Skidlärare inom Friluftsfrämjandet

Joel (00:02.527)
Välkommen till ett nytt avsnitt av Skidlärarpodden. Här idag är jag Joel och Anna.

Anna (00:11.577)
Jag är med igen.

Joel (00:12.895)
Jajamän. Och idag har vi också med oss Pontus Bylund som är grenledare inom Friluftsfrämjandet Umeå. Välkommen!

Pontus (00:25.518)
Jätteroligt att bli inbjuden

Anna (00:28.025)
Men du är grenledare. Vad står det för? Det är inget ord man hör i dagligdags.

Pontus (00:34.67)
Nej, precis. Man kan säga så här att varje lokalavdelning har ett antal sektioner som då baseras på en aktivitetsform, till exempel utförsåkning eller mulle eller fjällvandring. Och den som är grenledare i lokalavdelningen är den som man kan säga både administrerar, planerar och sammankallar för.

ledare för den här aktiviteten.

Och i mitt fall så är det skidskolan i Umeå som jag är grenäddare.

Anna (01:11.577)
Och i er skidskola kan man också ta snowboardlektioner kanske.

Pontus (01:16.526)
Jajamän och privatlektionen.

Anna (01:18.553)
Hur var lektion, grupplektion och har du tillmärkt också?

Pontus (01:22.03)
Tyvärr är det få som eftersöker det. Men det har vi.

Anna (01:26.361)
Men om du grenleder då måste du ju ha hållt på och skida ett tag. Hur började ditt skidåkande?

Pontus (01:35.246)
Ja, jag klädde på ungefär när man kan säga att carvingskidor började komma. Någon gång i början där på 90-talet så började jag åka en hel del. I slutet på 90-talet så gick jag fjällledarlinjen i Storuman och då tog jag min första stegutbildning. Och då både telemark och alpinskidåkning. Sen provade vi på snowboard också.

Mycket av min skidåkning då handlade egentligen om att gå på topptur och så vidare. Och sen så Jag var inte aktiv i Främjön då utan sen så bildade jag familj och så vidare. När barnen började åka egentligen såg vi oss om efter skidskolor och då handlade de i Främjön skidskola. Då tänkte jag att det här är ju jättekul.

Så då så kläder jag på taget igen Och så vidareutbildar jag mig Och redan efter en säsong då som skidledare så frågade de mig kan inte du bli grejledare Och då kläder jag på Direkt Idag

Anna (02:46.329)
Hur gamla är barnen idag? Har de några skillnader? Karriär tankar.

Pontus (02:51.182)
Ja, det är faktiskt så att min äldste son är 16 och han praktiserade nu i vintern som var tillsammans med 11 andra ungdomar i 14, 15, 16 års åldern. Så de ska gå introutbildning nu i december. Sitt första steg mot skillärarexamen.

Anna (03:11.769)
Vad roligt.

Hur funkar det då? Om det är så att det finns folk som lyssnar på den här podden och bor i trakterna kring Umeå och känner det eller någon annanstans och känner att de vill också bli skilärare i en friluftsfrämjar skidskola. Jobbar man måndag till fredag, jobbar man på helger, hur ser liksom fördelningen ut på uppdraget?

Pontus (03:40.526)
Ja men precis. Så här är det att våra medlemmar och man kan väl säga allmänheten i Umeå de vill ju att deras barn ska kunna åka lift, ploga, stanna, ta sig säkert ner för en backelagom till sportlovet. Det innebär att vi lägger vår skidskola i huvudsak i februari, vi börjar redan i januari. Men sen så avslutar vi den lagom till vecka 10 då.

Vi har sportlov. Före slutet på januari och man kan säga efter sportlovet så håller vi privatlektioner. Och under de här veckorna i februari då pågår det både helg och måndag till torsdag. Så hålls det olika grupper då.

Anna (04:33.497)
Men innebär det att det bara fram till sportlovet är nybörjelektioner i er enskild skola?

Pontus (04:38.702)
Nej, det är nivåindelat. Det är både de allra yngsta som knappt har lärt sig kliva på skidorna till folk som... ..barn och ungdomar som vill lära sig carver ordentligt eller så. Och detsamma gäller egentligen de vuxna. De kommer ju med mer specifika önskemål och vad de ska lära sig och så.

Joel (05:03.263)
Hur ser omfattningen ut i skidskolan idag? Eller vad förväntar ni er kommande säsong? Siffror.

Pontus (05:09.454)
Vi kommer att ha någonstans 325 till 350 barn och vi kommer väl att ha ungefär 50 vuxna deltagare på privatlektioner. Vi håller till i tre backar faktiskt under de här veckorna. Så vi är verksamma både i Middagsberget i Vännäs och...

Anna (05:30.649)
Mm!

Pontus (05:35.502)
i Bräntberget i Umeå och i Åledberget nere i Nordmaling.

Anna (05:42.233)
Mycket skitskola håller jag reda på.

Pontus (05:44.462)
Ja, men det är jätteroligt för att Middagsberget och Ålidberget drivs av Vännäs lokala delning och Nordmanlings lokala delning. Så de har bett oss som hjälp att hålla skidskola där. Och till Vännäs åker nog mycket Umebor också. Ålidberget har lite en annan uppsamlingsområde kan man säga.

Anna (05:54.649)
Mm.

Anna (06:10.777)
Men om någon vill bli skiljare i friluftsregionen, hur gör man då?

Pontus (06:17.71)
Jo, då ska man ta kontakt med lokalavdelningen och det gör man nog enklast genom att mejla umea.frilustframjandet.se Men sen annonserar vi väldigt mycket aktiviteter via vår Facebook-sida och den når först och främst människor som inte redan är medlemmar i främjandet. Då har vi rekryteringsträffar på hösten i september och oktober och då rekryterar vi nya ledare.

Det blir ganska mycket studenter. Umeå är ju en universitetsstad så det är ganska stor omsättning på studenter. Som kommer med redan påbörjad skidlärarutbildning eller så är de helt gröna och vill lära sig.

Anna (07:05.305)
Hur gammal måste man vara för att bli skiljare i en lokalavdelning?

Pontus (07:12.206)
Ja, när man kan praktisera om man är tonåring kan man säga så har vi valt att göra i vår lokalavdelning. Och sen när man ska börja gå de här utbildningsstegarna då är det egentligen 16-årsåldersgräns. Men första steget är ju en interutbildning, det är en helg. Man kan nog gå den redan när man är 14-15 också så. Men för steget...

till fyra då är det 16 års alldeles.

Anna (07:45.017)
Hur många så här unga ledare har ni?

Pontus (07:48.974)
Det är en helt ny satsning som jag drog igång i fjol och vi fick ihop 12 stycken. Så det är 8 från Umeå och 4 från Åledberget. Ja, det är superroligt. Fantastiskt roligt.

Anna (07:57.657)
Kul!

Mm.

Tänk att det måste bli ganska bra sammanhållning när det är så många som kommer i samma ålder så att de har varandra och samtidigt de har äldre att interagera och samarbeta med.

Pontus (08:09.678)
Mm.

Pontus (08:17.774)
Ja, precis. Det kommer att fördjupa sig i år. I och med att det var första gången för dem i fjol- –så praktiserade de kanske två helger eller nånting sånt. Så de hade inte att träffa så otroligt många olika ledare. Men i år kommer det att bli annorlunda. De kommer att träffa ganska mycket ledare på utbildningen. Samtidigt är det ju trimning dit många av våra redan utbildade ledare åker.

Anna (08:47.385)
Vad roligt när tiden funkar det och när händer det.

Pontus (08:52.398)
Trimningen och introutbildningen är 8-10 december. Det brukar vara helgen innan Lucia. Och förläggs vanligtvis till Tärnaby eller Hemavan lite beroende på vad de får för det lättaste att boka boenden.

Anna (08:58.777)
Mm.

Anna (09:10.297)
Mm.

Joel (09:14.271)
Och där måste vi ju understryka att det är... ..rekommendera alla som finner sig inom Frihetsfärgmedels norra region att komma dit och hänga. Det har ju varit... ..jag tror någon gång så var vi över 100... ..däruppe. Det blir ju ett... Det blir en himla härlig stämning när ett helt hotell tas över av främjandrar i alla åldrar och... ..och... ..nivåer. Så att...

Pontus (09:39.438)
Ja men verkligen.

Joel (09:40.799)
att det är både de som går sitt intro som får se dem som har varit där i 35 år.

Pontus (09:46.478)
Tack så mycket.

Anna (09:47.433)
Men har ni några av era skiljare som är steg fyra och har skiljarexamen på er skitskola eller? Den den fronten.

Pontus (09:55.822)
Eeeh...

Vi har haft folk som har tagit examen. Vi har folk som arbetar med privatlektioner som är färdiga. Och sen har vi... Det måste väl vara... Kanske tio stycken som ligger där på steg tre, steg fyra nånstans, men inte med färdig examen. Och sen massor med folk som har endast intro eller steg ett och så vidare.

Ja...

Anna (10:29.177)
Men om det finns folk som är sugna på examen finns det tränas tillsammans. Hur hur? Hur funkar det med internutbildningar och sådana saker?

Pontus (10:39.758)
Vi har en upptaktdagsdag innan skidskolan går igång. Då går vi igenom ganska mycket av det vi ska göra på skidskolan. Det handlar ganska mycket om grundövningar och så vidare. Men sen brukar det även bli smågrupper bland ledarna. Snowboardgänget brukar vara väldigt bra på att hänga ihop under säsongen.

åka park tillsammans. Och sen har vi en ledaresa där vi brukar ha små klinik med inriktad mot något specifikt, kanske stavissättning eller någonting liknande. Samtidigt som ledaresan också vanligtvis har ett fokus på toppturan och så. Och teambuilding kan man väl kalla det. Och det är väl egentligen lite grann det vi

hinner med. Sen är det också, jag ska förresten nämna det också, det är ett antal ledare då också som hjälper till inför alla på snö. Alla på snö är en satsning som handlar om att få ut folk som går i fjärde klass, barn som går i fjärde klass på skidor under vecka åtta.

Och det är vi som Främjare som utbildar då de blivande idrottslärare som håller i de här friluftsdagarna. Och det är ju en ganska... Det är också som skilskola men det är väldigt spännande att hålla de här passorna med de här idrottslärare. För att de är såpass kunniga i hur kroppen fungerar. De är väldigt bra elever om man säger så.

Där kan man också prata mer teoretiskt kring skidåkning på ett annat sätt än med barn. Det brukar vara ett riktigt spännande event.

Anna (12:44.953)
Hur hur många av era skidlärare är det någon som är med på alla på snö? Liksom ni med sådana saker också, eller är det så att ni hjälper till inför bara? Var och bara.

Pontus (12:53.422)
Nööö

Vi hjälper till inför, vi hjälper till inför, i och med att det där går dagtid under vecka åtta så har jag alla andra arbeten som pockar på.

Anna (13:01.977)
Mm.

Anna (13:06.073)
Välkomna till vår visite.

Joel (13:08.063)
Men hur fungerar det? Vad kostar det att vara skidlärare om något? Genom er en lokalutbildning?

Pontus (13:16.046)
Ja, man måste ju bli medlem i främjändet. Så den biten måste man betala själv. Man måste gå med på eget bevåg, om man säger så, och visa det engagemanget. Men därefter är det så att om man engagerar sig tillräckligt mycket i skidskolan så står lokalavdelningen för de utbildningssteg som man kan önskas ta om man är redo för dem.

Joel (13:21.119)
Mm.

Pontus (13:44.366)
Att bli skidlärare är en ganska kostsam utbildning. Om man ska gå alla fyra stegen och ta examen, då pratar vi ju... Ja, det måste väl bli över 100 000 kronor, tror jag. Om man lägger ihop alla kostnader. Så där. Vissa saker kanske man måste stå för själv, resan till utbildningen. Men vi står för utbildningskostnader och så vidare.

Anna (14:10.297)
Hur är din motivation nu att jobba med det här? Det är ett tag sedan du började. Om barnet är 16 nu, så borde det ändå vara tolv år sen. Hur ser din motivation ut nu jämförelsevis när du startade för tolv år sen? Har den förändrats nånting?

Pontus (14:18.35)
Mm.

Pontus (14:24.526)
Mm.

Pontus (14:32.238)
Jag började ju egentligen för... Mina barn började ju åka liksom då. Men sen så startade jag i Främjön för... Åtta år sedan kanske. Men min motivation är väl annorlunda så till vidare att under tiden jag har varit grenledare så har vi expanderat till de andra backarna. Jag tycker att det är jättekul.

Jag tycker det är kul att rekrytera, jag tycker det är kul att träffa nya ledare. Och även dela skidakning med dem. Det är fantastiskt roligt.

Joel (15:16.127)
Apropå ledaresan, kan du ge några exempel på vad ni har gjort och varit de senaste åren?

Pontus (15:21.486)
Ja, nu ska vi se här. Vi hade ett år då det blev inställt men vi har varit då både till Björkliden riksgränsen, Borga fjäll, Hemavan. Nu i år då så ser det ut som att det kommer bli ett specialevent som riksorganisationen har tagit initiativ till. Så de ska försöka samla alla skidskolor i Tändalen i april.

Och det kommer nog bli helt galet. Haha. Otroligt roligt.

Anna (15:56.537)
Det har ju varit snack om det ett tag. Det har man ju funderat på. Och det är en sån sak som jag tror är väldigt bra. För det ökar ju motivationen och drivkraften att göra en till vinter när man får åka skidor med lika sinnande. För det är ju sällan som man känner att det är så kul som när man får diskutera den där högersvängen om och om igen med folk som tycker att det är precis lika roligt.

Pontus (16:25.262)
Ja exakt

Anna (16:25.337)
Jag har tänkt att jag njuset på just den.

Pontus (16:28.366)
Nej men det är precis det jag tänker och det gör ju också att vi får möjlighet att utbyta erfarenheter med andra skidskolor och så. Och det är ju superviktigt. Så vi får hoppas att det blir riktigt många. Jag tror Umeå Lokaldelen kommer nog skicka någonstans mellan 20 och 30 ledare på den där ledaresan.

Anna (16:32.633)
Ja.

Anna (16:54.265)
Så då är det här en liten uppmaning till andra skidskolor i främjandet också att ta med det här i säsongsplaneringen. Så de inte missar just den delen.

Pontus (17:02.958)
Absolut.

Joel (17:08.894)
En rolig aspekt att belysa också, det är bra arbete som görs i Umeå, är att det har över ganska lång tid varit en väldigt stabil organisation. Och att den har även dokumenterats som en bra mall att följa i hur lokal och delen har jobbat med skitskolan. Det har ju varit, som du säger, det är hundratals elever genom skitskolan varje år som lär sig.

Läkare kom på snö.

Pontus (17:40.142)
Ja, och sen så ser vi också att barnen återkommer. Så de går ju som regel tre år hos oss, kan man säga. Tre säsonger. Då de går igenom det vi kallar då grön, blå och röd kurs. Sen när de börjar hamna där i snudd på tonåren då börjar de tycka att det är pinsamt att åka i grupp. Så då väljer de att åka själva.

Joel (17:44.223)
Mm.

Joel (18:04.287)
Hur ser det ut? Har ni någon frisk rysverksamhet numera?

Pontus (18:08.91)
Nej, vi har inte det. Det finns nog flera anledningar till det. Dels så krävs det kanske ett engagemang från specifika ledare som vill hålla det. Sen så ser vi... Ja men ta som den backen som är vår hemma backen i Umeå. Där har den lokala skidklubben, de håller egentligen skiskiers.

verksamhet där och vi har inte hittat nått riktigt bra sätt att samarbeta kring det där I Vänner skulle det vara möjligt att hålla lite mer free skisverksamhet. I år kanske det blir för vi har inte satt schemat än så att vi ska ha en schematläggningsträff där jag ska höra hur intresset är av att skapa någon i sådant.

Anna (19:03.833)
Och för någon som inte vet vad är fri skis.

Pontus (19:08.814)
Ja det kan ju vara lite olika saker men för i många lokala delningar så har det blivit en inriktning mot parkåkning så. Men det skulle lika gärna kunna röra sig om att be sig lite grann utanför pisterna och så vidare. Men...

Anna (19:26.105)
Att man åker skidor utan att det finns en pedagogisk plan, utan att de som är med är med och bestämmer lite att idag vill jag åka park och nästa vecka kanske vill jag åka puckel eller... Det är liksom en lite friare format. Eller vad är skillnaden?

Pontus (19:32.814)
Mm.

Pontus (19:38.83)
Mm. Jaha.

Joel (19:40.799)
Jag har ju faktiskt varit och startat flyskisgrupper både i tre städer nu. Så jag kan ge mitt perspektiv på den frågan och det är väl precis som du sa att det är skidåkning i grupp. Där gruppens motivation får leda. Och sen så har jag alltid haft en målsättning med att jag vill ta dem vidare som skidåkare så att vi kan utmana dem både i deras...

Anna (19:59.961)
Mm.

Joel (20:08.703)
I dag ska vi försöka åka större svängar, kortare svängar. I dag åker vi stökigt. I dag kanske vi hoppar. Nu kör vi puckel. Och sen att det har varit över en längre tidsperiod också. Det har kanske varit en dag i veckan i åtta veckor.

Pontus (20:10.766)
Mm.

Pontus (20:21.518)
Mm.

Anna (20:23.801)
Mm.

Pontus (20:24.462)
Som formatet som sett ut på Umeå skilskolan nu så har vi inte haft det här en dag i veckan under en längre tid. Utan det har egentligen följt de här grundkurserna, grön, blå och röd. Men på röd nivå så är det ju lite mer... De eleverna får komma med mer infall om vad de vill göra. Även om man har en specifik målsättning med att lära dem carva.

Anna (20:38.841)
Mm.

Anna (20:56.057)
Det var roligt!

Joel (20:56.575)
Det är... verkligen. Jag är nyfiken på... vi är ju alla främjare här. Vad betyder... vad känner du för främjandet och vad betyder det för dig? Pontus.

Pontus (21:10.03)
Ehh... Oj! Ehh... Stor fråga. Ehh... Nämen... Ehh...

Pontus (21:17.71)
Jag tycker Främjönet är en fantastisk organisation för att den inrymmer så mycket olika verksamhet men med samma drivkrafter av lust och glädje.

Pontus (21:42.574)
Och det är, i och med att det inte är tävlingsinriktat utan är mer lustigt så blir det bra för alla deltagare och bra för alla ledare också tror jag. Det innebär ju till exempel att om man tittar på skidlärarbiten, bland våra ledare så är det en del som strävar efter examen men en del är kanske nöjda med att allt har gått. Steg ett eller steg två det är helt okej.

Där får lusten styra mer om man säger så.

Anna (22:20.825)
Jag tycker det är fint att höra. Det mappar ju också ganska bra mot främjandets värdegrund och värdeord som faktiskt finns i organisationen. Och mycket mer av det kan man ju läsa på friluftsfrämjandet.se. Men jag är beredd att hålla med dig där på väldigt många punkter. Det är ju framförallt gemenskapen och att det är just lustfult att delta.

att man gör det på mina villkor utifrån mitt eget intresse.

Pontus (22:54.446)
I Umeå så får vi en hel del före detta tävlingsåkare som kliver in som skidlärare. Det är rätt kul att se dem för de kommer från ett tävlingsinteresse och går mot en mer lustfylld skidåkare. Där de har lämnat tävlande bakom sig. Vi har bland annat en tjej som tävlade fram till Zumba 18-19.

Förra vintern bestämdes för att nu ska jag lära mig åka snowboard. Och så har hon liksom hittat lusten till åkning i ett helt nytt åksätt. Och jag tror hon kommer säkert att prova telemark i år också. På tal om telemark som ju är en bortglömd sport, så är det faktiskt så att vi sitter och planerar ett litet Gippo i Ålidberget. Det kommer att ligga i slutet på februari.

Anna (23:25.273)
Mm, det här är lätt.

Pontus (23:51.342)
Det kommer vara en riktning mot löshäl. Till och med den kan bli splitboard och kan även bli rand och grejer.

Anna (23:59.257)
Men som du då sitter i Stockholm som telemarksskilärare, kan du anmäla dig till det här då?

Pontus (24:04.59)
Ja, när anmälningen kommer ut så kommer den vara öppen för alla.

Anna (24:07.769)
Var roligt!

Joel (24:10.303)
Det går att ta tåget hela vägen till Nordmaling så är det bara en 2-3 mil.

Pontus (24:14.638)
Nu ska ni få höra lite på planer vad det är som går att arbeta långsiktigt. Vi har en ledare som också är verksam på tillväxtlägrigt i fjärtevålen. Så om det här gippot blir av och det kommer lite deltagare där så är det nog inte helt omöjligt att det blir en resa som Umeå Lokaladeling arrangerar till fjärtevålen 2025.

Anna (24:43.129)
Vad roligt.

Pontus (24:44.078)
Och om man nu ska få storhetsvansinnan så kan man ju tänka vidare där. Vi har ju Hynter, Tox och den här glaciären i Norge som kör Telemax Festival på midsommar. Så att, ja, man ska aldrig säga aldrig. Det kan nog bli något.

Anna (24:54.681)
Mm.

Anna (24:58.777)
Det är det som är en del av att vara friluftsröjmjär. Att du kan jobba där du har din motivation, din drivkraft. Är du driven av att göra saker med andra tillmärksvakare- så fixar du nånting med det. Om du är 15 år och vill hoppa med ett annat gäng, då ordnar du det. Det finns en plattform att organisera det du vill vara organiserad i. Men Joel, vad betyder främjändet för dig?

Pontus (25:23.694)
Exakt.

Joel (25:30.687)
Nej, men jag tror att jag håller med vad ni säger. För mig har ju främjandet varit det har varit så tydligt att i vissa sammanhang då träffar du människor som de är där för att det är deras jobb. Men men inom främjandet och träffar du då träffar du personer som är därför att de vill vara där. Det här du är liksom en. Det är en fysiker och det är en förskollärare och det är någon någon annat. Det är liksom alla yrken, men man samlas kring ett gemensamt intresse. Det tycker jag alltid har varit superstark.

Sen så var det där det du säger att det är en plattform tycker jag också. När jag var 20 satt på. I konferenslokalen på Gamlija Umeå fick höra om att man kunde bli skiljare. Vi hade precis slutat Umeå börja plugga och spöar. Kom in här. Vi hade i princip sett en affisch på campus, gått dit och sett. Plötsligt hade jag. Vi hade skrivit upp oss liksom på fyra grupper.

Vi visste inte vad vi gjorde, sen får vi på intro. Så helt plötsligt kanske bara nästa år så var det. Då drev vi skitskolan så gjorde vi det i sex år. När man var 20, det tycker jag var. Jag tror att det där var det fundamentalt för att det är förtroendet och samtidigt innehär trygga ledare i gruppen att kunna få få göra saker har varit jätteviktigt. Det tycker jag för en jättestyrk inom främjandet att det finns. Om du är driven och du har lust, då har du chansen att pröva.

Anna (26:55.737)
Ja, man växer ju med ansvar så att det är en organisation som. Vår inte bara främjar och växa, utan även ett helt näringsliv. Växa i en roll utanför. Men med det sagt så börjar den här lilla avsnittet lida mot sitt slut.

Joel (26:58.143)
Hexen.

Anna (27:21.273)
Vi vill uppmana folk som känner ett ideellt engagemang på helgerna. Där du får umgås med andra och bli skidlärare. I din hemmavacka där du bor. Då går man in på friluftsfrömmandet.se. Och så söker man på skidskola. Jag tror att så här års pågår rekryteringen för fullt. Och så här års, om man lyssnar om ett halvår...

Joel (27:21.567)
Ja.

Anna (27:49.785)
i oktober november december men man kan nog alltid ringa till en främjöskola och säga att hej hur funkar det hos er.

Pontus (27:58.446)
Gör det. Idag.

Joel (28:01.183)
Hm. Precis. Ta chansen och det är som vi pratade i tidigare avsnitt om att det inte finns bara en väg utan frihetssvämnen är inte en ingång till skildröriet och så finns det en hel värld som man kan fortsätta utforska inom och utanför främjandet. Tack så jättemycket. Förlåt Pontet, men jag skulle bara säga tack så jättemycket för att du var med idag och berättade om hur ni jobbade i Umeå.

Anna (28:04.601)
Mm.

Pontus (28:21.262)
Stort.

Pontus (28:29.038)
Stort tack i Ull och Anna. Jättekul att vara med. Ni också.

Anna (28:30.905)
Ha en fin skidvinter. Vi ses på snö.

Joel (28:34.591)
Vi ses i tarna. Hej!

Pontus (28:36.43)
Det gör vi.

Skapare och gäster

Anna Norlin Berg
Värd
Anna Norlin Berg
Skidlärare med 30 års erfarenhet. Ordförande i Examensnämnden.
Joel Baudin
Värd
Joel Baudin
Skidlärare med entreprenörsanda som jobbar mot examen.
Skidlärare inom Friluftsfrämjandet
Sändning av