Reflektioner från Block 2 – med David Holmberg om trygghet, utveckling och att vara genuin
Joel Baudin (00:45)
vant välkommen till ett nytt avsnitt av Skidlärarpodden. Ja, Anna är här som vanligt och tuffar på och idag har vi stora glädjen av välkomna David Holmberg till Skidlärarpodden.
David Holmberg (00:57)
Tack så mycket!
Joel Baudin (00:59)
Och tack för att du är här. Premiär. Hur är läget med dig då?
David Holmberg (01:03)
Ja men det är det.
Men det bra tycker jag. En lång säsong börjar senast slakt slut. det är kul att få vara hos er och det är kul att det är en veckas skidåkning här snart uppe i Åre. Så jag mår bra.
Joel Baudin (01:20)
Ja, hur gick det i åren nu i helgen
David Holmberg (01:23)
Vi hade SM. var
ett fantastiskt välorganiserat mästerskap. Vi hade allt från A- B-lag så åkade hela vägen ner till Minikids. Det gick väldigt bra. Helt skadefritt. Det var väl skönt.
Anna Norlin Berg (01:36)
Åh, vad härligt.
Joel Baudin (01:38)
För den
som inte känner dig. Vad var det SMI?
David Holmberg (01:43)
Ja, det var SM i Puckelpist i Duveden. Jag jobbar ju rätt mycket med puckeln efter det.
Joel Baudin (01:49)
Precis. Och ni båda jobbar ju som examinatorer på Block 2. det är ju då, vad ska man säga, målsättning med dagens avsnitt att vi ska reflektera lite grann från årets Block 2 som vi hade i rummet för några veckor sedan.
hur det gick, vilka lärdomar som kom och så vidare.
Anna Norlin Berg (02:09)
Först David och Joel. Vill vi inte säga grattis till Joel?
David Holmberg (02:15)
Ja, verkligen, from the bottom of my heart. Stort, stort, stort grattis Joel. Väl genomför dig samman.
Joel Baudin (02:18)
Ja.
Anna Norlin Berg (02:19)
Ja, alldeles fantastiskt.
För det här avsnittet för ett år sen, det var lite tuffare att prata om, eller? Hur känns skillnaderna från ett år tillbaka till nu?
Joel Baudin (02:24)
Tack!
Ja, det var lite deppig, eller så var det.
Jag är tacksam för att man har... Tacksam för utvecklingen och lärdomarna och sen komma tillbaka och på något sätt få det lite mer svart på vitt att man har gjort en utveckling. Det vill säga att det gick bra. Jag var rädd innan man skulle... Om man faller in på ribbdaller och så får man identitetsmässigt så blir det ju på något sätt inte bekräftad att man är bra nog.
Då hade det inte känts bra. Men nu gick det bra och då känns det jätteskönt. Då kan man släppa det och gå vidare och känna en form av förnyad trygghet.
Anna Norlin Berg (03:09)
Så det var en workshop med tillhörande föredrag och så var det ett analys. Hur gick det för dig?
Joel Baudin (03:16)
Föredraget och workshopen gick bra. Jag fick 5-5-4 på dem. Det var jättekul. Framförallt så kändes det bra för att det kändes hemma. Det kändes som... Det kändes inte... Vad ska man säga? Nu är man här och gör den här grejen. Det kändes mer som när man jobbar på kurs eller har en fortbildning.
Det kändes hemma på det sättet. Det gav en form av trygghet. att man kunde tala från... Jag tycker det som var bra i år var att det var friare på ett sätt som tillät att man kunde illustrera sig själv på ett annat sätt.
David Holmberg (03:57)
Om jag redan där får flika in med en liten reflektion så tror jag att den inställningen i Oli Warno-förklaringen också till att det gick så otroligt bra. Att du kände dig trygg i att dela med dig av så här är jag, så skiljer det. Så här jobbar jag på riktigt. Kontra att man kanske går upp och funderar på undrar vad examinatorerna vill se. Nu ska jag bocka av de här grejerna på någon fiktiv lista.
Jag behöver slänga i de här uttrycken, behöver koppla det här till biomekanik. Så att jag på något sätt har checkat av olika grejer. Skillnaden när man verkligen delar med sig av hur man jobbar på riktigt och vem man är på riktigt. Den blir som examinator supertydlig och jag är helt övertygad om att det var en stor anledning till att du fick de här sjuhögiga betyden som du fick.
Joel Baudin (04:30)
Mm.
Det är svårt för mig att jag tror ju att det blir som man vet att om man känner någon form av trygghet och att man kan tala ut ur sig själv, då blir det ju som att man också kan få fram mer vettig information. Man kan koppla det på ett annat sätt. Man kan använda egna ord som inte är den här checklistan. Man kan säga motvrid för att du vet. Du kan säga motvrid eller medvrid med trygghet för att alla vet.
David Holmberg (05:03)
Ja.
Joel Baudin (05:13)
att det är separation i horizontalplanen utan att man tror att man måste säga det. För mig personligen så var det också kul att jag hade valt... Mitt trick var ju att... Eller trick... I fjol så kändes det som att jag ville göra det kul för mig själv och försöka vara smart. I år försökte jag hålla det enkelt men samtidigt så blev det ändå någon form av vinkling som gjorde det intressant.
Jag pratar om att variation förnöjer var mitt tema när vi jobbar med utveckling eller utbildning. Och framför allt desto bättre åkarna blir. Det var bara kul lärdom. Den här processen ledades upp till examen som jag tyckte var jättekul när man behöver kreativt komma på vem är jag, hur jobbar jag, hur ska jag förklara det? Och sedan landa i någonting som känns väl paketerat. Det tycker jag var väldigt belönande.
Det var kul, för nu var jag uppe i... Förlåt, kör. Det var roligt när man har gjort nånting. Vi uppe i Kittelfjäll nu i helgning som var och körde med Örnsköldsvik Lokalavdelning inom friluftsfemmen. Då kunde vi bara köra samma igen, samma föredaglig workshop och få fram. Det är roligt när man har gjort nånting som ändå känns vettigt.
Anna Norlin Berg (06:07)
Nej, nej. gör det först.
Vad gjorde du för förändringar från examen till lokalavdelningen till?
Joel Baudin (06:37)
Jag höll inget föredrag nu utan vi satt fem, tio minuter runt ett bord. Det var ju ändå bara det viktigaste. Men det som var jättekul förändringen var att nu var jag på platsen som jag hade baserat allting på. Det som jag refererade till nere i Romö. Nu kunde vi ju prata om Vittebacken till Minigrova till Colorado som de här ställena heter och faktiskt gör det. Så det var ett annat sätt att illustrera det.
Anna Norlin Berg (06:39)
Hej!
Mm, jästa.
Jag tänker att du kanske använder längre tid också.
Joel Baudin (07:03)
Så jag kunde prata lite mindre.
Kanske lite, fast ändå inte. Jag höll det ungefär samma tid här 50 minuter. det var... Nej, det var kul. Lärdomen är ju att ibland kan man känna att man gör det bara för att. Men jag tyckte inte att det kändes så. Det tycker jag känns värdefullt. Att man har gjort någonting som man kan ta vidare.
David Holmberg (07:25)
Det förstärkade min poäng lite också i Ola att du gjorde något som faktiskt är på riktigt och då blir det bra istället för att nu har klarat examen, den där grejen gör jag inte igen. Du hade ju en workshop som verkligen hade era värde för andra på riktigt.
Joel Baudin (07:42)
Jag tror att det slog an lite grann. Om man inte ska vara alltför svensk. Det var också att det kunde refereras till för att folk känner att det stämmer in på dem. Det stämmer in på ens egen vardag. Om man hittar något som är sant. Men man kanske bara säger det. Det vill säga att man tar något från intuition till teori. Det var jättekul och superpositivt.
Sen så på analysprovet.
Anna Norlin Berg (08:05)
plocka fram en disposition.
Det här med att plocka fram en disposition, precis som du säger, den här kreativa processen som den. Den är lite jobbig. För den är väldigt utvecklande, men när det väl har landat den så får man ju den här känslan.
Joel Baudin (08:12)
Mm.
Ja, det kan jag känna i fjol. var ju Romer för första gången, jag aldrig varit där. Jag kom dit på fredagen, så man hade lördag och söndag och preppa dispositionen för den workshopen. Det har vi pratat om förut här, men i alla fall det jag kände att man tog med till i år var att vi åkte fortfarande dit på fredag, så man hade lördag söndag. Då var det ju där att göra dispositionen på plats.
Jag tror jag körde workshopen tre-fyra gånger under helgen. Det var väldigt hjälpsamt. Om det någon som lyssnar och man känner att man kan det. Att man faktiskt tar sig dit och gör sin... Antingen att du har jättestern koll på dem överlag. Men bara det här med att vet att vid minut 40 behöver jag rulla in i miniknappen. Eller korta knappen för att kunna hinna klart vad som... Det är svårt att winga det.
Anna Norlin Berg (08:53)
Öh, öh.
Nu har precis.
Joel Baudin (09:18)
Men...
David Holmberg (09:18)
brukar vara bra att jobba med nervositetsminimering
Anna Norlin Berg (09:18)
Ja, du ska se.
David Holmberg (09:21)
tänker jag. Alla grejer som man kan undvika att bli nervös över kommer att hålla tiden. Vart går den här liften? Hur lång tid tar den här backen? Vad händer bakom det här krönet? Alla sådana saker som egentligen är onödiga att vara nervös för om man har förberett sig tillräckligt gör ju att man ofta hittar ett lugn idé som kanske är relevant att vara nervös för. Det vill säga kommer jag fylla det här med ett innehåll som kommer att ge gruppen någonting i sin egen utveckling.
Joel Baudin (09:22)
Mm.
David Holmberg (09:47)
Då kan man ju foka på de grejerna när allt annat är borta och färdigplanerat. Det låter sjukt rimligt.
Joel Baudin (09:54)
Precis.
En annan, det här är jag nyfiken på att rätt perspektiv på var ju att i skillnad mot i fjol och i år var ju det att poängen för föredrag och workshops var n. Så istället för att du hade det uppdelat. Och från mitt håll då så känns det som att jag tycker det mycket mer rättvis för då blir det verkligen ihop och att också om du är kanske mindre stark på innedelen så och du är mer stark på utedelen så kan det slås ihop.
Jag tycker att det kunde... Och där... förstår jag att ni... Ja, vad tänker ni om det? För jag tycker att det var några exempel där man kunde rädda upp det.
Anna Norlin Berg (10:32)
Det var... Sen lång tid tillbaka, när vi började slå ihop föredrag och workshop, då var det så här. Det var så här som det var i år.
Joel Baudin (10:40)
Mm.
Anna Norlin Berg (10:42)
Du var inte uppdelat. Så började hela den här. Jag kan svara på det just nu. För att testa kanske.
Joel Baudin (10:45)
Varför delar man upp det?
David Holmberg (10:50)
Reflektion är väl ganska enkel. Jag delar det i reflektionen Joel. Det inte bara att blir mer rättvis. Det blir mer korrekt. Det ska hänga ihop och att vi skickar en signal att ska hänga ihop och sen skulle ge separata bedömningar. Det lirar ju inte riktigt. Som examinator är det otroligt mycket enklare och det känns mycket mer relevant att väga samman de här två delarna till en gemensam bedömning.
Man ska heller inte underskatta att vi har ett utejobb. är femton minuter ute, vi 20 minuter inne. Så de ska vikta delvis olika tycker jag. Det är väl någonting så här, nu är det i slutändan ett gemensamt beslut men min röst skulle landa på att vi absolut inte går tillbaka och delar upp det där för att det här kändes mycket mycket starkare, mer relevant, mer rättvist, tydligare.
Anna Norlin Berg (11:37)
Jag tror att det här kom upp när vi, sen förra året var det första året vi deltestade att delge undervägen, inte i allting i en delgivning på tisdagkvällen. Så jag tror att det var som ett sätt för att göra det överskådligare eller något sånt där. Ja, att det var en del i delledet att testa att delge undervägen, som vi gjorde.
Både förra året och i år. Betygen. Eller bedömningen eller vad man kallar. Så att det är nog något därifrån.
David Holmberg (12:14)
Jag tänker också att det blir enklare för deltagare att öppna upp möjligheten att det kan finnas vissa saker som lämpar sig bättre inne än ute. Har man ett behov av att rita mekaniska kraftpilar, det ofta slättare på en whiteboard än i snön. Man har väl kanske en tanke vad man vill åstadkomma som helhet och inte känna ett behov av att allting behöver finnas inne och ute.
mycket behagligare för deltagaren om vissa saker som lämpar sig bättre inne städas av där och andra saker som lämpar sig bättre ute, till exempel åka skidor, städas av ute. När man har separata delar så blir det ett större... Man lättare luras in i det här igen då att man har en checklista av saker som ska finnas med både inne och ute. Det tror jag vi vill undvika utan vi vill titta på helheten när det den röda tråden.
Joel Baudin (13:04)
Det som jag tyckte var kul att säga var att det finns så många olika sätt att kommunicera på. Som jag är mycket mer van med en presentation med den biten man designade innan. Medan en annan tycker mycket mer bekvämt med en whiteboard. Det kändes som att...
Anna Norlin Berg (13:04)
Ehm...
Joel Baudin (13:26)
Jag kände att man kunde fokusera mer på vad som oss, för alla säger ju någonting intressant.
Anna Norlin Berg (13:32)
Absolut.
Joel Baudin (13:34)
Det behöver inte vara någon presentationstävling, utan det är mer bara... Vad tänker du?
Anna Norlin Berg (13:41)
Jo, hur upplevde du det här med föredrag innan? I år? Från Kristoffer? Vi hade ju Kristoffer Olsson som höll ett liten fördjupning i lite blandade saker.
Nu kan man förklara hur du upplevde det, vad tog du med dig därifrån?
Joel Baudin (14:00)
Jag... Hur ska man säga? Det var ju på infoträffen där i slutet på februari när Kristoffer pratade. var ju strax efter anmälan hade gått slut. Jag tänker att ren timingmässigt så var det ju en... Jag tycker det var en lite nytt... Eller en summering av det man har hört förut, framförallt som främjare. Känner jag. Så jag tycker det var en bra summering.
Jag kan ta det utifrån perspektivet att vi haft den här Block 2-gruppen, som det var en 14 stycken inför, och där har det kunnat refereras till ganska mycket som gemensam information. Så det har varit hjälpsamt. Jag tror inte det... Det var liksom ingen mall, utan det var mer kontext in i processen.
Så jag tror att det kan ha tolkats lite brett. Men jag tror att det var hjälpsamt i slutändan. Så till exempelvis så... Nej, vi börjar inte gå in på det.
Vi hade ju förmånen i veckorna som ledde upp till att på måndag har vi träffats i Block 2-gruppen digitalt klockan 9.
David Holmberg (15:04)
Det var en ny frikon, eller hur?
Anna Norlin Berg (15:18)
Och det är inte
ett initiativ från oss, utan det är ditt initiativ.
Joel Baudin (15:21)
Nej, det är mitt initiativ.
Bland annat hade vi Oscar Folke med oss en vecka. Åke Larsson, Anders Nilsson och Dick Matslova har varit
Det är som en kontrast då blir det mer konkret mot uppgiften. Utan att det har varit väldigt tydligt. kan inte berätta hur men det kan bli mer konkret. det är det jag menar när det blir lite bredare och lite smalare. Till exempel med Oscar så pratar vi jättemycket om det här med att hur kan du förklara nuläge eller hur tar du från A till B. Alltså nuläget målbild. Hur förklarar du vad målbilderna är förklarar vad nuläget är och så sen så handlar det om att beskriva hur du jobbar för att ta göra den resan.
Det var ett ramverk som många fann väldigt hjälpsamt att inkludera.
Så jag tror att om man vill hjälpa folk så är sådana saker också bra.
Anna Norlin Berg (16:14)
Hur upplevde du analysdelen?
Joel Baudin (16:16)
stressat men också inte. Där fick jag och David uppleva tillsammans. Om jag är så här, jag hade hela den förmiddagen så var det som att den resan, nu har jag sagt det till alla så det spelar inte så stor roll, men jag har haft så mycket panikångest nu under de senaste månaderna. Inte så mycket relaterat till examen utan mer bara att man är en liten talanglös företagare som tar på sig mycket uppdrag.
Alltså att haft lite för mycket i huvudet sådär. Så det var inte jättebra förutsättningar men jag var ju lite rädd gående in till alltihop att det skulle liksom komma vid fel tillfälle. Den förmiddagen på tisdag så var det som att då har vi workshops och sen skulle jag köra klockan 11. Och så kände jag att det byggde upp. sen så var det på något sätt dags att köra och sen så valde jag att...
Säger bara så här känns det men men det var så kul var ju att det var det så var ju David och Bengt och så sen så körde jag med Marcus från Trysil. Och så var det på något sätt att det kändes en pass tryck där och då och då var det som bara att. Men det kändes hemma igen på något konstigt sätt att vara jätterädd för det som skulle hända men så att nu är det dags att göra det vi gör. Och då var det som bara gå in i det hela och då tyckte jag.
Det gick inte fantastiskt bra, det var med där och då så blev det bra ändå. Det som jag tyckte var bra där var ju det här med vad varför hur. Att ledarskap och dispositionen var borta, det är väl inkluderat då, men att det var återigen mycket... Hela grejen var tydligare och bättre i år gentemot i fjol.
Anna Norlin Berg (17:56)
Och för någon som inte har någon aning om vad vi gjorde.
Vill du förklara David?
David Holmberg (18:02)
Absolut. Vi valde att veckla ut det som tidigare hette ämneskunskap. Vi bedömde analysdelen i ledarskap, disposition och ämneskunskap förra året. Och landade väldigt mycket att ämneskunskapen vill vi fånga och djupa i analysdelen. Och vecklade ut den i att kunna bedöma vad, varför, hur. vill säga, vad ser jag hos den här åkaren värderingsfritt?
varför händer det jag ser och hur skulle jag då vilja gå vidare med den här åkaren givet den grundorsaken som jag hittar i mitt varför. Och vi märkte att det är ju så här vi har tänkt hela tiden när vi tittar på ämneskunskap och förmågan att analysera men genom att på något sätt öppna upp den här svarta lådan med hur vi har tänkt och bjuda på att vi tittar väldigt mycket på vad
varför, hur och hur hanterar alla tre delarna och tydliggör att det är de tre kriterierna som vi också kommer bedöma utifrån. Så kändes det... Det blev liksom en win-win därför att jag upplevde i år att det blev mycket tydligare för deltagarna vad det är man faktiskt ska göra under här analysproet att jobba med de här tre separata men också sammankopplade delarna. Men samtidigt blev det också mycket enklare för oss att göra en schysst och rättvis bedömning.
när vi fokuserade på de här tre delarna. Därför att jag kan uppleva att tidigare när man liksom väl väver in disposition och och ledarskap i det här provet så är det delar som som väger tyngre än vad de egentligen ska göra. jag upplevde att det det blev mycket tydligare för både deltagare och examinator och jag upplevde att
Anna Norlin Berg (19:45)
Men
om man ser på själva uppgiften då, det var ju att analysera det de själva blev analyserat på under block 1. Och då hade vi valt rörelser ur två svängar. Kort styrande sväng och stor styrande sväng. Med samma kriterier som vi hade på block 1. Så utifrån de kriterierna så skulle man ju göra den här analysen som byggde på vad.
David Holmberg (19:55)
Exakt.
Anna Norlin Berg (20:12)
och varför och hur.
David Holmberg (20:15)
Även där så tycker
jag... Avbröt jag dig nu, Nej. Även där så, igen och igen, då... ...veckla ut och bli mer transparent kring vad vi tittar på. Att blir meddelat de här fyra kriterierna som man har åkt utifrån på Block 1. Att det är de som vi primärt tittar på i vårt vad. Gjorde det också enklare att lyckas. Det intressanta är ju hur man som...
Anna Norlin Berg (20:18)
Nej.
David Holmberg (20:41)
deltagare faktiskt lyckas med analysen utifrån kriterierna, inte förmågan att hitta på de kriterierna. jag tycker att även den biten som du beskriver, Anna, blev väldigt tydlig och det blev mycket enklare för både deltagare och examinator. Och också att det hänger ihop ännu tydligare med block 1. Och det är ju någonting som vi har pratat om i nämnden, att verkligen få block 1 och block 2 och linjera med varandra. Gör man det ena blocket bra så ökar man sannolikheten att lyckas med det.
Det andra blocket. vill säga, vice versa. Är man en duktig analytiker är lättare att lyckas med block 1. Är man en duktig skidåkare är lättare att lyckas med block 2. Det var mycket som jag tyckte följde väl ut. Nu kanske det låter som att vi sitter här och slår själva bröstet. inte meningen, men det lät också på deltagarna som att det blev enklare och tydligare i analysdelarna.
Anna Norlin Berg (21:28)
De här tankarna har funnits ett tag att lyfta analysen så att den ska mappa mer mot det som händer på block 1. Så det var kul att ni får testa det i skarpt läge. Men det är också så att även workshop-delen bygger på grundläggande kriterier som vi hittar i våra tekniska mål och som vi också omsatt i kriterier på block 1. Så att allting bygger på de sakerna.
Så det vill ju att ska medvetna skidteknik ska genomsyra allt.
David Holmberg (21:58)
Om jag får lägga till en grej som jag också tyckte var väldigt tydlig att vi har kommit hela vägen ifrån. var att av dem som jag fick förmånen att bedöma så var det ingen som var i närheten av att hålla någon slags fiktiv privatlektion. Utan det blev väldigt tydligt att det var ett analysprov. Så att genom att vi också satte svängarna att man fick jobba med en av de två svängarna du beskrev Anna, eller båda, att inte det heller var en delmängd i
Joel Baudin (22:13)
Ja.
Mm.
David Holmberg (22:25)
i själva uppgiften från deltagarna utan att det var satt på förhand. blev det, jag tror att det blev så otroligt tydligt att här är det inte en privat version jag ska hålla utan här är det en analys som ska genomföras. Det var väldigt skönt att vi inte hamnade där och det var väldigt bra för då var också större sannolikhet att lyckas med det man faktiskt skulle bedömas i.
Anna Norlin Berg (22:46)
Det var också ganska smart som flera deltagare gjorde att de under tiden de analyserat så fick den som de analyserat inte höra vad de sa för att de inte skulle börja ändra rörelsemönster och börja anpassa sig efter vad de hörde utan de bara åkte och åkte och och ja, de var bara det analysobjekt de ska vara, inte någon typ av relationssession.
David Holmberg (23:10)
Ja. Jag tyckte också att nyttjade faktiskt att man kunde jobba med båda svängarna. Man ser någonting i den längre, man är inte helt säker på om det är där eller inte. Man kanske väljer att låta åkaren göra samma styrande sväng fast en kortare radio. När saker och ting går lite snabbare, tajming och dimensionsmässigt. Och då blev det många fall blev det här man trodde man såg i den långa blev tydligare i den korta. Och det kunde vara vice versa också såklart.
Anna Norlin Berg (23:16)
Mm.
David Holmberg (23:38)
Men det var rätt många som knäckte korn att man kan jobba med båda. Jag var dock förvånad över att var relativt få som valde att variera terräng. Om jag hade varit i den sitsen och valt att titta vad som händer om vi byter terräng, om vi går på brantor eller vi går på flackare. Ser jag det här igen? För då är det en genomgående.
Anna Norlin Berg (23:44)
Tvissis.
David Holmberg (24:02)
del i min analys som jag kan dra med nytta av att se att det sker i flera olika terregn eller flera olika svingrad.
Joel Baudin (24:09)
Jag tror det många som... Eller, ja... Jag försöker tänka tillbaka till...
David Holmberg (24:15)
Det kändes som om ni hade snackat ihop
och den där backen är bra att åka till för vi var ju, vi åkte ju upp på toppen, vi skatade bort och så låg vi och ser på mig i tror jag alla handelsprov. Och så avslutade man i den här sista nedmot, när man skulle eventuellt tannera lite på.
Joel Baudin (24:23)
Ja.
Nej, nej. Jag
vet ju att jag... För jag gjorde mitt analysprov med dig i fjol också, David. Och då vet jag att det gick ju bra den gången också. det jag kom ihåg att den feedbacken du gav då var att... Ta dig mot en brantad terräng, helt enkelt. Och då var det liksom, se på mig som var mest.
David Holmberg (24:35)
Ja.
Joel Baudin (24:50)
Den är ju så pass lång, det finns en naturligt stopp i mitten. får väldigt mycket att jobba Och du har den där flacken i början.
David Holmberg (24:57)
Det är en bra verk jag kan analysera i.
Joel Baudin (24:59)
Det var... Sju under sist så var det. Jag kommer ihåg att jag... När man får den här förmånenen att bara åka skidor också. Man får ju faktiskt åka själv ner.
Då var det som en form av euforisk skidglädje som etablerade också en bra stämning där och då. Det kan jag tycka är det ganska som en vanlig eller så här reflektion som jag haft på senare tid att vilken fin respit det är att få göra de här åken. Att bara få åka skidor är ju en sådan paus. Så det tycker jag också om.
Anna Norlin Berg (25:34)
Man vilar ju
verkligen huvudet när man åker.
Joel Baudin (25:38)
Ja,
precis. Och sen tycker jag också att man kan jobba på samma sätt som när man jobbar med gäster. Vi pratade jättemycket i lyften och inte om det vi höll på med utan mer bara allting annat.
David Holmberg (25:56)
Det måste jag säga,
det tycker jag man ser. De senaste åren är supertydligt, alla som har därförmåga att hjälpa varandra att skapa en miljö som man kan lyckas och misslyckas i. vill säga den stämning, den otroligt goa atmosfären, här härliga stämningen som var i samtliga grupper, det var ju superkul att se. Du beskrev ju själv att du mådde relativt dåligt inför det här analysprovet.
Joel Baudin (26:07)
Mm.
Mm.
David Holmberg (26:21)
Den gruppen som stod bakom dig och hjälpte dig inför det och hur ni alla hjälpte varandra i samtliga grupper, det var ju verkligen superkul att se.
Jag vet att jag fick frågan på uppstartsmötet med min fattig grupp. Vi skulle prata lite om vad de förväntade er. frågade mig vad jag hade förväntningar på de här dagarna. Då sa jag att om vi som examinatorer kan bidra till att vi skapar en miljö där man både kan vara bekväm mot både lyckas och misslycka sig och att alla går härifrån och känner att det blev rättvist och att sett hur gick. Kan vi göra det? Då har kommit långt.
Det sista nämnda vet jag inte hur man uppfattar men det första tror jag definitivt att alla känner att det var en superhärlig miljö och alla deltagare bidrog ju till det fantastiskt. Så är så här, igenom någon ni funderar på hur det ska gå framöver, alltså underskatta inte vikten av att verkligen hjälpa varandra att sätta den här miljön som känns trygg att vara i.
Anna Norlin Berg (27:20)
Det finns ju också jättemycket forskning som visar på att tränare och lag där man om kanske har en förälder som är tränare där man verkligen jobbar för att alla i gruppen och laget ska höjas. Istället för att låta stjärnorna vara bra och resten fylla ut. Då växer ju alla inte inte bara dem liksom utan att alla kan liksom verkligen växa tillsammans med den förståelsen. Så.
Joel Baudin (27:20)
Nu.
Anna Norlin Berg (27:48)
Så vi vill ju att den stämningen verkligen ska finnas där, att alla jobbar för allas utveckling.
Joel Baudin (27:54)
Jag vill tycka att det var en bra prompt till det första faddermötet på söndag kväll att faktiskt det var en fråga som ställdes att som som går laget runt helt enkelt med. Jag kommer inte ihåg frågeställningen, men egentligen var. Vad sitter du här med för förutsättningar och vad behöver du? Det kan jag tycka att det satte ramverket för våran grupp rätt fort i form av det var. Det var alla möjliga ingångs.
Jag tror Dick sa det, jag bara, vad sa Han tänkte... Jag tyckte det var chockartat. Jag tror det ordet var. Efter den där rundan. Men det är på något sätt också... Ärlighet och transparens kommer ju på något sätt skapa en... Så att man inte behöver det att fejka, liksom. För det kommer ju inte hjälpa dig.
Anna Norlin Berg (28:29)
Hehehehehe
David Holmberg (28:29)
Hahaha
Anna Norlin Berg (28:41)
Det
var det
David Holmberg (28:44)
Hej då!
Anna Norlin Berg (28:45)
Jag är väldigt glad att det funkar.
Joel Baudin (28:47)
Det är det som häftigt att vara i en grupp med erfarna ledare kan jag tycka. Det är folk som är van att leda sig själv också. Ta sitt eget ansvar och leda andra. Jag vet att för mig blir det väldigt mycket ett sätt att komma ur sitt eget huvud och försöka ta hand om gruppen. Tänka på andra istället för att tänka på sig själv. Det tycker man ser ganska runt omkring också.
Anna Norlin Berg (28:48)
Det svitt.
Mm.
Joel Baudin (29:15)
Jag tror att den ingångsfaktorn leder till en ganska bra, apropå där du var inne på David, en bra miljö.
Anna Norlin Berg (29:16)
Mm.
David Holmberg (29:22)
Ja, tänker också att det faktiskt...
Anna Norlin Berg (29:23)
Och sen att leda ledare är ju svårt.
Vad ska du David?
David Holmberg (29:28)
Det är ord som poppar upp i min tur, är vikten att vara genuin de här dagarna. Vi var inne på det när du pratade om din workshop Joel, vara genuin i att det är så här jag jobbar. Det är så tror någon examinator vill att jag ska säga att jag jobbar, utan det så här jag jobbar. Det är genuina. Men jag tänker också som deltagare, nu tänker jag framförallt på workshops-delen, men som deltagare att vara genuint intresserad. För det finns otroligt mycket bra grejer som görs på de här workshops.
Om man går in med inställningarna så nu har jag 20-plus 50 minuter möjlighet att lära mig sjukt mycket bra grejer som gör att jag kommer bli en ännu bättre skidlärare. Har man den generina inställningen och inte går runt och funderar på sin workshop eller någonting annat i huvudet, då utöver att man de facto kommer lära sig väldigt mycket. Det är då man också skapar den här miljön som är mycket lättare för den som håller workshopen. Man ser...
fem sex individer runt dem som bara törstar efter kunskap och är intresserade av vad den här personen ska förmedla ställer naturliga frågor, inte konstnade sådana. Att orka vara genuin hela vägen, tror jag både man själv och den grupp man är med i kommer komma väldigt långt på.
Anna Norlin Berg (30:38)
Verkligen. Verkligen. Det är ju så för att det är ett helt gäng ledare. Alla är ju skidlärare och vi led ju hela dagarna. Och sen har man ju de examinatorerna. Det var ju 12 stycken på plats. 2 på snobord och 10 på skidor. det är ju... När alla de här får komma till tal så känna sig trygga. Då blir det ju en ganska god stämning till slut.
när man kan också misslyckas i den här miljön. Men jag undrar hur upplevde ni det om?
Joel Baudin (31:09)
Jag har sagt att det är fantastiskt bra.
David Holmberg (31:09)
Det är det.
Joel Baudin (31:11)
Det är något otroligt effektivt med att vara där. Det sätter ett väldigt gott fundament för prestation och för trivsel. Det är mer resa, är där på lodgen, maten är jättebra från start till slut. Det är bara effektivt.
Jag det var väl en del, del liksom så här. Jag hoppade det vara en puckel eller jag tänkte om vi hade haft lite skog. Men det var ju inte det var ju det var ju det var ju kanonsnö i renor och sen var det grönt. Men alla lyckas ju lösa det ändå.
Anna Norlin Berg (31:46)
Tussilago.
David Holmberg (31:51)
Det är superhäftig anledning.
Det är roligt alla är där. Det många som är där för första gången. Det människorna som tar examen som har naturlig koppling till årlänge och romme. Då är det roligt att alla säger samma sak. Det känns inte som vi i Sverige. Det känns som Veil. Det är coolt. Det är få anläggningar man har som är så välskött. Det inte public service.
Joel Baudin (32:14)
Mm, ja. Om Romme vill sponsa Skidlärarpodden så...
Anna Norlin Berg (32:14)
Ja, och vi är också tacksamma för Romme.
David Holmberg (32:15)
Det är grymt helt enkelt.
Anna Norlin Berg (32:21)
Bosse
har ju varit med i tidigt avsnitt i den här serien. Så den scrollar man långt ner i listan så hittar man ett avsnitt om hur han berättar hur Romme har vuxit upp och hur blivit till var det är och hur de tänker. Men det är också så här, många som kommer till Romme som jobbar i fjällvärlden, de är också ganska förvånade över att alla människor
alltså åker skidor i rommet. alltså det skidåkare vi inte ser i våra fjäll.
Och det är fantastiskt.
Joel Baudin (32:50)
Det man. Ja, det är väldigt inkluderande.
David Holmberg (32:53)
Man får skicka en ordning av springen. ska kundera på var man stannar i backen. Och oavsett var man stannar på backen eller på barmark så kan man bli påsjukt precis överallt. Man bara får vara beredd på det.
Anna Norlin Berg (32:53)
Ja, mångfald är mycket större där.
Joel Baudin (33:06)
Men vi hade väl inga skador va? Det här året.
Anna Norlin Berg (33:10)
Jag har fortfarande ont axeln, men det...
Joel Baudin (33:12)
Mm.
David Holmberg (33:13)
Jag ju stött.
Anna Norlin Berg (33:15)
fortfarande inte kunnat gjort varken rycke eller stöt så att jag tänkte att jag skulle... näe det vet jag... trilla lite... ja vill plocka upp mig ur blöt snön och bara... hur mår
Joel Baudin (33:17)
Vad hände då då?
David Holmberg (33:18)
Vittar!
Joel Baudin (33:22)
Ja.
David Holmberg (33:26)
Det står
rätt omtöknad ut alltså.
Anna Norlin Berg (33:29)
Ja, ja, och då hade jag inget ont heller. Då var det bara så här, oj, vad blött det var i hjälmen för jag fick en bula också.
Det gick inte ens fort, var det som var så irriterande. Jag tittade på nyheterna i morse och då gjorde de ett reportage från SkiStar. Där de menar på att de ska anställa mer personal i fjällen som är födda utanför Sverige. För att öka mångfalden i svenska skidanläggningar. Jag tänker att de borde åka på studiebesök till Romme.
David Holmberg (33:58)
Verkligen.
Joel Baudin (34:01)
Det är väl
det där att de sett utifrån det. Det är så pass enkelt. När man är där och åker backen så ser man 10-15 bussar på parkeringen. Det finns det här. Det är ju det att det finns ett enkelt sätt att ta sig. Om man drar kontrasten till där i Sytterfjäll där vi hänger så är det nästan omöjligt att ta sig dit om du inte har egen bil.
Anna Norlin Berg (34:11)
Ja, 54 kan det vara också. En högsäsongsvecka.
Jag sjukt
David Holmberg (34:28)
Det är en
bra idé också.
Joel Baudin (34:29)
Så det är ju... Nej, det är olika. Men det jag tycker också är fint är väl... Det tänker att man kan nämna här är deras ljumildhet också. form av till exempel ett liftkort från hela vägen från lördag. Jag vet ju att de är ganska bjussiga med rummen och så där och sprider ut lite grann. Så det är verkligen häftigt att det får kännas välkommet. Att hela examens...
Kompaniet får vara välkommet.
Anna Norlin Berg (34:55)
Det är också kul
att de kommer på banketten när vi delar ut diplom och pins och lite olika priser tycker jag. Hur upplevde du den i år Joel?
Joel Baudin (34:59)
Mm.
Läkt.
Ja, jag var sen på att hämta mat hela kvällen för jag satt och snackade för mycket. det var så här, har alla ätit? Nej, och det är inte på grund av alkohol. Jag tror jag drack en öl eller någonting. det var... Jag hamnade vid vuxenbordet så det var mycket att prata om. Även
Anna Norlin Berg (35:16)
Inte i år.
Joel Baudin (35:26)
Jag var lite missnöjd att vi inte fick en show från... Längre show från Dick, men annars så var det.
Anna Norlin Berg (35:31)
Ja,
precis. Han var inte öppen
Joel Baudin (35:36)
Mm.
David Holmberg (35:37)
Ingen
Anna Norlin Berg (35:37)
Nu kommer.
David Holmberg (35:37)
spelande vid någon flygel, det saknade jag i år faktiskt. Ingen allsång, ingen flygel. Det får vi lägga på.
Anna Norlin Berg (35:40)
Mm?
Precis.
Joel Baudin (35:46)
Jag är nyfiken. Jag förstår ju att ni har en massa minnen och många bra saker. Men om ni skulle välja en sån här moment från i år?
Vad skulle det vara? Jag tycker att vi får nämna namn.
Anna Norlin Berg (36:00)
Jag kan börja grina när jag tänker på det, du kan få börja
Joel Baudin (36:02)
Ja.
David Holmberg (36:02)
Ja, men kör först då.
Kör du!
Anna Norlin Berg (36:05)
Nej men jag hade ju ett omprov.
David Holmberg (36:07)
Men då kommer vi ta samma!
Ja, men ta det ur då. Det var säkert samma moment jag hade. Nej, men jag stod bredvid när han föll rakt på rygg till marken och aldrig kom upp. Om det var det du tänker på. Ja, Marcus. Jajamän, det var mitt moment också.
Anna Norlin Berg (36:09)
Jag jobbade inte med dig om provet.
Ja, precis. Markus tänker vi på.
Är det tredje gången på blogg två? Ja, och sen så... Jag jobbar med Åke och vi konstaterade ju kanske efter typ 25 minuter att nu... skulle kunna sluta nu, det är godkänt.
Joel Baudin (36:25)
Ja det.
Anna Norlin Berg (36:38)
Så vi bestämde att vi behöver inte åka åt sidan eller någonting utan vi bara säger det rätt ut. Så när han kom ner han bara, nu är det slut, har ni några frågor? Ja en fråga, hur känns det att vara examinerad skiljärare? Det var så himla härligt att få bara plupp rätt ut. För jag har ju varit med från sidan de här åren.
David Holmberg (36:47)
Hahaha
Joel Baudin (36:48)
Mm.
Mm.
Anna Norlin Berg (37:07)
Jag sett hur mycket han har kämpat och det är så fascinerande och härligt att se utvecklingen. Alldeles underbart.
David Holmberg (37:15)
Mitt moment var när han föll raklång, som en kägla på en bowlingbana, i den slasksnön. Jag vet inte hur länge han blev liggande där, men länge var det. Och tv-pux hög från alla som var där över honom. Det var helt fantastiskt.
Anna Norlin Berg (37:18)
Mm. Mm.
Länge måste vi ding sur.
David Holmberg (37:35)
Det är mycket känslor.
Anna Norlin Berg (37:35)
Ja, det är
till ögonblick till när jag vet att du har gjort ditt... För du gjorde fördrag första dagen, eller hur gjorde du? Ja, när jag visste att du hade gjort ditt analysprov och så åkte du förbi och så gjorde du tummen upp. bara... Åh, åh, åh! Kan jag bara grinna nu också? Jag bara stod och nöt mig i kinderna för inte tårarna skulle rinna.
Joel Baudin (37:47)
Mm, yes.
Ja.
Anna Norlin Berg (38:02)
Jag höll ju på med något då. Jag var inte klar. Så det var fint.
Joel Baudin (38:03)
Mm.
David Holmberg (38:06)
Generellt
så tycker jag också att det är jäkligt kul att se. Alltså, när man från en dag till en annan ju lyckas göra stora förflyttningar. De som gjorde omprov och framförallt omprov på workshop-delen som är på något sätt enklare att förändra. Men att ha sån sinnesnärvaro, att man kan ta till sig återkoppling, göra ganska stora förändringar och gå ut och leverera en produkt tänkte jag säga, men en workshop som är...
Anna Norlin Berg (38:16)
Mm. Mm.
David Holmberg (38:35)
så otroligt mycket bättre från en dag till en annan. Det tycker jag är imponerande att faktiskt göra det. Det var ett antal sådana, utan att nämna för många andra, ett antal sådana som vi gjorde... Ja, men det var fina förslutningar. Det var häftigt.
Joel Baudin (38:48)
Jag kan nämna namn. Jag var i samma grupp med Hampus. alltså för grejen att jag fick uppleva hans första föredrag och workshop och sedan fick jag vara med på omprovet. Och jag tycker det är så jävla coolt att det någon som liksom, precis som du säger, lyssnar, förändrar och så blev det. Det var fortfarande så genuint han, men det var. Innedelen var liksom mycket tydligare och utedelen också.
David Holmberg (38:49)
Ja, det.
Ja, det var Hampus jag tänkte på.
Joel Baudin (39:17)
Men det var fortfarande så här är jag, det är genuina. Och det tycker jag var så skickligt gjort. så sen så... ska man säga... Ja, där man verkligen kämpat och lyssnat och förändrats och utvecklats. Och det tycker jag är här... Jag tänker så vilka lärdomar att ta med sig om man fortfarande är ganska ung. Att vara den styrkan.
Anna Norlin Berg (39:37)
Verkligen.
David Holmberg (39:40)
Jag tänker Joel, du har gjort den här två gånger. En gång med ett bra resultat, en gång med ett mindre bra resultat. Du kunde inte göra en tredje gång, vilket är skönt. Men om du skulle göra det eller riktat mot dem som lyssnar och är på väg upp. Vad är de viktigaste grejerna du tar med dig för att kunna göra det här på för sig själv rättvisande sätt?
Joel Baudin (39:47)
Mm.
Mm.
Ja, jag tror att man. Ett temaord är ju prata skidåkning. Du kommer liksom inte kunna fejka dig in i examen om du inte är van med att prata skidåkning. Att att att att ankra sin. Sin vardag i vad varför hur är ju väldigt effektivt.
Anna Norlin Berg (40:10)
Mm.
Joel Baudin (40:28)
Och att vara nyfiken på på. Ja, men vara det var nyfiken. Vad är det som händer? Varför händer det? För det gör vi automatiskt, att reflektera på det, fundera på det. Vad man gör och varför det funkar. Det tror jag väl är en sak så att man så att man förbereder sig och att man är van hitta folk och prata med. Jag känner ju att jag har fått.
Anna Norlin Berg (40:32)
Varför?
Nu.
Joel Baudin (40:55)
Jag har fått förmånen att prata skidåkning och säga fel och inte vara rädd för det. I och att man har jobbat med, i och att tillsammans med åker i utbildningsteamet i många år. Och att det finns en kalibrator. att säga. Det är ju hjälpsamt, kan man hitta det. För jag tänker att i många kontexter så är det som att om man inte är examinerad eller om det inte är klart då som att man inte vågar prata. Då vågar man inte säga någonting för att man var rätt, ingen som vet.
Det tror jag är en sak. så tror jag att var många som... ...ser till att ta det på lagom stort allvar. Alltså innan. Det vill säga att du kanske inte ska göra någon förberedelse. Så förbereda dig på lagom nivå som är genuint för dig. Och sen då kanske... Jag tyckte det var bra nu. Det jag tog med mig från i fjol var att jag försökte hitta någonting smart.
Det jag tog med i år var att temat var enkelt och komplett. Vad innebär komplett? Då är det återigen att man behöver ha koll på tillräckligt mycket av teorin för att förstå när det Och sen att kunna prata om vad jag har valt. Du kommer inte kunna säga allting, men du behöver säga det som är relevant. Min tanke är ju att för att... Apropå det där behovet...
är planen att för min egen del också att ska fortsätta med kallade examenspreppgrupper. det kanske inte det är, utan det är mer avancerade skidlärargrupper och så kanske vissa ska ha reantaga examen, vissa ska upp på examen och vissa ska hålla sin första kurs eller någonting sånt. Men jag tror att det där med att skidåkning och ha miljöer för det är jävligt viktigt. Då blir det något lättare.
David Holmberg (42:40)
Snyggt. Och om du skulle vara i mina och Annas skor, vad skulle du göra till nästa år i form av... Ja, men skulle du göra någon förändring av Block 2? Utifrån upplevelsen från din sida, så...
Joel Baudin (42:54)
Det är en bra
att det går att göra något mer med hela
Att det kanske finns fler träffar. Gruppkänsla, gruppdynamik med hjälp av faddrarna. var någonting jag kände att det var lite mindre nu.
Det kanske bara är jag har jämfört med Block 1 och det man har flera dagar. Men det var
Anna Norlin Berg (43:13)
Mm.
Joel Baudin (43:16)
När jag jämför i år så blev det fem gånger I form av hur poängen var. Romme var fortfarande Romme.
upplägget kändes tydligare och bättre.
David Holmberg (43:29)
Du viftades inte med handen annars, blev ju nyfiken på det. Men nu glömde du det nu.
Joel Baudin (43:29)
Varsågod och heja!
Anna Norlin Berg (43:31)
Ja, precis. Jag vet inte när jag
faktiskt kommer ihåg det, för det här jag tänkt på sen när jag åkte ifrån Romme. Det här med förändring säger ja, jag tycker om att göra saker tydligare och tydligare och tydligare. Det är liksom en drivkraft så att jag har ju alltid jobbat utifrån vad jag har och som så förtydliga och förtydliga. Och sen så vet jag inte att ibland så här i om man i själva analysen och workshopen.
så fick man ju liksom som en tabell och så fick man ju sätta sitt eget kryss här är åkaren och här är nivån och så ålder och så där. Och sen så skulle man ju utgå ifrån de tekniska basfärdigheterna eller kriterier som vi kallar på block 1 och nu också. Och det är ju tre grundläggande och balanserade och förberedd ytterskidan styr svängen aktivt för ändring av kantningsvinkeln genom hela svängen.
Och där tänker jag så här, något som börjar nötas lite i mig, skulle man kunna... Så här jobbar jag med att man väljer ett av dem. Så här jobbar jag med det här kriteriet. Och vilken skillnad får det de andra två? Så här, det skulle kunna vara något som man bollar upp innan. Och vad skulle det göra för skillnad? Fast nu är vi inte långt ifrån klara med vad som kommer hända på Block 2 nästa år. Så till er som...
Lyssna nu, tro inte att det blir så här. Utan läs innan till. det här är typiska sådana saker som hela tiden snurrar runt när man tänker på förändring och förbättring och så där. Om man väljer 3 till 5 år så kanske man kan fokusera på ett och sen så får
David Holmberg (45:07)
Det är också ett grej att det är för att förge det.
är hela tiden en avvägning för oss. Jag gillar din ambition och den delar vi att det ska vara tydligt. Det ska vara enkelt att lycka så det ska vara tydligt. Ibland behöver man skapa tydlighet genom att man jobbar likadan från ett år till ett annat så att man förstår hur det funkar. Sen blir man lite ivrig. Om man bara twikar den där blir det lite tydligare. Men samtidigt kan den twikningen i sig skapa en oputlighet.
Anna Norlin Berg (45:30)
Får jag få sätta sig?
David Holmberg (45:41)
Det är det vi hela tiden får jobba med.
Anna Norlin Berg (45:44)
Ni,
David Holmberg (45:44)
Det är intressant att höra. Det verkar som att den här förflyttningen... Vi gjorde en ganska stor förändring från fjol till år. Den har landat på ett bra sätt. Då kanske vi
Anna Norlin Berg (45:48)
Mm. Mm.
David Holmberg (45:55)
behålla eller småjustera snarare än att vi gör en stor del förflyttning igen.
Joel Baudin (45:55)
Ett bitt.
Personligt
Anna Norlin Berg (46:00)
För
tid.
Joel Baudin (46:01)
så tycker jag det ska behållas. Men jag tänker när man har suttit i samtal så har varit en ganska, en större eller i alla fall en semistort trend av en frustration i att det varit otydligt. Men jag tänkte när du sa det där är att jag tycker att vi vet ju att de hänger ihop. Balanserad förberedtighet i skiljens svängen till den naturliga ändringen och hantingsvinkeln. Vi behöver jobba med dem allihopa.
Jag tycker att det var luddigt på ett bra sätt, det var brett på ett bra sätt som tillät tolkning. Tydligheten borde komma till att du får tolka. Du bör tolka hur du jobbar och hur de hänger ihop. Och att det inte finns ett rätt svar. Det sas ju. Men det är ju...
Anna Norlin Berg (46:40)
Mm.
Ja precis.
Joel Baudin (46:49)
Jag tror att om folk är orolig så är det för att man har hört genom åren att då filmar man här uppdraget eller det här ämnet.
Anna Norlin Berg (46:58)
Men
egentligen så är det ingen skillnad. För då har vi i det här rastret av rutor satt så Och sen har vi beskrivit åkaren. Här är åkaren. Ta den här vidare. På ditt sätt. Så det är ju samma sak. Fast nu fick man välja. Fick man sätta sina egna ord på det. Och då är det lättare att skapa sin uppgift tror jag.
Joel Baudin (47:04)
Mm.
Och
Exakt, men ja.
Ja men också sen att om man då har det där rastret och sen så väljer man sig, jag väljer 7-9 år för att... Och då blir det... Du har ju liksom hjälp inom att hitta dig själv på ett sätt. Istället för att du ska... Här är boxen. Vilken box passar jag in i? Då är det mer att skapa boxen eller det finns ett antal fler boxar att välja mellan. jag... Ja, jag vet inte. Jag skulle säga att inte så mycket förändring bör
Anna Norlin Berg (47:24)
Ja, vi har precis.
Ja precis
David Holmberg (47:44)
Men jag gillar att vi vill se den personliga tolkningen av uppgifter. Inte bara säga att är bra om du delar med, utan att det vi vill se. Det betyder att två personer skulle kunna köra samma rörelseuppgifter i samma terräng i en workshop. Men den ena workshopen är godkänd den andra inte.
Anna Norlin Berg (47:52)
Ja.
Det var ju också så där.
David Holmberg (48:08)
landar i en tydlig motivering varför man gör just de delarna i förhållande till sitt sätt att arbeta. Det där tror jag vi ska vara jättetydliga med att vi vill se en personlig tolkning av hur man tolkar uppgiften och hur man jobbar. Det är genuina, nu jag snöt in på det ordet idag, men jag tror att det blir viktigt.
Anna Norlin Berg (48:14)
Precis.
Joel Baudin (48:29)
Jag tänker också lite grann, en annan salardon för mig är ju att... Vi har massa klassiker som... Jag tror att det här var något du och jag andra pratade om för några månader sen. Du behöver inte uppfinna... Om du får upp på examen och ska hålla nåt... ska inte ödixa också. Det här är ingen Nobelpris liksom. Utan så här... Använd en klassiker. använd dig av klassiker. En fiskekrok är bra av en anledning.
Du behöver bara förklara varför du använder den och hur och varför den fungerar. Det är väl också att försöka hålla det enkelt.
Anna Norlin Berg (49:02)
Lästs mer.
Joel Baudin (49:04)
snackat om det. Vi hade säkert kunnat prata en timme till här tänker jag.
Det var bra
Anna Norlin Berg (49:09)
nej men vi tänker så här vi vill ju höra mer om David, så vi får bjuda in han en gång till. Och sen så tänker jag så här, nu innan det här konstaterar vi att det var lite ombytda roller. David var lite nervös inför det här, senast ni stod var det David eller var det Joel som var lite nervös. Hur känns det nu David?
Joel Baudin (49:13)
Jaha.
David Holmberg (49:14)
Gud vad trevligt!
Joel Baudin (49:25)
Mm.
David Holmberg (49:27)
Det känns bra. Det var ett väldigt trevligt samtal. Det är jätteroligt att få sitta och snacka mer. Det gör jag gärna. Jag fick möjlighet att få hänga med Joel Agnesbacken också helgen efter att du tog examen. Det är alltid nyttigt att hänga med.
Anna Norlin Berg (49:29)
Mm.
Joel Baudin (49:40)
Exakt.
Det var ju så roligt. Då var vi där och så hade jag min sju- och nioåring som skulle vi fara dit. Sjuåringen var så peppad på sin backflip så det var coolt. Men de tycker det är coolt i ungefär fem minuter. Sen kan vi åka. Jag tänkte att det här blir mysigt. Vi kan sitta här och fika. Sen kom vi till parkeringen och frågade hur det Det var kul men jag tycker det roligare är att åka skidor än att kolla på skidor.
David Holmberg (49:57)
Hahaha!
Anna Norlin Berg (49:58)
Jag menar precis.
Mm, bra där.
David Holmberg (50:08)
Vän rimligt.
Joel Baudin (50:09)
Ja, det är rimligt och jag tänker att det är väldigt positivt för deras utvecklingsgrupp. det var roligt. var coolt att se en riktig tävling. En puckeltävling tävling.
Anna Norlin Berg (50:11)
Mm. Mm.
David Holmberg (50:19)
Men
jag tänker också att förhoppningsvis så blev de ännu mer taggade att komma igång med sin egen puckelåkning så ni får till puckelklubben hemma.
Joel Baudin (50:25)
Ja,
det är de avspeppade på. Det ligger i planen. Normalt sett delar vi favoritminnen. Jag delade mitt moment, Hampus var ett moment, men mitt största moment var ändå... Jag har fått förmånen att Rasmus Karlsson, Ramemberg, ett skitskola... Vi har fått förmånen att gå igenom examensresan tillsammans på block 1 och block 2.
Anna Norlin Berg (50:41)
Mm.
Joel Baudin (50:48)
Inom situationen stäcker vi gråter tillsammans, haft besvikelse tillsammans med Marcus också. Och så att nu bodde vi tillsammans i år och jag kommer ihåg att han kom till det här. Jag tror att det är okej, men han kom ju tillbaka för sitt föredrag. Han hade det. Han hade gått asbra på hans analys och han var helt. Jag förstår inte hur jag förstår inte. så här. Han var helt. Han fattar inte enda. Jag måste förstå varför det här gick bra.
Och jag tror i slutändan som förstod han. Men i alla fall där på efter hans föredag kom jag tillbaka till rumet och han tänkte det är över. Det här gick så jävla dåligt. Och då pratade vi genom kvällen där alla fall. Och sen på morgonen var det nervositet. Att det här hade kört. var känslan då. Och det är så relaterbart. Och sen så kommer jag ihåg att
Jag väntade på att du, David och Bengt skulle komma tillbaka efter mitt analysproblemer. Då ser jag att är glad. Han hade fått 444. Det momentet var så jävla coolt. Han hade klarat sig från den känslomässiga botten till att komma ut på snö och kunna hitta hem och leverera.
Anna Norlin Berg (51:50)
Mm.
Joel Baudin (52:05)
Det finns ju så många stories, Rasmus var där för tredje gången på block två och han hade ju försökt att avanmäla sig. Ledna dess upp.
Anna Norlin Berg (52:05)
Ja, det fint.
Jag vet.
David Holmberg (52:16)
Det Du
är fett att han inte lyckades
Joel Baudin (52:19)
Ja, exakt.
Jag tycker han var så jävla stark i år och inspirerande. Tänk vad mycket lärdomar från att ha kämpat igenom det. Det var coolast.
Anna Norlin Berg (52:31)
Jättehäftigt.
Joel Baudin (52:34)
Tack så mycket för idag!
Ha det bra allesammans. Se till att prenumerera. Dela med en kompis. Berätta för alla ni känner att skydda podden om världens bästa jobb är någonting värt att lyssna på. Hej då!
Anna Norlin Berg (52:42)
Jätte.
Skapare och gäster


