. För där är konsekvenserna mycket större om du inte kommer över.
Anna Norlin Berg (39:23)
Så där.
Amelie Ericson (39:25)
Men då behöver jag lägga lite tid och energi, både jag och även dem på Exotex, kan vi säkert finna ut av det. Men jag var väldigt bestämd på det för ett år sedan att det måste vi fixa. Men sen har jag blivit bättre på cykla, så jag får ju med mig farten i en typiskt röd hopplöjp. Alltså går det fint. Så då har ju inte behovet varit lika stort längre. Men jag har fortfarande lust på det, det tida i det här tidsklemma livet.
Anna Norlin Berg (39:31)
Nu.
Mm.
Det en annan.
Jätte.
Jätte.
Joel Baudin (39:54)
Man
Amelie Ericson (40:00)
Ja.
Ja det är det.
Det är som mitt emellan cykel och gokart. Två av de bästa värdena på en gång. Ja det är bara hur jag kartar.
Anna Norlin Berg (40:08)
Men det såg
Joel Baudin (40:10)
Ja, men jag tänkte så Mario Kart Det är...
Ja, coolt Är...
Vad innebär, eller vad liksom, vad betyder luftfärdarna för dig?
Jag tänkte för du pratar mycket om hoppen, både på skidor och på...
Amelie Ericson (40:31)
Ja.
Jag vet inte, nu tänker jag att det blir tyst. är dålig egenskap på en podcast också.
Anna Norlin Berg (40:37)
Nej.
Joel Baudin (40:40)
Det är
lugnt, vi har ingen broska.
Amelie Ericson (40:44)
Men det är någon känsla i de där luftfärderna. Och samtidigt som det en jakt på det perfekta. För det är... Jag har en sån inboende jakt med att finna ut vad som är det perfekta. Och det med att hoppa med den typen cyklar eller sit ski är ju inte något som väldigt många gör. Så det något man finna ut av vården, man ska få balansen och så får... Få den känslan att faktiskt få klart det perfekta då. Det som jag har bestämt i huvudet mitt att det är det perfekta. För det finns inte lika mycket som är satt.
Anna Norlin Berg (40:50)
Jette.
Amelie Ericson (41:14)
Så som det gör för er som står på cykel eller stå på tjej. Och så är det ju en utmaning. Och adrenalin.
Anna Norlin Berg (41:18)
Nja.
Ja, och jag tänker så här är inte det här att utnyttja kraften. Där den liksom gör därför stor störst utväxling av den. Det är samma sak i en skärande sväng som i ett hopp eller en puckel, att du liksom inte jobbar mer än utan att jobba mot den.
Amelie Ericson (41:29)
Hmm.
Eller motsatt, jobba med och inte mot. Ja, det är sådant motsatt.
Anna Norlin Berg (41:48)
Det måste vara lite. Ja, så sa jag.
Så kan det gå apropå på kast. Nej, men jag precis att du hela tiden har kraften på din sida.
Amelie Ericson (42:04)
Mm.
Sån är det med den skärande svängen också.
Att få till den perfekta svängen. Och också definiera lite mer själv vad den perfekta svängen är.
Anna Norlin Berg (42:16)
Ja, och en av dem är det stenhårt och nästa dag kanske rör rullsnö för frys och tinat liksom. Så då kommer det ju vara annorlunda och ingen rörelse är den andra lik i de olika svängarna. Det är väl därför vi håller på med det här kanske.
Amelie Ericson (42:32)
Nej.
Ja, jag tror det. Där antingen så är du drivet 100 % av det sociala och ser andra utvecklas eller 100 % av att få till det perfekta. Men det flesta är nog säkert mitt emellan tänker jag.
Anna Norlin Berg (42:48)
Men jag tänker att vi som inte kan sluta då vi borde köra både och att få andra att utvecklas och hitta den där svängen, liksom som inte kan leva utan liksom.
Amelie Ericson (42:51)
Ja. Jag tror det.
Jaha.
Jag kan ju
bruk flera dagar på rad och jakta på den perfekta svängen själv. Och vara helt nöjd med det också.
Anna Norlin Berg (43:05)
Ja, ja,
Ja, precis. Jag förstår.
Amelie Ericson (43:11)
Och gärna
jakta på flertalet av den perfekta svängen för att någon gång så har man faktiskt fått till det som känns som en perfekt sväng. Men att få till ett åk med perfekta svängar, det har jag fortfarande inte kommit till. Det kanske därför vi fortsätter också. Vi har inte fått till ett åk med perfekta svängar.
Anna Norlin Berg (43:16)
Och sen kommer det till.
Ja, det tror jag.
Nej, och sen när vi kommer tillbaka till det åket då ser snön annorlunda ut, så då kommer svängen. Så fortsätter den. En evighetsmaskin. Men jag tänker hur. Hur ser den andra cykeln ut? Du satt hade två.
Amelie Ericson (43:35)
Japp.
Eftersom den första cykeln är lite svår att ta sig fram med när det är platt eller uppför så har jag en till som också är en terrängcykel men den har tre hjul och den har pedaler men inget handtag så pedalerna är också handtaget. Du styr och trampar och bromsar och växlar med samma.
Anna Norlin Berg (43:58)
Okej.
Och då är det händerna. Precis. Hur den har mer tillifrån jobbet eller när ute och tränar eller.
Amelie Ericson (44:08)
Det händer när.
Nej, till och från jobbet så är det tåget som gäller.
Men det är mer terrängcykling runt omkring hemma utan lift. För den kommer ju upp inte absolut överallt för den har framljusdrift och det är ju inte helt optimalt och den blir aldrig så brant så det finns någon slags gräns där. Men den kommer upp på många platser alltså. De flesta som en medelgod vanlig terrängcyklist kommer upp och kommer jag upp också. Men den välter lite lättare ner för den har tre hjul.
Anna Norlin Berg (44:23)
Ja, precis.
Amelie Ericson (44:45)
Och så har den ingen balans i luften, är inte lagen för att hoppa med. Jag har testat det, men hoppar med den och bakhjul hoppar väldigt bra. Framhjulet hoppar nästan inte alls.
Anna Norlin Berg (44:49)
Nej, nej, men då testat.
Amelie Ericson (44:59)
Men det är ju mer vardagsmöjligheterna för det behöver vi inte när man jobbar när liften går. Så är det ju inte alltid man får till att cykla då. Så cyklingen går ju, det är mycket lättare att få till för det behöver vi bryra om när det är kvällsåkning. Och kvällsåkningen finns förresten inte på sommaren i Åbdalen.
Anna Norlin Berg (45:02)
Ja.
Mm.
Nu vi precis.
Det är det vi säger det.
Amelie Ericson (45:21)
Och så är det ju träning det också. Det blir ju träning på sätt att visa den där aning-siklingen om men jag tror kanske slitageet är större än träningsutbytet. Men det är ju tufft på kroppen.
Anna Norlin Berg (45:22)
Mm.
Vad sliter det mest?
Amelie Ericson (45:33)
Lite i rygg och skulder och händer och fingrar.
Men jag tror inte det är någon fara med det. Men jag tror det är dumt att göra det sju dagar i veckan. Det är bra att få trampa lite mellanåt. Men sådana är väl för er också. tänkte inte om ni cyklar, Daniel.
Anna Norlin Berg (45:50)
Alltså jag cyklar gärna cyklar i skogen men inte så gärna rätt ner utan mycket.
Joel Baudin (45:59)
Jag har hållit mig borta från ännu ett dyrt intresse så downhill har bortprioriterats. Nej. Inga skotrar, inga downhill.
Amelie Ericson (46:02)
Du inte blev svångad än.
Joel Baudin (46:11)
Men jag funderar på... Finns det något... Om vi kliver tillbaka till ditt skildra liv. Har du något minne som värmer dig extra varmt om hjärtat som du skulle kunna dela med dig av?
Amelie Ericson (46:34)
Nu är det hemma, vi måste tänka igen. Det är så mycket att välja på.
Jag har ett minne från min första säsong med en två och ett halvtåring som jag hade privat lektion med en hel vecka. Som lärde sig åka utan att ploga men lärde sig åka. Och så slutade den med att den sista dagen sa till pappan på sista dagen att de skulle ta mig mig hem så jag kunde bli hennes nya mamma.
Anna Norlin Berg (47:07)
Det har de gjort bra intryck.
Amelie Ericson (47:07)
För hon hade ingen mamma.
Joel Baudin (47:09)
Mm.
Amelie Ericson (47:11)
Ja,
det är väl liksom starkaste myndet från första året och vad är en del av motivationen till att fortsätta?
Ja.
Joel Baudin (47:20)
Skapa relationen. Vad var det då någonstans?
Anna Norlin Berg (47:20)
Och då borde hon vara typ femton
år nu.
Amelie Ericson (47:24)
Ja, hon är stor nu. Jag tror att de kommer ihåg det. Jag vet inte, kanske fortfarande kommer hon. Det var i Funnestalen. Så jag gjorde praktik på skidlärarlinjen i Funnestalen. I Tändalen, för att vara specifikt de flesta ukarna. Men det är kärgård, det var inte om de fortfarande är det, men det var ju både på berget och i Tändalen i alla fall då.
Anna Norlin Berg (47:26)
Nej.
Ja, det det.
Amelie Ericson (47:47)
Jag har inte
hängt med på utveckling av skolans i Tändalen så jag vet inte hur det idag. Det vet säkert de som lyssnar.
Joel Baudin (47:52)
Ja.
Anna Norlin Berg (47:54)
Precis. Vi har ju inte ju vart nike som hänger i Tändalen. Sätt runt att de är lite mer uppdelat. Vi brukar ju hålla på en sådana 50 minuter ungefär. Jag tänker så är det någonting du vill liksom skicka med till antingen om Oppdal om.
Joel Baudin (47:55)
Säkert. Vi får skriva in.
Amelie Ericson (47:56)
Mm.
Mm.
Anna Norlin Berg (48:22)
själva ditt ställe att åka på eller om att åka sitt ski eller vad som helst.
Amelie Ericson (48:30)
Det var det här med öppna frågor som jag tycker är svårt.
Anna Norlin Berg (48:32)
Mm.
Amelie Ericson (48:39)
Det är säkert tänka en halv timme och då har kommit över de här femte minutterna som har gått. Ja, det kommer göra det.
Anna Norlin Berg (48:41)
Alltså om det kommer komma på dem i kväll ungefär.
Men om man sitter i Rulls skål precis. Ja, för det måste man ju uppleva. Nej, precis. För det är ju ett fantastiskt fint skidområde. Men det är länge, länge, länge sedan. Det var 1990 tal.
Amelie Ericson (48:47)
Även kom hit och åk när det gäller Oppdal tänker jag i fall. För att det är inte så många svenskar som är här.
Har du varit här?
Du var här innan jag var här alltså.
Anna Norlin Berg (49:06)
Och
Vad jag minns så var det väldigt fin skidåkning och brant.
Amelie Ericson (49:17)
Ja, då har det nog varit på hovden, jag. Det är fantastiska.
Berget i mitten.
Anna Norlin Berg (49:23)
Säkert. Nej, men och sen så tänker så här om man nu sitter i rullstol eller har svårt att gå. Hur liksom ska? Visst ska man väl testa? Det är väl inne på att man.
Amelie Ericson (49:37)
Man ska
testa och man ska inte ge upp. Nu kommer jag på svar, man bara specifiserar frågorna lite. den första veckan är tung och det är aldrig så många som prövar en dag och tycker att det här är hopplöst, är ingenting för mig. Men det var ingenting för mig första dagen heller. Det bara att jag var fast bestämd på att jag skulle få det till. Men ge den vecka i alla fall innan du bestämmer. Bestämmer dig för att ge upp. Häls ge inte upp då heller.
Anna Norlin Berg (49:40)
Nej.
Amelie Ericson (50:06)
Men minst en vecka. Och hitta någon som kan hjälpa dig. tag på en instruktör och få tag på en bra kompis eller familjemedlem som kan hjälpa dig. För du kommer att ramla hundratusen gånger. Och om man ska använda all energi på att upp hundratusen gånger när man har ramlat så har man ingen energi till att värda sig åt.
Anna Norlin Berg (50:06)
Men ändå ändå.
Precis. Men jag tänker att om man vill inspireras av dig, då kan man följa dig på Instagram. Du finns där och du. Där heter du Amelie Eriksson. Så inleder. För det med X. Nej. Just det. Se och är ett. Om det länkar till.
Amelie Ericson (50:34)
Ja, det är inte värre än det här. Det är bara svårt att stå av att det ger liksom... Nej, musei och ets.
Joel Baudin (50:47)
Och det länkar vi till så att man kan backlicka.
Amelie Ericson (50:49)
Då blir det lätt att stava. Så ska jag försöka få liv
i det Instagram-kontot igen. Där man har diskbrock i en säsong är inte bra för Instagram-livet.
Anna Norlin Berg (50:59)
Nej, men allt bör inte vara nytt. Jag förstår. Förstått. Nej, nej, nej, nej. Det är så. Men det har varit jättekul att prata med dig. Super inspirerande och jag känner att jag vill åka till Åpdals natt igen.
Amelie Ericson (51:02)
Nej, man kan lägga ut gamla saker också, har hört. Men det har inte gått in helt ännu.
Är du värt välkommen hit?
Joel Baudin (51:23)
Ja, det är... Jag tycker det är så himla häftigt med...
Anpassningsbarheten av människan. Att anpassa situationen och acceptera den och göra det bästa av det. Det är väl den enda vägen.
Amelie Ericson (51:44)
Det vill enda fungera under vägen i alla fall.
Joel Baudin (51:46)
Men det är inspirerande, jag. Och en bra påminnelse.
Så starkt jobbat med hela den här resan.
Amelie Ericson (51:56)
Tack.
Anna Norlin Berg (51:57)
Vad kul att ha dig med och så får du hälsa till Johan från oss.
Joel Baudin (51:59)
Mm.
Amelie Ericson (52:01)
Vi
Joel Baudin (52:03)
Ni som lyssnar kommer att hitta länkar till Amelie i avsnittsbeskrivningen. Sen får ni höra av er om ni vill höra mer. Så vi får mer lärdomar för hur vi kan inspirera kring det här.
Anna Norlin Berg (52:20)
Det.
Amelie Ericson (52:20)
Och jag är bra på att svara på inte öppna frågor.
Anna Norlin Berg (52:23)
Det ska vi ta med oss.
Joel Baudin (52:23)
Och vi har blivit drillade i fråget teknik där det bara är öppna frågor nästan.
Det var en bra combo. Tack för idag och tack till alla er som lyssnar. Vi hörs nästa gång.
Anna Norlin Berg (52:33)
Mm.
