Klas Åstrand

Joel Baudin (00:00)
Då idag har vi äran att ha med oss. Klas Åström. Varmt välkommen till Skillar på den. Tusen tack tillbaka ska du säga. Du har ju om man kollar tillbaka historiken så har du varit med förut. Några gånger kan man ju säga på lite olika sätt. Då var det alldeles rätt. Men för alla som inte känner dig, Bras eller känner till dig har du möjlighet att berätta hur du hittade in i den här skilära världen.

Ja, igen så var det så här. Jag gick på GH och det här var 1977 och då klevde in en kille där och sa att jag behöver lite folk skidlärare inom Främjandet till Sörbybacken. Det tyckte jag lät rätt spännande. Jag ställde också frågan då, så här får man betalt. Då sa han nej, det får man inte. Men...

Man träffar en förskräcklig massa trevliga människor och man lär sig en massa saker och han hade helt rätt. Det var så det började så att det jag började med mig just det där med att man träffar en massa trevliga folk plus att man lär sig eller man. Jag har lärt mig extremt mycket under åren genom alla möten som jag haft i backar och utanför backar också för den.

Så börjar det och sedan har det fortsatt efter det.

Hela vägen. Första gången vi träffades, det var 1999. Det var i Hemsedal, det var Interski samtidigt i Bejtstaden. Då hade jag min uppgift ändå, det var att guida en grupp från själva Interski runt i anläggningen. Visa hur det såg ut.

Då berättade du för mig att du även höll på med examen. Hur hamnade du i examensnämnden? Där har du också hållit till ganska många år. Jag halkade in på rätt många ställen med beton på halka. Det gjorde jag där också. Jag var en av dem från främjandet som var nominerad att vara på examen. Plötsligt blev det min tur helt enkelt.

Det blev ledigt och då fick jag hoppa in där. Och det gjorde jag det. Och det tycker jag var också återigen fantastiskt roligt och lärorikt och också just att få förmånen att vara med och förändra examen till något modernare variant än den som jag upplevde när jag tog examen. Nu jobbar jag inte med examen längre. Det har ju lämnat sedan ett par år tillbaka.

Ja, nästa stycken. Ja, precis. Nu hänger du på vintrarna i Veil. Har jag. Hur kommer du på att du skulle dit? Ja, alltså man kan se eller jag skulle säga så här att det hänger ihop med skildare examen om man ska vara riktigt ärlig, därför att jag var ju där och stod där och de som då passerade och klarade sig. Väldigt många av dem försvann utomlands i alla fall en liten stund.

De åkte till Vail till Aspen, snar och mäns. Ja, ju nej med skulle man kunna säga. Jag tänkte att det lät ju rätt intressant så som 1998 faktiskt så var jag och en grupp svenska skildlärare över i Vail. Och hade vi hade kurs där helt enkelt. Jag ordnar en en fortbildning där tillsammans med några andra.

Och då bestämde jag mig att någon gång ska göra en säsong i Veil bara för att se hur det är och se om jag själv kan. För det vet man ju inte. Det är skillnad att jobba helsäsong och än att jobba lite då och då i Svenska fjällen och ha kurser och så vidare. Så vad då bestämde jag mig för att någon gång ska göra en säsong där.

Och sen på lite olika vägar kan man ju säga så så blev vi anställd som i första säsong var 2005 -2006.

Hur fungerar det rent praktiskt som svensk att komma till USA och börja jobba? Liksom hur? Hur står tröskeln för att göra den resan? Ja, så ingångsfröskeln var inte speciellt svår egentligen. Jag hade jag var organiserade en en stor skildkonferens 2005 i Riksgränsen och då hade vi folk eller två personer ifrån Veil som var där för att hålla klinik och föredrag.

Då hade jag återigen jag inne på det här med att halka. Då visade sig då att de som kom över hon heter de började så hon var skidskollechef i Veil och hennes kompanjon heter Steve Holland och han var då manager för för det som heter Veil Village. Så att de intervju vi har frågade och då så har man då intervju över väl dig här då. Så då var jag på hans ställningsintervju i Riksgränsen och sen så.

Fick jag jobbet helt enkelt. Så tröskeln där var inte speciellt hög. Förutom att jag var tvungen att skilja examen förstås. Men det betyder att det är nio år sedan? Nej. Nu får du räkna. Jag har gjort 18 säsonger. Jag tänker säga 19. Från 05 till 2024. Jo, det som började med en säsong.

Säga då där där vi åkte över. Ja, min fru och vår yngste vår yngste som vi gick på high school då där pröva en säsong helt enkelt och se hur. Hur det. Då kan man säga att det var det var. Och sen gäller det också ha lite. Man måste ha lite tur tror jag i det här. Den första säsongen träffade jag hade jag två kunder.

Som. Sade jag, men kommer du tillbaks nästa år så kommer vi också tillbaks. Det var egentligen svårare börja kroka in då. Jag tänkte att jag får pröva en säsong till då.

Hur ser en vanlig dag vecka ut? Liksom vad är det för typ av kunder eller grupper, individer? Hur ser skillnader jobbet ut? Ja, skillnader jobbet ser ut som... Äntligen kan man säga så här då, att som jag sa, de här kunderna kom ju tillbaks. Och en familj där som jag börjar med 2005 -2006, de åker jag med fortfarande. De kommer varje år och jag åker med dem tio dagar. Och de andra är nu goda vänner.

Helt enkelt så att man skilar jobbet som sådant. För mig är det egentligen så här att du om man tar en skiljare dag, då är det du tänker på så skulle man kunna säga så här att jag om man vaknar i det så är det ju varans sätt man gröt eller jag. Bussen in och sedan så kollar jag väder och vind. För det är noga här. Det gäller att veta hur hur avblåst.

Varsågnen ligger och har det många sådana saker. Men det är ju som det. Och sen börjar klockan nio oftast så träffar de vid liften eller. Vid deras hotell beroende på. Och sen snurrar dagarna ungefär så att man åker skidor. Man fikar lite på förmiddagen och det ingår då i deras lektionspris kan man ju säga.

Och sen så någonstans under dagen så äter vi lunch någonstans på fjället och det styr. Jag styr alltihop det här då var och när och hur och så. Och sen tuffar det på så åker vi och tränar och grejer och har oss beroende på väder och vind var vi är någonstans och sedan avslutas det vid halv fyra halv fyra slutar lektionerna på dagarna. Så då är det en hel dag från nio till halv fyra.

Och sedan kom man ner och rapporterar sin tid. Och sedan finns det ju då. Ja, vi byter om ett stort omklädningsrum med skåp och skids, skid, ställ och alltihop där.

Men nu tänker jag så här det här är ju elever som kan åka en hel dag och så där men om du har om du till exempel har barn i skidskola där lämnar då barnen också en hel dag eller är det kortare tider eller hur funkar det? Ja du menar hur skidskolan är upplagd för det sättet? Nej det är oftast hel dag alltså. Man kan säga så här då att om du jobbar privat

Jag har bara privat då är det halvdag, alltså 9 till 12 eller hel dag. Så ser det ut. Det kan också vara eftermiddag då, ett till fyra eller kvart, ett till kvart till fyra. Men oftast är det hela dagar även när man åker med barn. Sen finns det ju andra så kallade produkter och då är det ju ljudfiskgrupp precis som det här hemma då.

grupplektioner men de rullar också hel dagar så det är inte en timma eller så. Det beror också på att berget eller skidområdet är så stort. Det tar tid att ta sig upp och sedan så har det tid att ta sig hem så att man behöver man behöver de här tiderna. Men hur hur mycket.

Hur har det förändrats från din första säsong för 18 år sedan till den här senaste? Berget har inte ändrats. Däremot kan man säga att anläggningen har utvecklats när det gäller det tekniska, eller lyftar och kabiner och alltihop. Jag tycker att skidskolan har blivit ännu mer professionell i sitt hanterande av bokningar och

hanterandet av kunder i stort och också har det tycker jag då att det har blivit bättre för oss skidlärare också få en översikt över hur ser jobbet ut framåt som man vet. Tar jag mig själv så är det ser det ju så att jag bokar mina kunder i mellan augusti till slutet på september och då har jag mitt vinter schema klart och sedan skicka in det och sedan så.

bokast är upp då så att med vilka och var man ska träffas och så. Jag tycker att det har utvecklats. Det är väldigt professionellt kan jag tycka och det har blivit än mer så.

Vad spännande, men om man är ny och sugen på Veil, hur gör man? Det är ju en otroligt bra fråga. För det första så måste du ha skillar i examen med SIA. Det skulle jag vilja säga är någon sorts grundstatus. Problemet för att arbeta i just USA är ju att

Under recessionen 2008, 9 så så förändrades hela visumsystemet som man drog in det som var h2b som var ett enkelt visum att ta sig in på till något som heter o 1 som är helt hopplöst att ta sig in på. Så att om du tar väl och be vi krik som ligger ihop så gick man ifrån cirka 200 utländska skillnader till nio.

Varav jag hade då återigen bananskals mässigt harka in som en av de nio. Det man håller på med nu är att försöka hitta vägar för att göra det enklare för utländska skillnader och ta sig in. Men man är inte klar med det än. Men hur kom det sig? Bara man ska liksom. Hur kommer det sig? Vad är det som gör att man?

Kan fortsätta eller vad var i ditt fall som stämde liksom? Ja, så man kan säga så här då. Eller jag kan säga så här att det som det som inträffade var att jag trodde det var klart att jag inte kunde arbeta med där. Men så fick jag en fråga då. Men vi tror att vi kan söka resumeter o 2 till dig och då in vad det handlar om egentligen. Det är en mängd kriterier i sju stycken.

som man ska uppfylla. Var det första är Nobelpriset faktiskt. Har man det så får man jobba som skildare. Men jag har ju inte Nobelpriset, men jag hade faktiskt de andra sju och det beror på allt annat som jag då hade gjort. Min skid karriär kan man ju säga då. Du har nämnt examenat och jag skriver lite böcker och jag har varit med inom tidning.

Jag har jobbat på universitet och jag utvecklar skidkurser lite hit och dit och fram och tillbaks och så. Så ja, som ja, det visar sig. Jag visste ju inte det, men det visade sig då att jag hade dem det som behövdes. Så skulle jag vilja uttrycka det. Det gör ju det att i dagsläget så är det ju halv svårt för för en utexaminerad svensk skillärare och få jobb där på grund av Visum.

Men man håller på med det. Jag har pratat med han som är skidskola chef där som jag tycker att Willis och de håller på att försöka hitta vägar så att det ska bli enklare för utländska skidlärare att kunna få anställning i just det. Behövs de i Vail och USA? Jag frågade mig så så tycker jag det. Absolut. Vad är det? Vad är det? Vi har.

Som inte de man eller. Men det är ju. Ja, men ja, till exempel gör ju lång och snygg. Men men, men så är det inget kriterier, utan utan. Jag skulle säga så här att det vi har vi har med oss kunskapen från det skildrärer i som vi har gått igenom och skildrar examen. Och vi har en upplever jag då som svensk.

ett förhållningssätt gentemot kunden som är avslappnat professionellt. Det är svårt att sätta ord på det fullt ut men vi säger så här då, teknik kan jag. Teknik kan vi som skidlärare. Men att förmedla det på och jobba tillsammans med dem du åker med på ett sätt som är förståeligt.

Och som inte blir för teknikfixerad även om du använder tekniken. Jag tycker det skiljer den svenska skilläraren från den... Nu blir det väldigt generaliserande. Det går bra. Mot den amerikanska. Jag upplever att det är mycket prata. Det är mycket förklara och rita i snön.

I min värld så är Whiteboard finns inne och snön åker vi på på lite olika sätt. Det är så jag tror överhuvudtaget att all. All undervisning mår bra av att det är differentierat att det kommer lite olika kulturer in i. Ja, om du pratar skillar av världen.

Ett förtydligen det blir som jag har förstått från mer täckvärden är väl det att ett företag behöver spån. När det kommer till visum att ett företag sponsrar en anställd eller en potentiell anställd för att söka. Du har alldeles rätt så att i det fallet så är jag sponsrad av Vail Resorts. De de betalade mitt första ingångsvis om då och just nu är jag i processen att söka ett nytt.

Visum och det sponsrar dem också och då blir det ju. Men det är mycket enklare nu så kan man bli uttryckt. De har alla papper och allting utan det. Då prövas det på nytt och så får man. Jag får i det här fallet tre år till vilket jag tror jag får. Men det är. Men.

När man åker på Interski då är ju USA alltid det landet alla vill se och uppleva. Väl på plats när det kommer till workshop och de är lätta att prata med och det är framförallt som du säger de är väldigt tekniska och de driver tekniska diskussioner. De vill ju ligga i framkant där, det märker man ju.

Vad är din relation till Interski?

Ja, så med min relation till Interski är ju rätt lång och djup kan man ju säga. Så återigen är inne på det här med jag halkar inte 1999 på en och tog Sveriges plats på det som heter i BSS då skidåkning i förskolor universitet som heter något annat nu. Ja, det heter det i AESS. Just det och.

Men sedan 2007 blev jag ordförande i skidvärlden, heter det president för den här organisationen. Och då satt jag med Interskis presidium, det högsta beslutande organet från 2007 till 2019. Så min relation till Interskis har ju varit rätt ihärdig, ska man kunna säga. Fram till och med 2019 i Bulgarien då.

Då slutade jag där och då innebar också att jag slutade i presidiet. Men jag har ju ett hyfsat kontaktnät som man kunde säga så att jag är ju fortfarande involverad på sidan. Jag får frågor och sedan sen visade det sig här då att väl fick inte skri i 20 27. Kan vi förväntas av det då?

Jag tror man kan förvänta sig jättemycket av det. Det är en perfekt plats för att ha inte skri tycker jag. Det är litet om man tar byn i orätt liten och det går gratis bussar överallt så att det är enkelt att ta sig. Livssystemet är suveränt ihop satsat. Det är enkelt att ta sig på morgnar dit man ska.

Och återsamling vid lunch också så att jag hade förmånen att få åka med de som organiserade där plus inte skri delar av inte skrivs presidium en dag här i februari. Där vi tittade igenom allting och resonerade runt var de olika sakerna skulle kunna tänkas vara och så. Jag tror det blir jättebra. Det tror jag verkligen. Jag tror det kommer att bli ett fantastiskt inte skri.

Det finns alla förutsättningar för det.

Vad spännande. Men vad är det bästa med att jobba i USA?

Ja, nej jag skulle säga så här att det bästa för mig det är det som heter Vail Mountain, alltså det är berget. Det är ju otroligt bra skidåkning och det är alltid bra. Även när det är dåligt så är det bra. Trädgränsen går på 3700 nästan vilket innebär att...

Det spelar ingen roll vilket vädret egentligen så går det alltid åka. Det finns alltid ställen att åka på. Så det skidåkningen är ju helt otrolig. Det måste jag faktiskt säga. Och sen är det ju alla relationer som jag har fått förmånen att bygga under årets lopp. För det är så att de kunde jag åka med.

Prata om den här familjen som jag åkt med och de kommit tillbaks nästa år igen. De har åkt med sedan 2005 6 och de som jag åkt sedan har jag ju sedan har jag åkt med åker med folk ifrån framför allt i USA. Men alltifrån minimum skulle jag vilja säga sex sju dagar. Jag har en bokning som jag åker.

Det är 25 dagar.

Så det fyller upp en säsong rätt snabbt med de människor som jag har träffat och som vill komma tillbaks av någon anledning då åka med mig. Så det är berget och alla relationer skulle jag vilja säga. Det måste det. Det tycker jag. Och sen är det hyfsat bra betalt. Om man nu ska titta på det så för där.

Och framför allt med en svag svenskt krona så är det faktiskt bra. Det tycker.

Men förstår du rätt att du har du en och 25 dagar i rad av en? Nej, den bokningen är så att jag åker sex sju dagar i stöten och sedan så åka fem, sex dagar med någon annan och så kommer den här personen eller den här bokningen tillbaks så att det ligger med 25 dagar på raken hade nog blivit lite. Även om det är fantastiskt trevligt och så så kan det nog bli lite mycket.

Men hur ser ett hel liksom hur ser ditt år ut? Är du är du USA bara under den delen eller spenderar även tid utanför skidsäsongen? Nej, jag är bara där när när skidsäsong och innan pandemin så gjorde jag fyra och en halv månad ungefär. Jag gjorde jobbade då i slutet på november och sedan december hem till jul och sedan åkte jag tillbaks.

och jobba januari till och med mitten på april. Efter pandemin har jag ändrat så att nu jobbar jag från slutet på december till mitten på mars. För mig räcker det om jag ska vara riktigt ärlig. Det på något vis är det jag tar ut det bästa och sedan så har jag mina bokningar där och sedan är det bra med det. Så ser det ut just nu. Det går inte.

Tittar man på själva visumet så så så är det så att så länge som du jobbar så kan du vara kvar när du avslutar ditt jobb. Det jobbar agg engagemang så måste du vara ute ur landet inom tio dagar.

En praktisk fråga som jag funderade du sa att när ni först åkte dit så åkte du dit med familjen. Hur var den? Hur fungerar det liksom hela den proceduren för din fru? Böjde hon också jobba eller följer man med på misvis med som familj? Jag är på den. Det fanns ju ett upplägg i Sverige där man kunde lämna sitt jobb om det var någon annan som stod på kö och kunde ta det.

Längre tillbaks. Så Anneli hade det under ett halvår, vilket gjorde att hon kunde vara med. Bara som amerikansk hemmafru skulle man kunna uttrycka det som. Men så var det inte riktigt. Hon läste den och hon var där. Men men och Emil som vår ungsheter, han gick på high school helt enkelt. Det var ju tämligen bekymmersfri utifrån att.

Bara ta kontakt med dem och sedan så var han där och gick i skolan som en vanlig utbytes elever. Vad man ska säga. Så på det sättet så var det inte konstigt. Det var inte svårt på något sätt. Jag tror att höra för människor för mig själv som småbarns föräldrar och kanske även andra som lyssnar att man tänker att en sådan här grej är ganska komplicerad att få att man blir.

Ekohjulet är man ganska fast i det svenska så att säga. Men jag tror att man det är bra att höra i alla fall att det finns. Man kan testa något annat. Ja, det är klart man kan. Man måste bara våga. Så är det ju klart som sjutton precis som du säger att det sköter sig inte självt, utan det är ju lite pyssel för det. Det är mycket att hålla reda på, men samtidigt så vågar man inte. Prövar man inte, då vet man inte. Jag tror.

Om man vill ju en allmän filosofisk grej, men det är alldeles för många människor som du säger då. Om vi använder uttrycket ekorhjul att det bara snurrar. Och sen så säger säger man efteråt. Jag skulle kanske ha gjort det där och där och där. Det är väl det ibland. Det får jag ju höra och säga. Men det skulle också det skulle också. Det är lite synd om man man ser dig i bakspegeln istället för.

Vi prövar för det enda som kan hända är att det kan gå att det inte blir så bra som man har tänkt, och då får man väl göra om det. Precis ungefär så. Man vet inte om man inte prövar. Exakt.

Men din är klart. Nej, men jag tänker att vi pratar om Vail. Men jag misstänker att du har koll på lite av skilandskapet urlag i USA. Finns det några andra anläggningar som du har hört bra om eller som du kan tipsa om som man också kan kolla på? Ja, det finns ju. Det finns ju. Man kan säga så här att bara i Colorado finns det väl hur många som helst faktiskt. Nu jobbar jag väl, men då är vi vid klick. Det är ju grann grann.

den kan man ju säga som jag skulle vilja uppleva som ännu mer exklusiv då. Du har snå med steller i Aspen och det är bara i Colorado. Då skulle man som skidlärare bara tänka ja, men det vore kul att kolla. Ja, då går man. Det man ska göra då det ju bara går in på Vajd Resorts hemsida och titta på.

De anläggningar som finns. Det finns en mängd bra och så är det Park City. Förstår jag menar att det finns så mycket som helst som har olika då givetvis fördelar och nackdelar. Men man har så på det stora hela tror jag att oavsett var man befinner sig så är det bra. Det var.

Jag har en fundering kring. Jag vet att dina kunder. Gäster menar jag i skidskolan. De är ju inte bara amerikaner de kommer ju från hela världen för åka med. Visst är det så. Men hur. Vilka reser längst. De som reser längst ifrån och kommer från Australien från Melbourne.

Hur kommer det sig att de åker till Veil för att åka skidor i. Men inte nöjd med sin vinter säsong hemma eller vill man bara mer. Det är väl två saker där det är blött i Australien. Man ser som skillar du får en gummiskrapa som du kan använda för att ta bort bletsen och regnet från skidlåshögarna. Det är väl det ena. Men det andra är egentligen så här. Eftersom de är på den södra halvklotet så har vi de då sommarlov.

I januari. Så det är en av anledningar till att du har ett antal australiensare som då kommer till Vejle eller andra ställen i USA också, givetvis. Så de som jag åker med nu, de kommer på rekommendation av några kompisar som satt vejle bra och sedan så bokar de mig en en tretimmars en förmiddag nio till tolv i januari 2006.

Och när vi hade åkt två timmar så frågade de om jag kunde åka med dem sju dagar till. Och det sa att det kunde jag eftersom jag var helt nöjd så jag hade ju ingenting. Så de de tre timmarna blev en blev 18 år och roligt blev lära att de har fem barn, lära deras barn att åka skidor och nu åker jag med.

Deras barns hustru och män också. Man kan säga att det utvecklar sig eller hur man nu ska uttrycka det. Jag vet inte. De har blivit lite större. Det är kul att följa med på den utvecklingen också genom alla år. Ja, det blir ju att du följer familjernas livsresor på lite olika sätt.

Nej, men och sedan det Australien och sedan har jag i New York har jag några bokningar från och sedan har jag en den långa bokningen där 25. Det är San Francisco. Så att det är de tre områdena. Sedan någon gång ibland när jag inte är bokad och så dyker upp andra privak bokningar som jag. Det kan ju vara lite från var som helst. Den stora gruppen är en stor grupp.

i Mexico.

Men du som har varit involverad i det som inte katinvolverade skidlärar Sverige över lång tid. Hur skulle det här kan vi? Det kanske en fråga som är svår att svara på, men hur skulle du vilja se att den utvecklas om från där vi står idag och framöver? Någonting du har tänkt? Jag tycker väl i för sig då att om man tittar på det så kan man ju säga så här då att skidt Sverige har haft sina berg och dalar.

Det verkar vara så att det är en enda Storberg och Dahlbana. Där jag tycker då att vi kom ihop som skilland och organisationerna också då framför allt inför Interski i Bulgarien. Jag tycker då att de koncepten tycker jag att man ska...

kunna bygga vidare på efter Läbi då i Finland. Jag tror att det är en väg att gå där mitt och jag blev inbjuden till skidrådet Svenska skidrådet under några timmar och prata. Jag tycker då att Svenska skidrådet ska ha huvudansvaret för att driva utvecklingen och vara synlig i skid Sverige.

mer aktivt kan man väl säga då. Jag tror faktiskt att det är vägen framåt.

Sen pågår ju så extremt mycket bra grejer i Sverige som som jag ibland tänker att det får inte syns inte. Det bara finns så och det är väl bra att det bara finns. Men ibland kanske också att det kanske ska synas inom. Jag tänker främjandet gör fantastiskt många bra grejer. Likadant i Slavås så pågår ju en massa saker. Skilar föreningen har sina delar.

Och så vidare och så vidare så att det. Nord finns det, utan det gäller bara samsas kring det och också inte också se skidlärerit och skidåkningen som en gemensamhet som gemensamhetsprojekt och inte som ett individ och privat projekt där jag är viktigare än helheten. För så är så är det inte utan.

Jag måste stå tillbaks för helheten. Men jag tänker också att förbundet skulle ta en större roll. Förbundet skulle kunna göra det och det gäller det bara säga att få rätt personer involverade och också att.

Kunna ha dem över tid för att egentligen det som är grejen också att att alltså suksessionsordningar eller vad man nu ska kalla det för är ju svåra. Så att man inte måste börja om på noll varenda gång det dyker upp någon ny så så så kan tycka och ibland så är väl det ett problem då?

Det gäller ju inte bara förbundet, det gäller ju alla organisationer. Men det är en helt annan podd. Vad händer för dig nu då? Nu är det sommar och då har du börjat titta på Visum inför nästa vinter på kommande tre år.

För mig hade jag tänkt att börja avsluta det här. Inte podden, den ska avslutas. Mitt engagemang där borta. Men sen fick jag väl inte skriva 2027. Då tyckte jag att det kunde vara spännande att följa det.

Men mitt perspektiv rent privat är ju att jag gör tre år till och sedan får det vara. Och det har ju också att göra med familjen i utvis, men också för min egen del. Kroppen måste ju hålla. Jag står på skidor. Jag kom in 29. Jag börjar jobba 29 december och lämnade och gjorde sista skid. Jobb 14 mars och då hade jag fyra dagar ledigt på den tiden satte.

Det snurrar ju, vilket gör att kroppen måste vara i form. Men om vi tar nu när nu ja, vi får besök i sommar av ett par som jag som jag åker med. De kommer till Öland efter midsommar och hälsa på. Så det är kul. Apropå hur sakröstning blir. Och sen börjar lägga mina bokningar i slutet på juli kommer de första.

Och ja, så är det. Så lägger jag mitt schema och sedan flyger över över i slutet på december.

Så är planen. Häftigt. Det är en häftig inspirerande resa. Jag tänker under hela den här karriären har du något. Är det något minne som har ett sånt fast lite extra? Är det någonting du tänker på som värmer? Ja, jag har ju otroligt många. Men ska inte det ska man inte trötta ut.

Men jag hade jag hade en morgon och vi tar USA då en morgon när jag och en. En kunde åkte ner någonting som heter Tika på och vi var själva och det hade snöat, så det var han och jag och vi åkte i lösnön och det sprutas snö det här överallt och så. Och så kom vi ner och så tittar han på mig och så sade han så här.

du sa. Det här låter ju konstigt, men ändå det satsar. När jag åkte ner här så hade jag kontakt med min pappa. Det var en religiös upplevelse alltihop. Ja. Det är det faktiskt. Det är ju lite omvälvande, kan man ju säga. Men det är ett. Det är ett sånt som sticker ut, skulle övlas jag. En gästupplevelse.

Ja, det kan man väl lugnt säga. Men skidåkning har tydligen en mängd olika saker i sig. Ja, vad roligt. Det är lite här sådant det kan. Men jag kom på en fråga nu innan vi innan vi ska börja avsluta här. Men vad tror du att du har gjort rätt för att ha kunnat vara så hållbar så över så lång tid, både engagemangsmässigt men även?

Fysiskt. Men om man tar engagemang som mest vi kan börja där så går det tillbaks till det jag började med när jag frågade om man fick betalt eller inte. Han sade att det är alla människor som du träffar. Det är allt du får uppleva. Det är allt du får lära dig och det är precis det. Det är precis det spåret som som har varit kan man säga hela tiden för mig.

Jag har fått en fråga kanske eller jag halkat in någonstans och jag har lärt mig grejer och träffat fantastiskt många underbara och trevliga och duktiga människor över hela världen. Och i Sverige finns det ju hur många som helst. Om man nu ska vara riktigt ärlig. Tycker jag. Så det är väl det som har drivit mig, eller? Ja, det tycker jag.

Och sen det andra som du frågar om det är ju mera och det är ju som som vilken idrott som helst skulle jag vilja säga. Det är bara det att skidåkningen är livslång, men den är ju inte livslång av sig själv, utan du måste hålla dig i form helt enkelt. Eller svårare än så är det inte. Det beror på hur man ser det, men alltså du måste träna. Du måste se till att du har en.

en bra fysik och att du har framför allt jag brukar säga bål stabilitet för att du måste kunna hålla hålla upp dig själv helt enkelt. Ja, så du måste träna.

Ja. Men jag har en annan fundering. Den hänger lite ihop med det vi gör nu. Det här med podd började inför Bulgarien. När vi hade det demo -teamet, då ringde du till mig och sa att vi måste ha en podd. Det måste vara transparent allt det vi gör i det här teamet. Nu måste vi intervjua alla och berätta om sig själva och så vidare. Men hur tycker du att...

Hur tycker du att det går nu? Vad ser du för potential i det här med skidlärarpod? Jag tror att om man tittar på det så tänker jag att vi pratade om skidrådet till exempel. Det är en hyfsat viktig målgrupp skulle jag säga. Där för att nå ut och det går ju...

båda hållet som jag ser det. Ett att de som lyssnar på podden men får höra dem. Ja, de personerna, men också åt andra hållet att där man befinner sig i ett skidråd om vi tar det så så är det också så att man får en inblick och liksom kanske ännu mer förståelse på vad som pågår när man deltar i en sån här.

Fådd verksamhet och sedan så tänker jag också att det finns ju det har vi pratat om. Det pratade vi om tidigare för ett antal år sedan, alltså att de människor som jobbar som jag sa som som finns ute i främja backen som finns ute i de professionella backarna också då och jobbar helsesång och så att unga skildrar är det får komma till tals.

Sådana här gamgubbar som mig och gamtanter också kommer att det tas på lite olika sätt för att liksom få en en bred bild av det som pågår då. För det tror jag det. Det tror jag finns ett intresse för.

Det tror det tror vi också om man pratar om eller bara baserat på de konversationer vi haft under den här säsongen. Det har varit väldigt många tillfällen där en ung människa säger att inför block 1 till exempel. Jag har lyssnat på det avsnittet tre gånger när vi intervjuer en idrottspsykolog. Prata om hur man kan vara bäst när det gäller sådana situationer. Det finns många exempel därifrån det har visat sig ha en betydelse. Det var ett roligt.

Ja, det är väl härligt. Då finns det för det första en mening med det och också att man känner att det finns ett genomslag som betyder något.

Tack! Det känns så kul för framtiden. Hatt fler än vi tror på det här. Man måste ju tro på det. Man måste ju pröva och försöka. Det är inte med med det. Härligt. Kul.

Om du vill bli funnen och kontaktad, var skulle man kunna hitta dig, Claes? Ja, det är en oerhört bra fråga. Det enklaste sättet att få kontakt med mig är att maila. Och hur gör vi det här? Vi kan länka dig i beskrivningen helt enkelt. Ja, ni har ju min mail. Det är särklass enklast om man har någon...

Fråga eller fundering och så. Jag hjälper gärna till. Men det man kan säga just det är apropå det fråga om var man kunde jobba och så vidare. Så kan man ju säga att ett land som är inte så krångligt att ta sig till där. Veil resorts också numera finns i Australien. Och Kanada. Ja, där har ju en spaning omgående Kanada.

De håller ju på med någonting i sin utbildning och lite sådär. Vad är det som händer där? Delningar i sociala medier. Vad vet du? Jag vet inte så mycket. Jag förstår. Det får vi undersöka det vidare. Det tror jag. Jag tror att det finns någon sorts delning som du säger. Alla. Jag tänker så här om det är generellt gäller inte bara kanada.

Utan det finns och det pågår också i Europa. De allra flesta delningar har att göra med individen och inte med kollektiv.

Det var kryptiskt sagt. Jag tror jag har faktiskt ett poddavsnitt som vi skulle kunna länka angående det där. Förvis pratar vi om det PS i SEVA, den nya organisationen. Jag lyssnade på en intervju om det, så vi skulle kunna länka det. Så får man göra lite mer research. Ja, det tror jag. Kalas, nu vi kan ju sitta här i...

Flera timmar till att snacka men jag tänker att det kan vi spara till till efterkommande avsnitt. Så att stort tack till dig Klaus för att du tog du tid att snacka med oss idag. Ja tusen tack för att jag blev pratad med. Och sen så tack till alla er som lyssnar och som sagt allt vi har pratat om lägger vi in i avsnittsbeskrivningen efter bästa förmåga. Och sen får ni ha det av om det är någonting mer ni undrar.

På återseende.

Skapare och gäster

Anna Norlin Berg
Värd
Anna Norlin Berg
Skidlärare med 30 års erfarenhet. Ordförande i Examensnämnden.
Joel Baudin
Värd
Joel Baudin
Skidlärare med entreprenörsanda som jobbar mot examen.
Klas Åstrand
Gäst
Klas Åstrand
klas.astrand@telia.com
Klas Åstrand
Sändning av