Lina Siggeström – om kulturkrockar, vardagsäventyr och livet som svensk skidlärare i Montana

Joel Baudin (00:45)
Varmt välkommen till ett nytt avsnitt av Skidlärarpodden. Jag och Anna är här som vanligt. Idag har vi en stor ära att välkomna tillbaka till podden, Lina Siggeström.

Lina Siggeström (00:54)
Hej, tack så mycket!

Joel Baudin (00:56)
Kul att se dig igen.

Lina Siggeström (00:58)
Det samma.

Anna Norlin Berg (00:59)
Senast

du var med satt du i en bil utanför amerikanska ambassaden. Vad hände sedan dess?

Lina Siggeström (01:04)
Vi ses!

Ja men sedan dess så har det ju gått ganska fort. Jag hämtade mitt visum och pass i Stockholm sist vi sågs och ja nu så är jag ju i USA. Jag är i Montana och jag är i Big Sky. Och säsongen har ju liksom nästan gått nu.

Joel Baudin (01:32)
Precis.

Vi pratar nu idag 9 april. Hur länge har du kvar i staterna?

Lina Siggeström (01:36)
Mm.

Ja, men det tre veckor så i slutet av april flyger jag hem. Så... ja. Min plan från början var ju att lämna mitten av april. Men... snön är bra och de kunde garantera mig lite mer jobb för det var det som var den stora frågan för att från de här liksom 7 april denna vecka, alltså i måndags, dör typ hela anläggningen.

Joel Baudin (01:46)
Tannande.

Lina Siggeström (02:06)
Jag var liksom ute och åkte i måndags och hade gäster men jag såg inte alls några andra skidlärare eller gäster eller jag var helt ensam

Anna Norlin Berg (02:07)
Mm.

Joel Baudin (02:17)
Okej, vad beror det på då? Att... att den dör?

Lina Siggeström (02:21)
I USA så har alla sportlov olika tider. I Sverige har vi vecka sju, åtta och nio är det högsäsong. Sen beror det på hur långt påsken ligger. Sen har vi ganska mycket däremellan.

Joel Baudin (02:25)
Mm.

Lina Siggeström (02:39)
Men här så har de liksom i varje delstat så får de välja liksom eller så har de valt när de har sportlov eller spring break och de flesta spring breaken är årlåg i mars. Så det är typ bara Big Sky själva nu och kanske några mer delstater som har sommarlov tänkte jag säga vårlov. Så

Joel Baudin (03:06)
Mm.

Lina Siggeström (03:08)
Det dog ganska fort.

Joel Baudin (03:10)
Okej, det är påsklov är det en grej. På samma sätt.

Lina Siggeström (03:10)
Men då...

Inte så. Det kommer väl öka lite, men jag vet inte riktigt hur de är lediga i skolan eller någonting här. De har ju redan haft. De är ju lediga jul och nyår och sen så är de lediga under Presidents Week som ligger i februari, så det var ju jättestor vecka. Och sen så är de lediga på sitt sportlov.

Joel Baudin (03:16)
Mm.

Anna Norlin Berg (03:28)
Mm.

Vi ses där.

Lina Siggeström (03:39)
Vet inte ifall de riktigt firar påsk som vi. Kanske de gör men inte med en hel vecka ledigt.

Joel Baudin (03:45)
Just det. Vad spännande. Hur har din vardag sett ut nu när du står på andra sidan av? För när du åkte visste du inte så mycket hur du skulle vara exakt.

Anna Norlin Berg (03:46)
Men.

Lina Siggeström (03:56)
Nej.

Men den har ändå sett ut lite som hemma skulle jag ändå säga. Jag har ändå haft min klocka på 06.00 varje dag jag går upp och jobbar. För att vi bor ju i... Jag bor ju i kollektiv men jag bor ju med en person. Och hon jobbar också som skidlärare så då behöver man ju ändå anpassa sig lite med en toalett och det är inte jättestort så att man behöver liksom anpassa sig.

Så jag har ändå gått upp först och gjort allt det klart på morgonen och sen så har jag väl gått till jobbet kanske 07.15 till 07.30 för att det är också den tiden som det är bäst för mig att ringa hem och höra av mig för att när jag sedan jobbar så har inte jag telefonen så mycket och när jag slutar så är det ju mitt i natten hemma. Så det har liksom varit min.

Anna Norlin Berg (04:33)
Det är också den tiden som

Lina Siggeström (04:49)
Min rutin att ringa på morgonen när jag går till jobbet och det tar ungefär fem minuter men det är bättre att sitta på jobbet än att veta att jag har de här. Jag brukar kalla att jag går över Mondevrest för det brukar vara en himla berg man ska gå över som de plogar upp för det går liksom en liten genväg genom en liten skog men den börjar från en parkering och parkeringsvakterna och plogpersonerna tycker kanske inte om att vi går den vägen. Så de.

Det är ett Mount Everest varje dag. På morgonkvisten är det liksom lite så här, åh herregud nu är jag här igen.

Joel Baudin (05:26)
Mm.

Lina Siggeström (05:27)
Och sen när jag kommit till jobbet så har vi fått ett nytt omklädningsrum för den här säsongen så jag vet ju inte så mycket om det förra men det är väldigt stort. Det många toaletter och stort skid- och snowboardrum. Och sen är det väldigt trångt. Vi är ju ändå 430 skidlärare under hög säsong och i det här omklädningsrummet kanske det

räcker när vi är 50 eller 60. Annars sitter man ungefär på varandra och det försvinner strumpor och de får ben. Man får planera lite där också. Då har varit mycket bättre för mig att gå tidigare än de andra. De kommer ungefär runt åtta och då är jag klar. Så behöver jag känna att jag inte kan ta min tid och ta på mig pjäxor och uniform och allt sånt.

Joel Baudin (06:00)
Vafan.

Anna Norlin Berg (06:06)
Mm.

Hur många är ni nu då?

Lina Siggeström (06:18)
Men nu är vi... Jag vet inte riktigt, men vi är väldigt många färre. Jag tror att vi är ungefär hundra stycken som jobbar helsäsong. Och full time. Men just nu i april så tror jag att vi kommer minska ganska mycket mer. För det väldigt många som jobbar typ till 6 april. Och sen åker skid i resten av tiden. Och kanske jobbar någon ströda här och där.

Joel Baudin (06:36)
Mm.

Hur har det kollegiala utbytet varit inom skidlärargruppen?

Lina Siggeström (06:48)
Det har varit jättebra. Vi är ju bara tolv stycken från internationellt av de här 430, så vi är ju en väldigt liten grupp. Men från den gruppen så är vi ju från väldigt många olika organisationer och många olika vägar till vart vi är idag, vilket har varit jättekul och intressant att lyssna på. Så vi har från Japan, har från Nya Zeeland, Tjeckien.

Österrike och mig från Sverige och England och Argentina. Så det är ju ändå en väldigt spridd grupp.

Anna Norlin Berg (07:26)
De här de som är från som inte är utomlands ifrån gör dem. är någon skillnad har de i relationen den samma märks det att ni liksom inte är amerikaner eller hur. Hur känns det?

Lina Siggeström (07:43)
I början gjorde ju det väldigt mycket för att vi andra tolv kanske tydde oss lite till varandra för att det var väldigt svårt att få allting att rulla i början. Jag behövde skaffa mig ett personnummer här och det tog ju sin tid. Jag behövde skaffa mig bankkonto och telefonnummer och förstå allting och det har ju inte dom någonsin behövt göra. Så det var ju inte så mycket hjälp att fråga heller hur man skulle göra.

Anna Norlin Berg (07:45)
Mm.

Mm.

Mm.

Nej.

Lina Siggeström (08:11)
Då har vi andra varit ganska tajta i början med att, okej, hur gjorde du? Vad har du för telefonabonnemang? Vad funkar för dig? Och hela den här biten. Men sen så har det inte märkt så mycket sen efteråt. De är väldigt intresserade för att de... Många av oss andra har ju de här utbildningsveckorna som vi går och ser vår skidlärarutbildning som en utbildning.

Anna Norlin Berg (08:14)
Mm. Mm.

Lina Siggeström (08:36)
Medan de här checkar av, de har liksom en examen efter level 1 och level 2 och level 3. Så de har ju inte, och då är det liksom examen. Så de har ju inte...

Anna Norlin Berg (08:46)
Det är inte som en

certifiering som vi hör.

Lina Siggeström (08:50)
Vad svarar?

Anna Norlin Berg (08:51)
Vi har ju certifiering. Det är liksom en annan nivå eller det är liksom. De tar den hårdare eller vad är skillnaden på vår certifiering och deras?

Lina Siggeström (08:53)
Åh.

Men för att vi ska kunna gå på en certifiering så behöver vi ju ha gått typ en utbildningsvecka eller hur? Och de går ju bara på certifieringen utan utbildningsveckan. Så det blir liksom lite... De har ju liksom inte så här, oj nu åker jag iväg på utbildning två en vecka här och ska få lära mig ännu mer utan nu det så här, nu går jag upp på level två-examen, får se om det går. Så de har inte... de missar lite det här. Nej. Nej.

Anna Norlin Berg (09:07)
Mm, mm.

Mmhmm.

Joel Baudin (09:12)
Mm.

Anna Norlin Berg (09:17)
Mm.

Mh. Mh. Många utbildningssystem. Inte 40 dagars utbildning.

Joel Baudin (09:31)
Men

utbildningen sker på något annat sätt då, misstänker jag.

Lina Siggeström (09:35)
Ja, jag har mer hos skidskolan att man får anmäla sig på träningar. Men det blir också så du inte för att du jobbar så missar du ju. Först pratar vi om barns utveckling och sen pratar vi om tekniska saker och sen pratar vi om analys. Utan kan jag bara gå på analys för att jag jobbar så är det bara det jag gör innan.

Anna Norlin Berg (09:38)
Mm. Mm.

Joel Baudin (09:40)
Ja,

det.

Anna Norlin Berg (09:52)
Mm.

Joel Baudin (09:59)
Vi har tagit.

Lina Siggeström (10:00)
De är...

dom...

Joel Baudin (10:03)
Jag vet att du berättade att du skulle ha ett litet ansvar där kring fortbildning i skitskolan. Hur har det fungerat?

Lina Siggeström (10:09)
Mm.

Men det fungerade ganska bra eller fungerade inte så bra i början för då var det så mycket för mig med nytt med alltihopa och nytt med lektioner som är mitt huvudansvar. Så jag jobbade på med det och så blev jag ganska bekväm med att ha mina egna gäster jobba mina sex timmar på snö och få dricks på det. Och sen när jag hörde mina andra kompisar som gjorde

höll träningar så är det liksom fem timmar betalt och ingen dricks. Då var inte det så motiverande längre. Ungefär.

Så jag har bara hållit två träningar den här vintern. Och kanske att jag skulle ha hållit mer. Men också mitt stora mål för den här vintern var ändå att åka hit och jobba väldigt mycket. Och det är väldigt bra att kunna ha ett avbrott med att hålla en klinik eller en träning för kollegare.

Joel Baudin (10:49)
Just.

Mm.

Lina Siggeström (11:13)
när du behöver prata på ett annat sätt så att det är ett väldigt skönt avbrott. Men det var ändå inte den stora motivationen när jag kom hit och insåg det efter ett tag.

Joel Baudin (11:25)
Det är ett ganska tydligt exempel på det här med när Charlie Munger sa att show me the incentives and I'll show you the action. Det vill säga att som du säger att det finns en tydlig fördel med att inte göra det om inte incentives är på plats.

Lina Siggeström (11:42)
Precis. Och för de här så är det väl en annan sak men det också så vi fick ju vi som ny instruktör på Big Sky fick 40 träningstimmar betala. Och det har ju också varit ett bra avbrott från att gå från lektion lektion lektion och sedan så kunde jag ändå gå på en träning och inte behöva göra så mycket men jag fick ändå betalt. Det var ju mer än motivation.

Anna Norlin Berg (11:47)
Det också så att som ny instruktör på Vikskay fick 40 träningstimmar betala.

Joel Baudin (12:09)
Mm.

Lina Siggeström (12:10)
och använda de 40 timmarna så att inte de går till spillo. Men på riktigt så har jag inte gått på så många träningar heller. Utan jag går på min sista nu på fredag för att ha använt mina 40 timmar och då har det ändå gått nästan en hel säsong. Så det har varit väldigt tydligt vad jag har gjort och det har varit att jobba med gäster nästan varje dag.

Joel Baudin (12:34)
Hur har den upplevelsen skilt sig från dina tidigare erfarenheter?

Lina Siggeström (12:39)
Jag tycker att det har varit jättekul för att du är lite mer dig själv. Du får styra lite mer själv. Vi har ju en schemaapp som jag hade även hemma. Men den här appen får man lite information om gästen, ett telefonnummer och sen förväntas man smsa gästen och bestämma tid och vad de har för mål och om de har sina liftkort redo och vart man ska mötas.

Och det har ju varit så himla mycket enklare för då behöver man inte checka in någonstans för jag jobbar ju som privatlärare här och säger dem att de vill möta klockan 11. Då kommer jag ju dit kvart i 11. Eller så, medan alla andra börjar liksom 9.

Så det har varit väldigt skönt att kunna bestämma själv eller ha den relationen med gästerna själv. Jag tycker att det är ändå ganska bra för då kan man få ett hum om kvällen innan hur de är som person. Lite så att man kan planera lite vad de vill göra och kan kolla lite på vad som är öppet och vad som är stängt. Och så som man inte står där på morgonen och säger hej. Jag letar efter Anna.

Och sen så kommer annat i mig och så ska man börja hela det då. Så lektionen kan ju köra igång väldigt direkt. För man har kunnat kolla av lite så vad har ni för mål och vill ni äta lunch, vart vill ni äta, behöver vi göra en reservation och så. Det har man kunnat kolla på kvällen innan.

Joel Baudin (14:04)
Hur har bredden eller spannet på gäster sett ut? Vad har du fått för utmaningar?

Lina Siggeström (14:11)
Jag har fått väldigt mycket olika faktiskt och det har ju verkligen varit intressant. Många gäster här, det är liksom i kulturen att man tar en lektion när man är på skidsemester. Oavsett hur duktig man än är. Så mycket lektion har ju varit att man aldrig åkt skidor förut. Och det är en liten utmanande grupp.

Precis som hemma för att de har aldrig åkt och så ska man locka in dem till att det här är askul. att de ska fortsätta att komma år efter år och så vidare. Men också deras barnområde här är en utmanande puck. Så de gör väldigt mycket plattarbete här innan så det tycker jag ändå är bra för då kan man och jag tror att de gör det på grund av att man måste sedan transportera sig lite.

Och om man inte vet att skidorna kan glida utan man börjar direkt och tassar runt lite och sen tar man liften upp så kan det ju bli ett väldigt stort problem och att de inte vill vara med mer. Så barnområdet är liksom en liten litet område men i barnområdet så träffas alla barngrupper. Och en privat lektion börjar liksom nio om de börjar tidigt.

Och en grupplektion börjar typ 9.30 Så det betyder att du har ungefär en halvtimme innan det området är fullt av typ 300 personer och det är liksom inte stort, vi pratar och... Nej.

Anna Norlin Berg (15:37)
Det är inte som Romes barnområde.

Lina Siggeström (15:44)
Och då när det är väldigt fullt där med 300 personer som står i mitten och det är föräldrar och det barn och det är dittan och rattan och det är lite figurer som också är och så ska du ha en vuxen som uttrycker sig att jag vill inte köra på ett barn. Nej jag förstår det men vi måste bara ta oss ner här. Lite slalom mellan alla och sen flyttar vi på oss. det tycker jag är det svåraste för då får de panik och inte fokusera på vad man ska göra.

Anna Norlin Berg (16:00)
Nu.

Lina Siggeström (16:11)
Men sen har de ett jättebra... Jag åker väldigt mycket rullband här. De har inga knapplifta på det sättet. Så vi åker rullband från ett rullband till ett annat, till ett tredje, till ett fjärde. Ungefär.

Men det tycker jag ändå är väldigt bra på ett område. När man väl har kommit dit, där är det liksom bra. Det är brett, är inte brant. Det är ganska långt ändå, så du kan göra stopp under vägen. De får verkligen träna på att åka där och inte bara åka 2 meter och jag är nere vid rullbandet igen. Så det är ganska bra där uppe. Så där kan man ändå spendera en halv dag utan problem.

Anna Norlin Berg (16:33)
Japp.

Fint. Men vi hördes på telefon här i helgen. Då hade du skuggat deras examen, Level 4 certifiering eller vad det nu heter. Graduation A3. Men då berättade ju du också att det här med att åka på skär.

Lina Siggeström (16:57)
Mm?

Ja, det gör jag så lätt väl tre.

Ja?

Anna Norlin Berg (17:13)
att det är ganska stora tekniska skillnader mellan deras skidlärare och våra skidlärare, hur de åker. Kan du inte berätta lite om det?

Lina Siggeström (17:22)
Verkligen. Vi har ju liksom i Sverige våra backar döpta med grön och blå och röd och svart. Och vi kan ändå garantera att den svarta kan vara en pistad backa eller hur? Och här så har de inte svarta pistade backar. Det finns inte. Utan alla svarta nedfarter är träd eller pucklar eller off-pist i front-toppen. Så att de

har ju dubbelblå skidbacke här. jag skulle... Ja, alltså jag skulle säga att vissa delar av den är absolut svart ifrån vad jag har åkt i Sverige, men mesta dels är den rött, liksom. Och det åker ju vi på våran liksom, hemma så har ju vi ändå att vi ska åka på skär, eller hur? Och kunna...

Anna Norlin Berg (17:54)
Mm, och då är det röd då, eller?

Mm.

Lina Siggeström (18:15)
visa att vi kan det så att vi inte bara står och slänger upp skidorna på kant och sen står utan vi ska ändå kunna vara kapabla till att vara aktiva i förändringen där. Och jag tror inte att de riktigt jobbar på det sättet här. För att vi åkte på sista dagen av deras examen så var det skidåkningsdagen och då hade de nio olika svängar.

eller vad man ska kalla det som de fick ett försök på liksom. Och sen åkte man liksom vidare och det var de kallade mer Dynamic Medium. Och då så skulle de åka med lite mer fart men och det var ändå i en blå dubbelblå backe. Men det var liksom

De har väldigt svårt för att bara tippa skidorna och låta skidorna gå så att de gör som en rotation i början på svängen så att de ska ändra skidornas riktning och sedan från falllinjen och till nästa sväng så har de liksom kant på skidorna. Så det är liksom lite så här hu hu.

Anna Norlin Berg (19:17)
Mm.

Ja.

Okej. Har du börjat härma att något av det här är någonting du liksom har inspirerats av rent?

Lina Siggeström (19:31)

Jag försöker att inte göra det.

Jag skuggade med Brenna som några av oss har träffat på Interski tidigare. Hon åker ju inte så. Men många av de andra examinatörerna åker så. Då blir det väldigt svårt att inte bedöma.

Anna Norlin Berg (19:48)
Hej!

Men har du diskuterat den här tekniska skillnaden med henne?

Lina Siggeström (20:00)
Ja, och hon tycker ju som mig att vi ska kunna åka här men våra organisation och våra andra instruktörer eller våra andra examinatörer gör inte det och ser det som ett behov.

Det är lite konstigt, men när vi testade den så åkte vi liksom i slask för att de ville att det skulle mjukna upp för åkarna. Och då sa jag, nej herregud det ännu svårare då för att då kommer ni inte kunna se om jag lä på skär eller inte om man sjunker igen.

Joel Baudin (20:19)
Men...

Anna Norlin Berg (20:32)
Ja. Nej, och dessutom

kan det ju inte stå fullt på ytten, tänker jag.

Lina Siggeström (20:39)
Nej.

Hon sa att hon hörde och sa att var på skuggsidan och hade hållit sig kallare efter lunch. Hon sa att hon bara var här och åka. Hon var på min sida väldigt mycket.

Anna Norlin Berg (20:46)
Mm.

Ja.

Lina Siggeström (20:59)
Men de fokuserar väldigt mycket på deras åk. På de nio åken gjorde vi konstiga saker. Tycker jag.

Anna Norlin Berg (21:06)
Mm.

Lite

så här skidvanlig övnings...

Lina Siggeström (21:13)
100 procent. var hopp

turns. Hoppsvingar. Och då behövde de göra fyra stycken ungefär. sen så var det... De har... De har någon som de kallar wedge christie. Och det är typ som en... En stämsväng. Men du ska liksom inte skjuta ut foten i en plog utan du ska liksom bara öppna upp dig typ. Och sen...

Anna Norlin Berg (21:18)
Mm.

Mm.

Mm.

Nej.

Lina Siggeström (21:42)
Smänga!

Anna Norlin Berg (21:44)
Precis. Och det här var då på deras steg tre. så när du steg fyra, då kanske du ska klara de här skären. Eller?

Lina Siggeström (21:45)
Och deras bejt.

Mm.

Åh, precis!

Joel Baudin (21:58)
Men de har, vi sa de bara steg 1 till 3 va?

Lina Siggeström (22:00)
Åh.

Anna Norlin Berg (22:01)
Jaha, nej, förlåt. Ja, just det.

Joel Baudin (22:02)
För vi pratade med Brian om det där att det

var steg 1-3 och sen var det trainer och examiner.

Anna Norlin Berg (22:08)
Just det.

Lina Siggeström (22:08)
Ja,

precis.

Anna Norlin Berg (22:09)
Bra minne där Joel.

Lina Siggeström (22:10)
Det så.

Joel Baudin (22:10)
Men jag tror att jag har ju även kollat på för det vi pratar om här, organisationsmässigt är väl PSIA, va? Eller PSI. De har ju på deras YouTube-kanal. Jag vet att jag har sett det där, 20-30 minutersklipp den går igenom level ett, alltså level ett examination och level två och level tre. Och då, om man vill se lite exempel på de här. Jag kommer ihåg att det var ju så här, vad de kallar det. Ja, exakt. Tack.

Lina Siggeström (22:18)
Ja.

Ja.

Pivot slips. Vi hade den också

nu. Och sen så var det så himla roligt för att jag tänkte ju en kort svänga liksom som vi hade. Vi står på toppen och sen åker man hela vägen ner och så ska man vara duktig hela vägen liksom. Men här gjordes de en kombination som vi också gör ibland och jag hade så svårt att förstå de olika kombinationerna för att det var liksom.

Joel Baudin (22:39)
Mm.

Anna Norlin Berg (22:47)
Mm. Mm. Mm. Mm.

Joel Baudin (22:51)
Mm.

Anna Norlin Berg (23:00)
Hur de

byggde på varandra eller var det bara för att testa så mycket som möjligt?

Lina Siggeström (23:04)
Jag vet inte riktigt där, jag ska kolla lite mer. Deras tanke var nog att de skulle se blend, alltså en blandning av skills. Och det testar ju vi också. Det var deras namn på dem, så jag fick ju döpa om dem för att de ville att jag skulle dema det. Och jag fattar inte vad de ville ha från början. Och jag känner ju att jag står här som en examinator, främst från en annan...

Anna Norlin Berg (23:23)
Ja, just det.

Lina Siggeström (23:30)
En annan organisation och världen.

Anna Norlin Berg (23:30)
I en annan del av skidsverige.

I en annan del av världen.

Lina Siggeström (23:36)
För då kallade de det short swing till short performance. då var det liksom... Och då fick jag ju säga för mig själv att, okej, men short swing är liksom den långsamma versionen av en kortsving och sen går vi på en performance som är mer kant och... en för mig vanlig kortsving. Men då fick jag ju säga så här, ja det är den här långsamma till den aggressiva. Ja, precis!

Anna Norlin Berg (23:38)
Mm, ja det är den där.

Precis.

Lina Siggeström (24:03)
Så det var liksom spännande.

Joel Baudin (24:04)
Mm.

Det måste vara ett lärorikt upplevelse.

Lina Siggeström (24:11)
Verkligen. De har gjort det på mycket annat sätt så att jag och Anna ska prata för att jag tycker att det är intressant och jag vill bara förstå ifall vi kan göra någonting eller ifall är så vi har haft det. För jag inte varit så himla länge i examensnämnden och har inte sett så mycket där egentligen. Så då tänker jag att då ska jag prata med Anna och berätta hur de gör det här på deras högsta steg.

Och så får Anna säga, det där gjorde vi för tio år sedan. ja, det är en intressant fråga. Vi kan kolla vidare på den.

Anna Norlin Berg (24:47)
Det blir kul. Tänk att vi tar det när du kommer hem så vi har samma tids liv.

Lina Siggeström (24:48)
Så tack igen.

Joel Baudin (24:49)
Nu

fick jag en på.

Lina Siggeström (24:54)
Ja, jag tänker också.

Joel Baudin (24:56)
Det blir topp. Men hur har det varit att jobba som skidlärare på ett annat språk?

Lina Siggeström (24:59)
Det har varit jättebra. Min engelska har blivit så mycket bättre. Sverige är ju ändå ett väldigt bra land på engelska. Vi är väldigt duktiga på engelska så de har ju inte haft så svårt att förstå mig. Ibland kanske det är... Alltså man kan ju köra fast på ord även på svenska på sitt eget språk och de kör ju fast på sitt språk.

Ibland har man känt att nu vill jag verkligen få ut det här och det det vi pratar om men då har jag stället valt att gå runt det och fråga att de förstår vad jag menar på det sättet. typ tekniska saker kan ibland vara lite svårt att komma på det rätta engelska ordet. Så jag kanske har gjort den stora uträkningen i huvudet vad jag vill att de ska göra på den tekniska saken och så har jag valt väldigt enkla.

väldigt enkelt språk ut och mer fått åka mycket skidor. att mina gäster... Vi åker väldigt mycket skidor för att jag vill att de ska få praktiken på snö istället för att jag står och pratar. Och det är väl ändå så som vi vill jobba lite mer i Sverige också med vårt erfarenhetsbaserat lärande. Det gör ju ändå att man slänger ut en...

ett experiment och så testar man och så åker man och så grejar man på. Men här sänder man mycket mer. Så man kan stå... Jag gjorde ett experiment i måndags när vi var väldigt många som hade nybörjare. Och jag gjorde liksom det enda... enda jag tyckte var viktigt på platt mark där det var mycket folk innan jag gav mig upp på rullbandet för att sedan ge mig iväg.

Medan när jag gav mig iväg så stod det kvar en annan skidlärare från USA som har pratat om hur skidan är uppbyggd och varför vi har en bindning och kanterna och knappt börjat på snö efter en timme. Så att man sänder väldigt mycket mer. Och jag känner att så länge de vet att det glider hur de sätter på sig dem och att de har lite kanter som vi behöver använda när vi ska bromsa till exempel. Då är jag redo för att...

Anna Norlin Berg (26:57)
Mm.

Lina Siggeström (27:14)
och rullband så att de får känna på det så att man kan komma vidare ungefär.

Anna Norlin Berg (27:17)
Precis.

Joel Baudin (27:20)
Ja.

Lina Siggeström (27:20)
En...

Joel Baudin (27:20)
Vad har du haft

för gästerna? det tolkar rätt att du har haft både barn vuxna?

Lina Siggeström (27:28)
Jag har mestadels haft vuxna. Det var lite mitt val. En vuxenperson kan också säga att de inte förstår mig eller att jag ska ta det igen. Medan ett barn, om jag har dem en full dag från 9 till 4 så känns det lite omotiverad för mig och för dem. För att jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem hela de timmarna för att jag kan inte prata med dem.

Joel Baudin (27:31)
Just det, okej.

Lina Siggeström (27:56)
på så länge liksom, ha en vanlig konversation. Så jag känner typ att det är pinsamt att ha barn och så ska de säga, ja, min skidlärare tyckte att jag inte pratar så mycket. För att jag inte kommer till det i min engelska med att prata med om vad de tittar på för tv och YouTube och vad de leker med och så vidare. Så jag har valt att ha bara vuxna eller familjer och då är ju föräldrarna med.

Anna Norlin Berg (28:08)
Mm.

Nu.

Men du, Lina, där med backarna då.

Lina Siggeström (28:28)
Ja.

Anna Norlin Berg (28:29)
En del är ju skidbranta. Har du åkt alla de brantaste?

Lina Siggeström (28:31)
Åh.

Men jag har ändå försökt göra det. Men det är liksom.

Anna Norlin Berg (28:38)
Det är några som är

lite speciella. Det har vi hört som under vintern.

Lina Siggeström (28:43)
Ja, de är väldigt speciella, de är väldigt branta. Men hemma var jag har jobbat innan så inte jag åkt så mycket den här terrängen. Så det var ju en väldigt stor utmaning att våga åka. Och då har de ju en väldigt känd här som heter Big Couloir. Och den måste man tekniskt sett sajna sitt liv på ungefär i en liten låda hos en person innan och sen får man en tid.

Och sen när den tiden är dåligt att åka så får boka sig på slottider. Och då när jag skulle åka den här backen första gången så var det jättefint väder och jag var supertaggad och jag hade med mig kompisar och det var jättekul. Det var lagom varmt och jag hörde att det var kall snö i koloaren. Så jag kommer upp och signar in mig och jag är fortfarande jättetaggad och jättenervös. Och sen säger de att ni får vänta i 30 minuter.

Jag bara, åh gud det kommer inte gå bra. Och på de 30 minuterna så ändras ju vädret totalt och helt plötsligt så ser vi bara en meter framför oss. Och sen var det min tur och mina konkursens tur. vi åkte, då måste man åka genom en gate och sen så groa in ungefär. Men på toppen där så... Jag vet inte, jag fick nog ett mental breakdown. Jag kände bara, det här är inte kul. Det här vill jag inte vara med om.

Så då stod jag på toppen och då var det liksom, ni vet så här och så är skidorna här ute och så behöver jag tippa över. Och när jag väl har tippat över så är det liksom ingen återvändo. Så jag stod där och tittade och tittade på himlen ifall det skulle bli blåare igen så jag skulle se. Men ingenting hände och sen har man ju bara de 10-15 minuterna innan nästa grupp kommer och då måste ju vi vara borta. För att inte de vill ha för många personer i den rennan.

Joel Baudin (30:13)
Mm.

Lina Siggeström (30:37)
Samtidigt, ifall de behöver rädda någon.

Så min kompis åker och han säger jag väntar på dig där nere. Och han åker jag bara ja ja hejdå och så åkte han och sen så säger jag till mina andra kompisar jag kommer inte åka. Så han får vänta där nere. Och sen säger min kompis men om vi åker tillsammans vi gör en fuling och åker den tillsammans. bara kanske. Så hon åkte också över den här kanten. Och jag säger när hon väntar på mig för att jag ska hoppa över kanten och då säger jag nej jag kommer inte åka.

Så det är sluta med att de åker och jag går upp. Alltså jag har aldrig skämt så mycket i hela mitt liv. Då möter jag ju alla andra från den nya gruppen som frågar vad är det jag håller på med? Och jag går liksom upp i en jättebrant backa och har panik för jag vet inte om jag kan ta av mig skidorna utan att ramla och det är isigt och det är puckligt och ja, ja. Så då kommer det en skidpatrull. I mitt mental breakdown.

Joel Baudin (31:19)
Mm.

Lina Siggeström (31:34)
och börja så här, nej men lilla vän hur är det? Jag bara nej, prata inte med mig. Så jag hade liksom tårar upp i hela gogglesarna för att jag bara han får inte se det här och jag skämt så mycket och sen så sa han, men jag bygger en liten bootpack. Så gick han upp med mig i en bootpack hela vägen upp att vi tar av oss skidorna och han diggar in sina pjäxor. För det gick fortare, för först började jag ju om side gå upp så här.

Anna Norlin Berg (31:53)
Vad är det ens?

Lina Siggeström (32:04)
Det tog ju år och dagar. Det var ju jättetungt. När jag kom upp så var det ju typ... Halva skidskolan var ledig den dagen. De stod där uppe och jag bara, vad gör du? Jag bara, nej. Prata inte med mig, jag skämmer så mycket. Sen kom Emilie upp igen och så åkte vi en annan backen ner. Jag kände att jag verkligen misslyckats. Jag vågar inte. Det för mycket för huvudet. Jag litar inte på att jag kan åka skidor.

Anna Norlin Berg (32:14)
Ja.

Lina Siggeström (32:31)
Därför vågade jag inte åka in där. Saksamma, vi signade upp oss för en andra trippelsvarta som är mycket bredare, som inte är som en kolor. Och det gick ju hur bra som helst. Snön var samma, det är väldigt brant, du måste åka en och en och sen måste du ha koll på vad området är. Och det var ingen problem alls, jag var jättetaggad och jätteglad igen. Tänkte så här, gud jag kan verkligen åka skidor.

Och sen åkte vi och åt mat och solen kom fram. Så då sa jag, Emily vi gör det igen, jag kan inte gå och lägga mig utan och ha stått uppe där och sen ballat ur, det funkar inte, då kommer jag inte vara nöjd. Så vi åkte upp, men de stänger vart man skriver in sitt liv ungefär. De stänger det mycket tidigare för att de inte vill ha folk där till klockan fyra, utan de vill kunna stänga toppen och jobba sig neråt.

Så vi kommer upp och då kollar jag på klockan och bara, ha men de har redan stängt den. Då kommer den här skidpatrullen fram till mig igen. Som hjälpte mig när jag skulle gå upp. Och så säger han, ha du åkt den igen? Jag bara, nej och nu har ni ju stängt. Han bara, ja men skitsamma följ med mig. Så då tog han mig och Emily.

Och sa till sina kollegor att jag kommer bara göra en undantag så vi behövde inte signa upp oss eller någonting och jag tror att det var bättre för mig för att jag behövde inte vänta. Och sen så åkte vi bara till kanten och så sa han så här han var lite rolig också så han bara ja jag kommer ta dig till girlfriend entrance. bara nej men vad menar du med det är inte jag tillräckligt bra för att åka den vanliga ingången. Och så var han rolig han bara så och nu.

Och då var jag liksom... Han sa att jag kommer åka sist ifall någonting händer. Och jag bara... Jaha. Så då åkte jag bara in där utan att tänka. Och sen så hade jag ingen åntemänd och så då står jag mitt i den och bara... Vad ska jag göra nu? För första svängen är ju liksom alltid det svåraste. Det är det typ jag försöker säga till mina gäster också. När de står och sen ska börja svänga. De har ju liksom ingen... Ingen fart. Det går ju liksom mycket svårare. Så han...

Anna Norlin Berg (34:36)
Mm.

Lina Siggeström (34:46)
för att åka in till mig. Lyssna på det här, han är liksom skidpatrull och han vet inte vid det här laget att jag jobbar i skidskolan. Tack ore Gud för att han sa du tar din stav och sätter den under dig och sen svänger du bara och jag bara det går inte. Och sen så när han hade hjälpt mig med två svängar så fick jag igång min svängsystem i kroppen så då kunde jag åka den.

Men halvväg så vill jag stanna och då var vi ju i samma problem igen för att den är väldigt lång. man och den är väldigt brand hela vägen så att man känner inte det är tio svängar och sen så är det enkelt.

Anna Norlin Berg (35:19)
och den är väldigt fram hela vägen så man känner inte att det tio strängar och sen så är det enkelt

Lina Siggeström (35:28)
Sen efter det har jag träffat han så många gånger och jag skämt så mycket varje gång och nu vet han ju att jag har liksom ett röställ och jobbar här. Och han säger liksom varje gång har du åkt igen och jag bara nej men Gud pratar inte med mig och skämts för att visa mig inför dig. Men så nu har jag åkt den i alla fall. Det är väldigt brant och väldigt trångt.

Joel Baudin (35:36)
Mm.

Anna Norlin Berg (35:47)
Kul, bra jobbat.

Ska du åka den

igen innan du åker hem?

Lina Siggeström (35:53)
Möjligt. Jag känner inget behov av det. Men möjligt. Det är väldigt brant. Och så himla trångt. har liksom stenar på båda sidorna. Och så om du råkar inte svänga när du ska svänga så är du liksom i berget. då hur ska jag ta mig därifrån? Det var liksom det enda jag tänkte på när jag åkte. Så jag kom ju inte ihåg mitt åk. För att jag var såhär, jag måste svänga nu för annars är jag i berget. Och nu måste jag svänga igen. Och igen.

Anna Norlin Berg (36:15)
Mm.

Ja, just det.

Lina Siggeström (36:21)
Ja.

Men det var väl intressant.

Joel Baudin (36:23)
Det där har vi... Ja, men

vad spännande. Men det måste ju vara lärorikt också om hur... Jag vi pratar om det examensrelaterade konversationen nu på slutet. Det är ju ganska få gånger i livet där du sätts... För de flesta, där man sätts på press. Man faktiskt blir rädd eller...

Lina Siggeström (36:44)
Ja. Det låste sig verkligen bara. Nej, det här går inte. Nu kan jag ingenting längre. Men sen så jag haft väldigt många andra lektioner som är... Jag har haft väldigt många nybörjare, men sen så är det ju väldigt många lektioner som är... Vill åka off-pist och trädåk och bara puckelpist. Och det har ju också varit en lärningskurva, inlärningskurva för att vi...

Jag har haft så många av de lektionerna hemma att man vill bara spendera sju timmar i puckelpisten en hel dag och utveckla sig det. Och det har ju varit lite svårt till en början för att hitta de. De frågar liksom hur tajt är träden? Jag har inte åkt en själv så jag vet inte hur tajt de sitter. Vi får väl titta.

Anna Norlin Berg (37:29)
Ja.

Ja.

Jo, de sitter mellan 75 cm och 1,20. Några fler frågor. Vi kan kontrollmätta.

Lina Siggeström (37:39)
Jo!

Så det har ju varit lite svårt för då har ju folk bara, ja nej, jag vill inte åka för tajta träd. Nej, okej, vad åker vi då? Måste vi kolla på kartan och det står inte på kartan. Men nu har man ju lärt sig lite mer vart man åker med vissa personer.

Anna Norlin Berg (37:50)
Mm.

Mm.

Men vad har det här gjort för din skidteknik, Dina?

Lina Siggeström (38:01)
Jag skulle nog säga att jag vågit mer och kunde hantera off-pisten på ett annat sätt. Och hantera puckelpist med träd på ett annat sätt. Och inte göra en sväng i taget utan det handlar väldigt mycket om att planera. Från så långt du kan se från start och sen kunna ha ett flyt i det och hålla sig till det. Det har ju hjälpt mig jättemycket för att inte ha åkt så mycket sånt innan.

Anna Norlin Berg (38:19)
Mm.

Mm. Mm.

Lina Siggeström (38:30)
Och sen att, alltså, jag har blivit väldigt nervös när jag har fått de här stora lektionerna.

Anna Norlin Berg (38:39)
Vad är stor lektion?

Lina Siggeström (38:41)
Det är ungefär när det står så hej vi vill åka, det här och det här, vi har våra transiver med oss, vi är fem personer, vi bla bla bla, då blir man lite så här, oj, de här är ganska duktiga på att åka. Och i Sverige så har jag inte fått dem innan, alltså så att man känner lite så oj det här är verkligen en press på mig, jag måste åka mitt bästa ja i även den här terrängen.

Anna Norlin Berg (38:48)
Mm-hmm.

Lina Siggeström (39:08)
och inte bara i en pistad backe. Och då har man fått lite så ont i magen och svårt att sova på kvällen. Och sen måste man ju kolla så att man har med sig allting när man... För att jag också har blivit guide här. Guide level 1. Vilket betyder då att jag får ha... åka i vissa av de nedfarterna från toppen med mina gäster. Men jag vill inte ha... Jag vill nog inte ha guide level 2 i år. För att det

är ju då att guida personen ner för Big Couloir. Och när jag vet att jag hade så mycket problem själv så har jag nog inte tid och energi till att fokusera på fem andra nedan när jag ska fokusera på mig själv. Så det har jag lämnat till andra som åker där varje dag ungefär.

Joel Baudin (39:56)
Men hur har den processen gått till för att få den certifieringen?

Lina Siggeström (40:01)
De har två jätteduktiga tjejer som driver det programmet som är guideprogrammet. Då behövde vi gå på en träning först där de håller i alltihopa. Där vi åker den terrängen så att kan kolla av så att vår skidåkning är på den nivån och att vi kan hantera den terrängen. Sen fick man göra en check off. Då fick man hålla i den gruppen man var med i.

så gick det runt liksom, ja nu håller lina en timme och sen håller Anna en timme och Joel en timme. Och då, då skulle man typ åka på annat ställe först och åka, hitta den snön som är ungefär i samma riktning som den andra som man kunde känna ifall det är blöt snö eller ifall det är kall snö eller om det är is eller inte. Så då skulle man åka och hitta ett sådant område på den lägre.

delen av berget. Och så skulle man då kolla över deras skidåkning och se om jag skulle säga att jag kan ta upp den och den och den skulle jag inte ta upp den hade jag behövt åka lite mer med först. Sen så behövde vi lära oss det här med self arrest ifall man ramlar typ så att man inte kanar hela vägen ner utan att man vet att alla ens kandidater eller gäster som man tar upp faktiskt kan.

stanna sig själva för att inte då kana hela vägen. Och sedan träna på att åka på en travers i brandterräng, ett skråspår ungefär för det är liksom det man behöver klara av och det har ju varit väldigt mycket för att ibland på de här guidelektionerna så har man två snowboardåkare med sig också eller för att det är familjen som har bokat och då kanske det att du har med dig en snowboardåkare också och de här

har de haft det som svårast att åka på ett skråspår för de måste ju stå på ett visst sätt liksom. Och om man vet att de klarar det då är det inga problem att ta dem upp och så får man ta det i den takten och den tempot det går. Och sen typ med snörläge och hur... hur... hur vädret kan ändra så fort där uppe.

Så är det fint när man är där nere så kan du ändra så fort innan du kommer upp. Och är det då värt att ta upp fem nya som du ska försöka guida ner om ni inte ser mer än en meter framför er ungefär. Så det har varit väldigt mycket så med ta beslut och inte göra dem besvikna utan okej det är inte läge för att åka upp där idag. Vi kommer åka i den här terrängen så jag vill ändå kunna utmana dem.

och inte göra dem besvikna när de har bokat en sådan lektion på lägre delen av berget. Men det var också i den certifieringen att man skulle kunna hitta den utmaningen men inte från toppen. För det blir liksom inte deras... Deras... Vad säger man? Deras experience. Nu blev jag...

Joel Baudin (43:11)
Mm.

Lina Siggeström (43:11)
Maria Montasami.

Anna Norlin Berg (43:12)
Upplevelse.

Lina Siggeström (43:15)
Den blir inte jättebra när man inte kan se för från toppen så kan man se till tre olika stater. Om det är fint där och det är ju en del av det stora. Och sen så är man där uppe tar lite bilder och sen åker man och sen så är man liksom jätteglad för att man har klarat det. Men om man inte ser någonting så blir det ju mer bara en. En utmaning och en utmaning som man kanske inte är ute efter.

Joel Baudin (43:23)
Mm.

Anna Norlin Berg (43:23)
Ja.

Ja.

Lina Siggeström (43:40)
Ni förstår vad jag menar. Att det är svårt att se. Jag tycker inte om åka där uppe när jag inte ser. Stenarna kan ha kommit fram. Det kan blåsa jättemycket så att du inte kommer framåt.

Och sen fick man godkänt ifall man klarade den dagen. Sen var man kunde ha blivit bokad på de lektionerna.

Joel Baudin (43:55)
Mm.

Men hur... Har du gått i Sea Safe, eller jag misstänker att du gått i Sea Safe här i Sverige? Hur skulle du... För det en vecka. Hur tog du med det? Jag gissar på att du tog med det ganska mycket därifrån innan det här.

Anna Norlin Berg (43:59)
Kul.

Lina Siggeström (44:04)
Ja.

Ja. Allting här är också väldigt kontrollerat till skillnad från Europa och Sverige. Patrullerna börjar liksom, de är kanske femtio patruller ute på morgonen från start. Och sen så spränger de ju laviner. I början så hörde jag ju laviner sprängas kanske tio om dagen, tjugo om dagen. För att de kontrollerar områden och spränger verkligen varje dag. På

Joel Baudin (44:13)
Mm.

Mm.

Lina Siggeström (44:36)
alla områden. är fortfarande chansen stor för att det ska gå en lavin. Men de jobbar väldigt mycket med att då öppnar inte dem ifall de inte har fått bort det de tänkte skulle få spott genom att spränga en lavin. Så då man litar väldigt mycket på patrullen här. Så att jag kollar inte så mycket med hur vädret har varit och

Om vi haft kall snö och sen har blivit varmt och sen har det snöat. Alltså jag har inte kollat det alls. Då är inte den delen öppen ifall det är farligt.

Så där.

Anna Norlin Berg (45:11)
Men

vi har råkt på förskidor i vinter Alina.

Lina Siggeström (45:15)
Jag har köpt nya skidor. Jag kom hit med tre par skidor och jag har knappt åkt på någon av de tre par skidorna. Jag köpte ganska direkt två par nya och då köpte en blissardskida som heter Anomaly. För att den jobbar nästan alla på. Den finns i olika bredd men jag köpte den som är 84 under fot. Och det är liksom så här för att ibland vet du inte ifall du ska åka i pisten.

eller om det slutar med att ni åker bara puckerpist. Och då tyckte jag att det var en väldigt bra skida för att jag behöver inte vara orolig på ifall min gäst säger, nu kör vi lite trädåk här. då köpte jag en sådan och den skidan har jag liksom jobbat på varje dag sedan dess. Och sen köpte jag en vanlig, vad heter det, slalomskida ungefär, fast den var sjutt.

Anna Norlin Berg (45:48)
Sys.

Lina Siggeström (46:10)
Det underfot så att den är ändå lite så. lite allmän... Allmän... Funkar det i allmänhet.

Mm.

Joel Baudin (46:19)
Ni fick en tillbaka till guidningen där. När gjorde du din bästa, liksom top guide moment? Och vad hände då? hade du gjort?

Lina Siggeström (46:29)
Ja, men det var med en familj eller det var liksom två föräldrapar. Och de hade liksom aldrig åkt något brantare eller från något sånt här off-pistok och jag hade dem i flera dagar. Men sen så bokade de en sista dag, så femte dagen bokade de sig som en guide. Och så ville de ha mig.

För att vi hade pratat om det området och de sa att det hade varit så himla coolt att få vara där uppe och åka. Inte bara ett åk där utan lite flera åk. Men jag vet inte om vi vågade och om det är värt ifall vi skadar oss. Ni vet alla konsekventstänk. Så de bokade dem och så bokade de mig. Och sen körde vi lite så vanligt som vi hade gjort de fyra andra dagarna.

Joel Baudin (47:07)
Mm.

Lina Siggeström (47:18)
Alltså vi åkte ändå i svarta backar men inte uppifrån där. Och sen så sa... Det var liksom strålande sol, det kall snö och de hade liksom aldrig fått åka puder. Förstår ni vad jag menar? Och så hade vi ändå haft lite snö den natten och det hade ändå lagt sig ganska bra på den sidan av berget. Och så var det jättefint väder och så, så vi åkte upp.

Anna Norlin Berg (47:33)
Mm.

Joel Baudin (47:33)
Mm.

Lina Siggeström (47:45)
Vi tog jättemycket bilder, vi var ungefär på toppen, kanske 30 minuter innan vi gjorde någon action för att åka. Och så tog jag dem till mitt favoritåg som... Den är liksom, man behöver... Det lite mer utmaning men det är också mycket snabbare åk. För du kommer tillbaka till... Så du kan åka upp igen. Så det går ändå väldigt fort när du är där. Så tog jag dem dit och de var väldigt nervösa och...

De pratade inte så mycket utan man kände att när vi satte på oss skidorna så gick de in i överlevnadsmod på allihopa för de skrattade inte. De var väldigt fokuserade, de spände pjexorna så hårt att jag trodde att de skulle tuppa av. jag ba, men Gud vad har gjort tänkte jag. Och sen så är det inte så lätt att stanna så när du väl har börjat åka så kommer du in på ett skråspår och sen så har du hela backen nedanför dig.

Och här pratar man om busslängder ungefär. När vi sen åker så håller vi minst två busslängder till varandra så att vi ändå ger varandra utrymme för att kunna ha kul på vägen ner. Och sen så är det väldigt svårt träffa. Antingen så vill jag ju åka först för att visa att snön är inte dålig, visa hur man gör. Men i det här...

Men också när man är lite osäker så vill man ju inte behöva klättra upp ifall de inte klarar av att göra den här första svängen. Så den här gången så släppte jag dem en och en så att jag kunde åka sist ifall jag behövde hjälpa dem. Och sen stannade vi halvvägs och i den backen så blir det ändå, ja det skulle jag ändå säga blir en röd backe efter halva. Så det är liksom toppen som är jättebrant och sen mynnar det ut och så är det jättebrett så du kan egentligen skroa dig ner för hela den ifall du vill.

och därför är det så himla bra. Och de åkte så mycket i lösnö och jag gjorde filmer på allihopa och när de åkte och sen så stannade vi och tog massa mer bilder och då hade de börjat prata helt plötsligt och sen sista halvan så skrek de och jag sjöng typ hela vägen ner. Det tyckte jag var jättekul. För först var det liksom sammanbitna personer och de sa liksom inte ens lycka till till varandra utan de bara stod och man såg typ att nu kommer jag dö.

Joel Baudin (49:56)
Mm.

Anna Norlin Berg (49:56)
Vad roligt! Gud vad fint!

Lina Siggeström (50:05)
Det var liksom det man såg i deras ansikte. Men det var kul.

Joel Baudin (50:06)
Mm.

Snyggt! Bra jobbat!

Lina Siggeström (50:13)
Ja, det tyckte jag var rolig.

Joel Baudin (50:15)
Men åker du tillbaka till Montana nästa år?

Lina Siggeström (50:21)
Jag tror det. Det

är min plan. Vi får se lite vad som händer.

Anna Norlin Berg (50:24)
Jag tänker att

vad tror du Trump kan göra? För skillnad kan det bli så att du inte kan åka tillbaka på grunden.

Lina Siggeström (50:29)
Åh gud, han är lyftig.

Absolut. Kan ju bli så.

Anna Norlin Berg (50:36)
Vad tycker du om

dina kollegor om allt det här som händer?

Lina Siggeström (50:41)
De tycker det är fruktansvärt. Alltså verkligen fruktansvärt. Inte här där jag är och där jag har hört. är det... Alltså det var väl lite så i början när han klivt på, där i typ januari, att det var så här, ja men det här, får se vad som händer. Men nu när det har liksom bara blivit sämre och sämre och sämre och sämre och sämre sämre och den här... ehm... hans kolleger.

Anna Norlin Berg (50:44)
Är det ingen som tycker att det är bra?

Bye!

Ja.

Lina Siggeström (51:06)
som han jobbar mycket med är ju också så här, de sätter ju de här lapparna på Tesla-bilarna och att jag köpte den här innan han och innan han blev galen. Alltså sådana stickers typ. Och nu är det väl snarare mer folk som kanske tyckte att han skulle kunna göra någonting bra i början har väl nu vänt om och tänker att herregud, måste detta fyra år gå ganska fort.

Anna Norlin Berg (51:09)
Mm.

Mm. precis.

Lina Siggeström (51:33)
Det är känslan jag får här uppe. Men Montana är ju en väldigt röd stat. Men inte av folket som jag träffar skulle jag inte säga är röda längre. Om de var det från början.

Anna Norlin Berg (51:34)
Lista.

Joel Baudin (51:49)
För den som lyssnar och inte vet vad det innebär kan du förklara vad röd, en röd stat betyder.

Lina Siggeström (51:54)
Jag är inte så insatt i det här för att jag tycker att det är ganska otäckt. Röd stat är personer som har röstat på republikanerna och Trump i detta läget. Blåa stater var de som röstar på Kamala Harris och demokraterna. Men är också väldigt många som pratar om att just nu har Johan alltihopa i senaten. Och om två år...

Joel Baudin (51:58)
Mm.

Anna Norlin Berg (52:19)
Mm.

Lina Siggeström (52:21)
så brukar det ju vara ett omval för senatdelen och som det låter nu så känns det verkligen som att demokraterna skulle kunna komma tillbaka där och då kanske det här lugnar ner sig lite med att han bara kan köra på i sitt rejs. Så just nu räknar de med att om två år så kanske vi får en liten lugnare vardag och inte så mycket. Nu har det här skrivits på, nu skriver vi på det här, nu ska skolorna vara så här.

Joel Baudin (52:42)
Mm.

Lina Siggeström (52:50)
Alla som, alltså många som mig är ju liksom oroliga för att vara här för att vi är ju inte på ett green card och jag är citizen här. Utan jag är ju bara, alltså han skulle ju kunna plocka bort mig direkt för det hade de ju gjort med väldigt många andra i de större städerna. Så jag tror att jag är ganska säker här uppe för att det är ju liksom inte en stor stad med mycket politik utan det är ju liksom en skidort.

Anna Norlin Berg (53:11)
Mm.

Lina Siggeström (53:17)
Och de större städerna i Montana är mycket mer högskola och college men inte så mycket politiska åsiktsstater. Åsiktsstäder om man säger så.

Joel Baudin (53:27)
Mm.

Men om man kollar förbi det lite kaosiga situationen nu i världen och i USA. Hur har det varit att bo i USA? Vad är det positiva?

Lina Siggeström (53:42)
Det positiva är väl att alla är så himla trevliga. Även om du inte känner en person och du möter en och går in på ICA så frågar de hur det går. Och då blir det liksom så oj, pratar du med mig? början. Men nu är man ju ganska van vid det och man hälsar och de är väldigt så ödmjuka och pratsamma.

Joel Baudin (53:55)
Mm.

Lina Siggeström (54:09)
Står du och väntar på bussen så du helt plötsligt skaffat dig en ny kompis ungefär. Och det känner jag inte riktigt är så hemma. Många stoppar in sina hörlurar och så står man och väntar på bussen och sen så sätter man sig gärna på en plats där det inte sitter någon annan bredvid, eller hur? Och här är det liksom, ja, är platsen ledig här bredvid dig? Och så tittar man bakåt så är det liksom tomt. Jag bara, ja, varsågod, sätt dig.

Joel Baudin (54:27)
Mm.

Anna Norlin Berg (54:37)
Nej,

min molgam sitter här.

Lina Siggeström (54:39)
Nej du... Ja

exakt, min växte satt där.

Joel Baudin (54:42)
I'm from Sweden.

Lina Siggeström (54:44)
Så det tycker jag är väldigt positivt. Det jag saknar mest från Sverige är mat. Maten från Sverige. Här badar allting i fritös eller i smör eller i halvfabrikats äckelpeckel hela tiden. Och att det är ganska dyrt att äta på restaurang här och eftersom den här tippkulturen är

väldigt stor. Så tittar du liksom på en hamburgare som står att den ska kosta typ 18 dollar så hamnar du ju ändå på typ så här 26 dollar när du går ut därifrån. Om inte mer typ 30 så typ 300 kronor för en. En matbit ute. Jag äter inte så mycket ute hemma så jag vet det kanske inte är så annorlunda men jag tycker att.

Det blir så mycket dyrare när man ska dricksa typ 25 procent.

Anna Norlin Berg (55:41)
Mm, just det.

Joel Baudin (55:42)
Jag tror att om det är en riktigt bra varmrätt så landar det kanske kring 300 eller mer. för en burgare är det mer där 180 som är vanligt. 240. Ja, exakt.

Lina Siggeström (55:48)
Mm.

Ja exakt, så man tittar på dem. Och sen när man köper saker i butiken så har

ju inte de... Alltså om jag går och köper en tröja så är ju inte skatten på det utan då kanske det står så 20 dollar och bara ja men det kanske ändå är värt. Och sen när jag checkar ut så blir det 28 dollar för då har de lagt på taxen efter.

Joel Baudin (56:09)
Mm...

Nervöst.

Anna Norlin Berg (56:12)
Ja.

Lina Siggeström (56:13)
Så det är väldigt svårt att man inte

var van vid det i början. Men ja, alltså det jag tycker att det har varit jättekul att bo här och speciellt här uppe det känns lite som att man är ändå hemma för kulturen här uppe i Big Sky är ju liksom resortkultur och det här jag bor. Men jag ska åka till Jackson Hole.

Joel Baudin (56:16)
Mm.

Anna Norlin Berg (56:35)
Kud!

Lina Siggeström (56:36)
Om två veckor tror jag. För att se något annat för att jag har liksom jobbat. Jag har varit ledig 13 dagar sen december totalt. Så det har liksom blivit ganska mycket jobb. Och det var ju en syfte men då har inte jag sett det som en. En idé att åka till Aspen eller till Jackson Hole before. Before, herregud.

Anna Norlin Berg (56:47)
Det har liksom blivit ganska mycket jobb.

Joel Baudin (57:01)
Men jag är nyfiken, pratade ju, hur har det liksom, bara en praktisk fråga, har det varit lönsamt för dig att nu vara, för du trodde att det skulle vara det innan, nu i efterhand har det liksom varit en, är det bättre betalat än i Sverige om man säger så, som skillnad?

Lina Siggeström (57:13)
Mm.

Verkligen.

Det enda som är lite intressant, för jag gjorde det igår, jag behöver göra amerikansk skatt. Jag tycker att skatten helt plötsligt är superenkel att göra i Sverige, för det här landet, vet jag inte riktigt. fanns ju liksom hur många som helst sätt att göra det på. Det behöver vara korrekt och du kan betala folk för att göra det, även om du är som mig, privatperson.

Joel Baudin (57:25)
Mm.

Anna Norlin Berg (57:45)
Mm.

Lina Siggeström (57:46)
I Sverige så går ju, jag gör inte jag det, då går jag bara in på Skatteverket och donar och grejer och sen trycker på knappen och skicka in och så är det klart. Här, nu vet, behövde jag igår betala 109 dollar för att ens komma åt mina skattesaker. Jag behövde skriva ut papperna, skriva på för hand, lägga det på en brevlåda och skicka in. Alltså det var så här...

Anna Norlin Berg (58:01)
Mm.

Lina Siggeström (58:13)
Det tog mig hela dagen. Jag började kanske vid tio år och tittade på det här och försökte göra mig på. För det behöver jag vara inne senast den 15 april. Så jag bara okej, nu gör vi det. Och jag var klar klockan fem. Då lade jag det på posten. bara nej, alltså usch, nu vill jag inte mer. Men... Och det var ju inte så lönsamt, om man säger så. Man behöver betala mer än vad man får tillbaka. För det här är ju också bara för december.

Anna Norlin Berg (58:38)
Ja, det

Joel Baudin (58:38)
Mm.

Lina Siggeström (58:39)
Då behövde jag betala mer för att få tillgång till mina skattesaker än vad de säger att jag ska få tillbaka. Då kände jag så här, det var inte lönsamt. Men annars skulle jag absolut säga att det är väldigt lönsamt att åka hit.

Joel Baudin (58:48)
Ja.

Mm.

kul, apropå erfarenhetsbaserat lärande.

Anna Norlin Berg (58:56)
Mm.

Lina Siggeström (58:59)
Och.

Joel Baudin (59:01)
Yes. En sista fråga. Du, vi har ju pratat här i podden tidigare om dina celebra gäster. Och det var ju att det fanns potentiellt lite celebert klientel i Big Sky. Har du haft några, du kanske inte vill nämna namn, men har du haft några celebra gäster i vintern?

Lina Siggeström (59:03)
Mm?

Anna Norlin Berg (59:03)
Nu.

Lina Siggeström (59:22)
Jag skulle säga nej på den. det finns ju någonting här i närheten som heter Yellowstone Club. Som är liksom en privat skid. Ett privat berg. Där liksom inte vi får åka ungefär. Utan och där har ju liksom. Där hänger de mer för där får de vara själva. Men jag skulle säga att.

Joel Baudin (59:25)
Mm.

Anna Norlin Berg (59:30)
Mm.

Mm.

Joel Baudin (59:36)
Mm.

Ja,

Lina Siggeström (59:49)
Det är väldigt mycket rika personer som kommer till Big Sky. Och man verkligen ser det när de... För de betalar ju väldigt mycket med cash här. Och när de väl tar upp sin lilla bunt... ...från... ...när dagen är slut, då håller man ju liksom på att tappa hakan. De går ju typ med 20 000 cash i fickan. Och så bara börjar de bläddra så här med sina...

Joel Baudin (1:00:13)
Mm.

Lina Siggeström (1:00:15)
pengar och sen säger de tack så mycket och så va. Herregud du har så mycket pengar så det äckligt. Så det har ju ändå jag känner att jag inte har behövt ha de här super kändisarna.

Anna Norlin Berg (1:00:19)
Mm.

Joel Baudin (1:00:19)
Mm.

Det var spännande. Kultur, kulturella lärdomar.

Anna Norlin Berg (1:00:32)
Mm.

Joel Baudin (1:00:35)
Vad roligt att höra att du har haft en kul och lärorik vinter och att ville komma tillbaka och prata med oss om det. Förhoppningsvis inspirerar vi lite fler svenskars skidlärare där ute.

Lina Siggeström (1:00:41)
Mm?

Det var pass ja.

Mm.

Joel Baudin (1:00:49)
Snyggt, men då tycker jag väl att vi rundar av dagens avsnitt och så önskar vi dig ett fantastiskt avslut på säsongen.

Anna Norlin Berg (1:00:49)
Men då tycker jag att vi har tagit oss lite och så inskar vi dig.

Lina Siggeström (1:00:54)
Nö.

Tack så mycket. Nu är det dags att gå till jobbet.

Anna Norlin Berg (1:00:59)
Tack! Ha en fin dag!

Joel Baudin (1:01:01)
Yes.

Tack till alla er som lyssnar och vi hörs i nästa avsnitt. Hejdå!

Anna Norlin Berg (1:01:06)
Hej

Lina Siggeström (1:01:07)
Hejdå!

Anna Norlin Berg (1:01:08)
då!

Skapare och gäster

Anna Norlin Berg
Värd
Anna Norlin Berg
Skidlärare med 30 års erfarenhet. Ordförande i Examensnämnden.
Joel Baudin
Värd
Joel Baudin
Examinerad skidlärare och utbildningsledare med entreprenörsanda. Driver egen skidskola i Kittelfjäll och engagerar mig i att utveckla framtidens skidåkare genom Friluftsfrämjandet.
Lina Siggeström – om kulturkrockar, vardagsäventyr och livet som svensk skidlärare i Montana
Sändning av