Alex Sverin om Skiers Accredited och ett liv på skidor

Joel (00:00)
Välkommen till ett nytt avsnitt av Skidlärarpodden med Joel Anna. Vi är här som vanligt och idag har vi äran att ha med oss Alex Sverin. Varmt välkommen till Skidlärarpodden

Alex Sverin (00:12)
Tack så jättemycket, kul att vara här!

Anna (00:15)
Då har jag varit med förut.

Alex Sverin (00:17)
Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det har jag inte. Nej det

Anna (00:18)
Nej, nej, nej. Jag kände att det var... Ja, precis samtidigt som jag sa det kom jag på att det var Calle och Anders som kunde.

Joel (00:22)
Tänkte du på examensavsnittet? Det var Calle.

Alex Sverin (00:33)
Min absolut största rival.

Joel (00:35)
Ha ha ha

Anna (00:36)
Anders Calle. Jag trodde du menade kollegans. Bra. Fint.

Alex Sverin (00:37)
Kalla!

Jättebra vän.

Joel (00:45)
Nej men som sagt... Ja... Nej men som sagt, välkommen till podden. Idag ska vi prata om Skiers Accredited.

Alex Sverin (00:56)
Mm, kul.

Joel (00:58)
Men innan vi kliver in dit, och kanske kan, svaret på den här frågan kanske kan leda oss fram till hur du blev involverad i Skiers, men hur började din resa in i den här skidlärarvärlden? Hur hittade du dit?

Alex Sverin (01:13)
Ja men jag tror att den kommer onekligen ta oss till hur jag hamnar på skiers. Men det börjar ju som parkåkare. Som ville flytta upp till Funäsdalen från Hudiksvall. Jag tyckte om parkerna i både Funäs och Ramis. Då behövde man ju ett jobb för att finansiera livet. Och då kom det ut på freeride .se. Jag hoppas jag får namedroppa saker.

Joel (01:16)
Mm.

Mm.

Jävlar.

Anna (01:40)
Oh.

Alex Sverin (01:41)
Då kom det ut på freeride .se igen. De sökte folk. 50 procent skidskola, 50 procent parkansvar. Så då högg jag på den. Så gjorde jag en säsong där. Krev upp tidigt på morgnarna och kratta hoppen. Sen körde någon lektion fram till lunch i Tändalen. Sen åkte jag ner till Funäsberget och åkte park med mina kompisar.

Helt outbildad var jag dessutom som skildlärare. Men sen hade jag en av dem som var tidigt med i skier, Nina Öqvist som chef. Så hon lurar ju mig om att jag skulle utbilda mig som skildlärare. För att jag skulle tycka det var kul. Hon såg att jag tyckte det var kul att utvecklas. Så då skickade hon iväg mig på en skildlärarutbildning som jag tror var vecka 11 eller vecka 12 eller något sånt här med Friluftsfrämjandet Efter det kunde hon boka fler lektioner på mig.

Så då fick jag ju börja jobba heldagar sedan. Ja, det var jag lite skeptisk till i början. Jag var lite skeptisk till det i början. Det tog några år innan jag accepterade. Men sen sa faktiskt hon om det var andra eller tredje säsongen där i Tänndalen att, ja men du måste ta skidlärarexamen Alex så kan du börja jobba åt Skiers. Vi behöver parkkompetens i Skiers Ja men då såddes det något litet frö.

Anna (02:40)
Hehehe

Win -win. Eller? Jag har fattat.

Alex Sverin (03:10)
Skier var ju coolt på ett annat sätt.

Anna (03:11)
En motivationsfrö. Att jag gör det här, får jag göra det där.

Alex Sverin (03:17)
Ja, jag skämdes ju hela tiden lite för att jag jobbade skidskola. Alla mina coola kompisar åkte park och jobbade bara med parken och jag tog hand om barn. Det tyckte inte jag var så coolt, det tycker jag är betydligt coolare nu. Skiers var coolt på ett annat sätt, de hade svarta kräder och cool attityd. Som parkåkare, för mig var det i alla fall viktigt.

Sen rullade det på. Jag tog mig till Åre och hade lite flyt med hur det varit i generationsskiftet. Med förväntansbilden att jag skulle stå ganska lågt i rang i Åre så var jag en av dem med mer utbildning och fick en framstående roll. Där fick jag nog med att växa som både skidåkare och skidlärare. Och verkligen växte in i rollen som...

skidlärare. Där jag var tycker jag att det är kul att se andra utvecklas också.

Anna (04:25)
Det är ett ganska praktiskt sätt att skapa motivation och fördjupa sin motivation. Att få delge sina kunskaper. Känner du att just den delen är en del av din nuvarande motivation? Eller är det fortfarande att vara coolast i parken?

Alex Sverin (04:47)
Att få vara coolast är fortfarande en ganska stor motivation. Det kan sitta djupt rotad. Men det är också väldigt kul att folk lyssnar på en. Ibland lyssnar folk lite för mycket på vad man säger. Man tar personliga preferenser som sanningar.

Anna (04:51)
Okej.

Hehehehe.

Alex Sverin (05:10)
I lands problem kanske. Han har några kompisar som får blåsa emot vind.

Anna (05:18)
Men hur länge har du hållit på och jobbat på skier och hur fungerar det?

Alex Sverin (05:23)
Ja precis. Jag har jobbat åt Skiers där min tredje vinter jag jobbat skiers. Första året var jag som konsult. Och nu de här två senaste åren har jag varit anställd. Året är min bas. Jag gör mycket av den dagliga verksamheten som är på snö här i året. Skiers är ju en

långsiktig utvecklingsplan för rekreationsskyddåkare egentligen. Istället för... Vi tror inte på konceptet att gå och köpa lösa lektioner här och där och där och där. Då skjuter man bara på dem hela tiden. Utan köper man en långsiktig utvecklingsplan, då har man tillgång till kompetentinstruktion. När det passar en. Man har fri tillgång att boka in sig i en bokningskalender. Nu passar det mig att åka, då kör jag. Då finns det redan.

Då behöver man inte så mycket passa tider och grejer, utan då kan man köra. Så jag åker väldigt mycket med återkommande gäster egentligen. Vi jobbar med små delar.

Anna (06:33)
Men hur? Vilken hus är din? Vilka är med? Vilka är kunder?

Alex Sverin (06:46)
Vad ska man säga här då? Jo, tävlingsåkar ni inte med. Utan det är verkligen de här som man ser som åker omkring i pisten med fina pjexor och fina skidor. Tycker om att åka och nöta. Nöta liksom. Oavsett om man tycker om att åka pist eller om man tycker om att åka i skidor.

Anna (07:01)
Det är

Alex Sverin (07:16)
så är det de här som har valt att gå ett steg till liksom. Jag åker inte upp på morgon för att åka sju olika backar för att åker jag sju olika backar så har jag fördrivet tiden fram till lunchen. Utan det är ofta de här som åker en backa med ett syfte. De här som åker samma backa några år kanske för att den här backen var bra. Här fick jag en god känsla.

Anna (07:43)
ganska medvetna skidåkare.

Alex Sverin (07:43)
Sådana. Ja, det är framför allt det vi vill skapa också. Vi vill skapa ännu mer vettnare skidor, rörelse med vettna skidåkare som kan koppla interaktion till rörelse.

Anna (07:48)
Ja. Jag har en fördom. Kan du skjuta ner den? Det är mest människor som är bosatta i Stockholmsregionen.

Alex Sverin (07:56)
Ja, berätta.

Ja, men det kan jag nog skjuta ner. Ja, det är ganska spritt. Men det är också väldigt mycket människor bosatta i Stockholmsregionen som har boenden i Åre. Så det är klart vi har en del sommer som jag åker med regelbundet. Men vi har väldigt mycket jämtlandsfolk också. Östersundsfolk, lite Årefolk. Och det är ju...

Anna (08:10)
Okej.

Mm. Mm. Mm. Mm. Mm.

Alex Sverin (08:34)
Det är en produkt för den som kan ge sig själv mycket skidåkning på ett år. Har man möjlighet att ge sig själv mycket skidåkningar, då kan man ju ta del av mycket skier också. Både verksamhet här, men följa med på resor också.

Anna (08:43)
Mm.

Precis. Och sen så ser man ju bland era sociala medier så här. Ray. Ett. Två. Finns det tre också? Fyra.

Alex Sverin (08:54)
Mm?

Ja, det gör det. Ja, då byter de namn. Men det är fortfarande Ray.

Anna (09:02)
Okej, berätta. Vad betyder det ens? Är det det du håller på med när de ringer? Eller vad är skillnaderna? När använder man det och varför? Vad betyder ordet ens?

Alex Sverin (09:06)
Ja.

Ett Ray är liksom en tre dagars... ...som ljusstråle. Jag vet inte om det där betyder, men... Så djupt rotade är jag inte i det här. Men då kör man en tre dagars kurs. Där har det varit tre dagar fokus på skidutveckling. Så jag har nyss kört ett Ray här i helgen med två stycken.

Anna (09:19)
R -A -Y, nej.

Aha, mm. Nej, nej, nej.

Alex Sverin (09:44)
När var det här i året och året och fokusera på både liksom stjärnande och styrande svängare. Så det är våra våra tre dagars kurser liksom.

Anna (09:54)
Det här gör man alltid på ray 1. Och för att gå till ray 2 ska du kunna det här.

Alex Sverin (10:05)
Vi har liksom en trästamp som alla ska gå och sen finns det ett grenverk där man får välja. Så att ray 1, 2 och 3. Då gör man ray 1 så gör man skärandesvängar. Ray 2 så gör man styrandesvängar. Ray 3 så anpassar man det här i opreparerad dräng. Det kan ju vara allt från åka lösnö till åka puckel. Så det är liksom grundstegen. Sen när man har gått där kan man...

fördjupa sig i. Då kan man välja så fördjupas för det där liksom grundprocessen. Och sen kan man välja inriktning lite mer och då kan man gå med Bergskal på stora berg och man kan rikta sig mot raising eller man kan fördjupa sig mer i sving teknik liksom.

Alla.

Joel (10:53)
Hur ser omfattningen på Skrives ut idag? Jag vet inte om ni får ge siffror, men hur många medlemmar och hur många platser befinner ni er på?

Alex Sverin (11:00)
cirkus 350 medlemmar. Vi har våra huvudorter som liksom är Åre och Davos. Men vi finns på betydligt fler orter. Vi har just de här Gommelbergs -guide -grejerna. Där är vi utspridda på väldigt stora. Vi har någon i Frankrike, någon i Österrike, någon i Schweiz, någon uppe i Norrvik.

Joel (11:03)
Mm.

Alex Sverin (11:30)
Och så här i Åre också som är kopplad till Värmier.

Men sen också skidåkningsmässigt säger jag att jag kör Checkpoints i Vemdalen och vi kör i Funäsdalen. Vi har mött upp någon i Tryssel och Sälen och sånt här också. Men sen även i Schweiz. Jag har inte ens varit i Alperna så jag kan knappt orterna där nere. Men Selmatto och Davos vet jag att vi är mycket i alla fall.

Anna (12:04)
Och checkpoint då. Förlåt Joel, du först. Eller vad är samma fråga? Och vad är skillnaden mot dig?

Joel (12:05)
Du sa shit, du sa... Ja, bra. Nej, jag skulle fråga samma sak. Vad är en checkpoint?

Alex Sverin (12:08)
Snyggt! Ja, ja, snyggt! Ja, snyggt! En checkpoint är ju liksom en uppföljning för att säkerhetsställa att man kan vara redo för att gå nästa steg, alltså nästa ray. Bara för att jag har gott ray 1 som är fokus på skärande svängar så behöver inte det betyda att jag är redo att ta nästa steg och gå styrande svängar. Utan då...

Då får man gå uppföljningstillfällen emellan. Det är det jag jobbar med mest. Såna här checkpoints där man får boka in sig. Sen ser jag till att göra smågrupper där åkningsnivån passar. Sen åker vi skidor en och en halv, två timmar. Alla ska få få med sig någonting därifrån och tankar att tänka på som kan utveckla dem framåt.

Anna (12:59)
Men om man tar en checkpoint då så är man fortfarande inte redo får man ta en till och en till och en till tills man är redo för nästa.

Alex Sverin (13:07)
Ja, om det har gått tillräckligt många så kommer någon att höra av sig att det inte är dags för dig att gå nästa reg. Ja, ja. Snarare så, gå checkpoints tills någon tycker att du borde gå nästa reg. än att det finns ett tak.

Anna (13:13)
Ja, men alltså jag tänkte att...

Mm hmm.

Joel (13:24)
Hur många är ni som jobbar med eller i Eskiers?

Alex Sverin (13:31)
Vi är 27 mentorer och jobbar ju mer eller mindre. Och så har vi någon på kommunikation också.

Ja, men jag skulle säga vi är där någonstans. 27 -28.

Joel (13:45)
Hur jobbar ni internt med kvalitetssäkring, utveckling och så vidare?

Alex Sverin (13:52)
Regelbundna träffar oss mentorer emellan där vi ses och försöker ha utbyte och utveckling och göra något kul ihop också. I höstas var vi ju när värmen äntligen kom i somras då spenderade vi två dagar i längtummen i Torsby. Så vi fick med oss två svejtare som kom till Sverige också.

Vi fick både åka längd i Tummel i Torsby och uppleva värmländsk raggarkultur. Då får man både ett utbyte av att vi får göra nåt tekniskt tillsammans. Där vi får utvecklas. Och så jättemycket utbyte på kvällen där vi bor ihop. Det är väl en stor del. Men sen har vi också...

Joel (14:29)
Mm.

Alex Sverin (14:52)
Stefan Olofsson jobbar med mentorernas utveckling. Han är väldigt duktig på att ringa runt till alla oss mentorer när vi har jobbat. Jag som har jobbat så mycket får regelbundna samtal där vart han ställer utvecklande frågor.

Joel (15:11)
Mm.

Alex Sverin (15:15)
Var det svar på frågan?

Joel (15:16)
Absolut. Jag är bara nyfiken på när du har... För det är samma sak om vi drar parallellen till... Som kanske fler är bekant med om vi tar friluftsvärmeendet och då utbildningsteam. När du har ett team som ska utföra en uppgift. Hur jobbar man med det teamet så att man fortsätter utvecklas, fortsätter utvecklas som teammedlemmar och grupp men också som individ. Och det är ju...

Anna (15:17)
Mm.

Alex Sverin (15:39)
Ja, och jag tycker i skier som man gör, de flesta mentorerna är ju handplockade. Man är väldigt drivna skidåkare som är duktiga på att driva sin egen utveckling också. Då kanske inte tröskeln är lika stor heller tror jag.

styrkan i skier är att det är 27 stycken olika individer som har olika specialkompetens. Det handlar inte heller om att alla ska göra samma sak som med svårigheter när man kommer till ett utbildningsteam. Att alla ska följa samma kursplan. När jag kör ett REI 1 så står det såklart någon form av kursplan där med vilka saker jag ska gå igenom. Men jag har fria tyglar att göra det på mitt vis helt och hållet.

Ju mer jag gör på mitt vis, ju mer uppskattat är det. För då kan jag ha sagt samma sak som någon annan mentor har sagt, men på ett annat sätt. Det vet vi ju att även om jag åker styrande, skärrande eller oprepp så kommer rörelserna vara ganska lika. Det är små anpassningar hela tiden.

Joel (16:39)
Just

Anna (17:00)
Men hur länge ska Gers få nyss?

Alex Sverin (17:05)
29 -2010.

Anna (17:07)
Och hur startar det?

Alex Sverin (17:09)
Storin är ju den att de åkte ut på en skärgård ö liksom och lämna ett koncept till.

Ett gäng skidlärare som jag inte kan alla namn. Jag kan ju några namn liksom. Andreas Jonsson var med. Jag tror... Jag tror Nina var med, men jag vet inte. Men de skickar ut dem på en skärgård... Ja. Visar ett koncept och så bara, är ni med eller inte? Är ni inte med så skjutsar vi i landet. Annars var ni vart kvar. Och sen finns det faktiskt här på vårt kontor.

Anna (17:22)
Mm. Mm.

Alex Sverin (17:44)
en tavla inramad med några servetter med lite första tankar om skier.

Anna (17:54)
Men om man idag då känner så här, jag vill också jobba på skiers, hur blir man mentor?

Alex Sverin (18:01)
Ja, jag hade ju flax. Det har ju bara varit head -on -ting förut. Att man har frågat om man har tyckt passa. Men för tre år sen när jag började jobba så sökte de ju faktiskt folk. Då lade de ut på sin hemsida. De sökte mentorer. Så jag sökte bara och så fick jag. Ja, det var ju...

Anna (18:06)
Mm.

Mm. Mm. Mm. Mm.

Alex Sverin (18:30)
Det som var bra att ha på med riftlistan var att jobba i utbildningsteam, ha tio års erfarenhet i branschen, vara med i demo -team, jobba med examen. De stod med allihop.

Anna (18:45)
Examen är också bra, som du var inne på tidigt i avsnittet. En motivationsgrej.

Alex Sverin (18:50)
Tack så mycket.

Ja, jag... Jag vet inte.

Examen, erfarenhet och jobba med utbildningar är också jättebra.

Anna (19:04)
Men hur om man nu är nyfiken på skier? Ni gör ju också saker för dem som är nyfikna på skier.

Alex Sverin (19:12)
Mm.

Ja, absolut. Då är det ju så att testa på skiers, det kostar ju ingenting. Nu kommer jag slänga mig med ett till så här coolt namn. Det är ju en tryout. Det låter ju som att man kommer dit och ska se om man platsar eller inte. Men det heter ju tryout mer för att vi ska kunna se...

Anna (19:27)
Mm. Jag misstänkte det. Mm.

Joel (19:32)
Mm.

Alex Sverin (19:43)
vilken nivå den här åkar med så att vi kan passa in den med rätt sällskap. Om man hoppar på.

Anna (19:48)
Jag tänker att det också måste vara ett sätt för dem att se om Skiers är något för dem. Ja, men precis.

Alex Sverin (19:57)
Ja, men när det heter Try Out så låter det ju som att såhär, shit kommer jag få vara med eller inte?

Joel (20:03)
Mm.

Alex Sverin (20:04)
Men. Vem som helst får boka en tryout. Då får man åka med mig eller någon annan i en och en halv timme ungefär. Och där är ju mest fokus på det vi gör på snö liksom. Jag försöker få den här personen att komma därifrån med lite nya tankar om sin skidåkning som den som kan lyfta framåt liksom.

Anna (20:15)
Mm.

Har ni datum den här helgen vecka då, då har vi så kom då eller är det individuellt?

Alex Sverin (20:37)
Nej men...

Delar finns på vår hemsida. Då kommer man åt. Vi kör morgonskidåkning på lördag till exempel. Där kan man anmäla sig som icke -medlem också. Men de här try -outerna sker ju mera. Då har vi skapat en tid för att köra en try -out. Så där behöver man ha någon form av kontakt. Vill man köra en sån får man höra av sig till mig. Det inga problem.

Anna (21:08)
Vad hittar man dig då?

Alex Sverin (21:11)
Lättaste är att hitta mig på Instagram, Alex Sverin. Jag är snabbast där. Facebook funkar också. Nej, mail ser mig bra, men alex .sverin @skiersaccredited .com funkar också. Men jag är inte lika bra på mail.

Anna (21:12)
Mm. Mm. Ja. I know. Mail. Ja.

Det är jätteroligt.

Joel (21:32)
Men en udda... Har ni skidlärare? Är det skidlärare som är medlemmar i skrives? Va såhär... Ja... Mm... Kul...

Alex Sverin (21:39)
Ja, vi har faktiskt ett gäng. Vi har några examinerade också. Ja, och det är så fint. Vi har ju lite samarbete med SkiStar här också. När vi behöver hjälp så kan vi ta in skidlärarare Då är det ju några av våra medlemmar som har extra anställningar på SkiStar också. Då kan man ju med fördel ta en sån.

Vi vill ha den här. Den kan hjälpa oss och vi behöver en extra guide till en guidning. Det är klart så att här i Åre så har jag kollegor nära mig men jag har ingen tydlig kollega som jag går och ser varje dag på jobbet utan jag är ganska själv på mitt jobb. Sen kommer det andra hit till och från.

Anna (22:14)
Mm.

Nej precis.

Mm.

Joel (22:31)
Men en fråga kring hur ser din vardag ut? Är det liksom heltid med skier eller kombinerar du med andra uppdrag också? Hur fungerar det för dig?

Alex Sverin (22:40)
Jag kombinerar min vardag de senaste åren med primärt skiers. Det här året bara skiers - och golftränautbildning. Det är min sommarsyssla. Jag jobbar 75 procent av skiers. Sen hinner jag inte mer. Golf ska man tydligen utbilda sig vid vintertid. Skidlärare -utbildningarna fortsätter att hålla vintertid. Man kan inte göra dem på snö.

Anna (23:09)
Det känns väldigt vettigt tycker jag faktiskt.

Alex Sverin (23:11)
Ja, mm.

Anna (23:15)
Jag har ju haft förmånen att få åka skidor tillsammans med dig i Demoteamet. I fyra år. Så jag kan ju slå ett slag för att vill man åka med Alex och på riktigt utveckla sin åkning, då ska man ju skriva på den där Instagramen eller mail. Om man har tid.

Alex Sverin (23:39)
Ja, det vore hedrande om någon hörde av sig och sa att de ville åka faktiskt.

Anna (23:44)
På mail. Nej, för att det är väldigt inspirerande och du har ju varit ansvarig för att utveckla oss andra där och det är svårt att säga själv att det har gått bra men det är klart att man har utvecklats under fyra år tycker jag i alla fall.

Alex Sverin (24:06)
Jag kan bara tala för mig själv. Min utveckling var stor i alla fall av det. Även om min uppgift var att utveckla er så har jag lagt lika mycket tid på att utveckla mig själv. Det är väl det roligaste med skidvåkning tycker jag.

Anna (24:09)
Ja.

Ja men precis.

Mm.

Absolut.

Alex Sverin (24:22)
för att utveckla andra och sig själv i sammanhang.

Anna (24:25)
Ja, precis. Det är något med lärandet. Att man inte bara skapar förutsättningar för andra att lära sig. Man lär sig mest själv faktiskt.

Alex Sverin (24:37)
Ja, det finns en pyramid där som du brukar duktigt plocka fram.

Anna (24:40)
Ja, tack.

Joel (24:44)
Men, men Alex, vad, vad motiverar dig idag? Vad har du någon målsättning? Vad är det? Är det någonting du jobbar mot eller?

Alex Sverin (24:52)
Ja, vad ska jag säga nu då? Ja, men det kanske inte den stora... Instaget, även om det ska inte sticka till den stora, jag tycker att det är ganska kul också. Men jag känner också lite som att jag... viker jag mest ut mig med mina svängar för folk att uppskatta. Jag har fortfarande inte fått någon hater som har sagt det rakt ut till mig att de inte tycker det var bra. Men den dagen kommer ska jag fira.

Anna (24:55)
Instagram. Nej jag skojade nu.

Mm.

Alex Sverin (25:23)
Men jag vill ju någonstans. Jag vill åka kött är det jag vill göra härnäst. Jag fick för mig när jag var 27 att jag skulle börja tävla puckelpist. Det var någon form av tidig 30 års kris att det här behöver jag göra. Jag är 34 nu så inte riktigt tio år än.

Anna (25:44)
Det här är tio år sedan.

Alltså typ. Nej, nej. Men då får du vara med i Masters, SM, i Masters nästa år. Då kommer du ju vinna.

Alex Sverin (25:56)
Tanken var att jag hade hört av mig till Åra SLK. Att jag skulle få hjälpa dem med uppvärmning på träning. Då skulle jag få köra lite slalom och GS. Sen har det här varit en skitsäsong för mig. Jag har varit på golfutbildning och jag har varit sjuk. Det känns som att min säsong började nu förra veckan.

Anna (26:20)
Inför den här säsongen så har du adderat inte bara golf utan även styrketräning.

Alex Sverin (26:26)
Jag har åtminstone gjort comeback i min styrkträning. Det året jag tränade på Kultpist så väl tränade jag aldrig.

Anna (26:29)
Känner du någon skillnad av din förstås statsning?

Så till nästa år då kan du kanske utvärdera det.

Alex Sverin (26:53)
Jag tycker någonstans att jag har varit rätt dålig på åka skidor. Jag vet inte om det är för att jag har haft mer muskelstyrka att jobba med och mindre utnyttja min finess. Jag har varit lite brytig i den här säsongen, i stället för att bara vara lite mer katt. Det handlar inte jävla mycket om man bara är stark när man bara är ute och friåker. Det handlar mest om att vara smidig skulle jag säga.

Anna (27:05)
Mm.

Nej. Så mer ryck och stöt, inte så mycket maskiner. Så att du får det här flowet. Nej. Snyggt. Det är bra det. Men vi brukar ju fråga våra gäster.

Alex Sverin (27:23)
står rätt på grejerna av att avslutna.

Nej, jag har aldrig rört en maskin. Det är nästan bara fria viktar på mig. Jag fick lära mig där när jag jobbade i Malmö. Det var min entré på gymnasiet, så jag vet inte hur de där maskinerna funkar.

Anna (27:48)
om något favoritmoment från karriären.

Alex Sverin (27:56)
Så, let det då.

Jo, jag har ju ett. Det är så klockrent. Det är också i nutid och det är från Interski. Det är ju avslutningsåket på Interski. Tillsammans med... Jag vet inte hur många det var i den där backen samtidigt. Men hela storyn är ju den att jag... Jag var ju inte med i avslutnings - och öppningsshowen på Interski. Jag var bara med i technical demo och de...

...showerna som var mitt i veckan. Så jag stod ju längst nere i backen med skor, för jag hade ju åkt klart för dagen, trodde jag. Och... ...av varav efter åket så... ...så ropade de ju ut i högtalarna att nu alla, liksom demotivmålkarna ska upp till...

Anna (28:32)
Jeste.

Alex Sverin (28:48)
Innan skulle de göra ett formationsåk med alla tjejer först. Jag hade en liten lucka där jag såg möjligheten att springa hem och hämta mina grejer. Och få åka det här avslutningsåket. Så jag lina sig till mig, Lina Sigeström. Och så med det emotivet. Alex, nu springer du hem. Jag sprang hem och hämtade dem där.

Med andan i halsen, han med god marginal faktiskt. Han har aldrig varit så snabb i hela mitt liv. Men det var rätt långt ändå, jag minns inte hur långt kan han vara?

Anna (29:24)
Det var långt. Det var ingenting man bara killar in och hämtar, byter vantar liksom. Man såg till att plocka med sig det man skulle, men det var nog en kilometer. Ja.

Alex Sverin (29:34)
Ja, jag drog löpet i alla fall. Det var tur att det var slut av säsongen så man hade lite flås. Upp där och åkte det där åket och hade bestämt mig för att nu ska jag faktiskt hoppa också. För det fanns ju ett hopp där i Dämon -Tibbaken som är fullt med folk runt omkring utan att prova hoppet så rev jag av en kork 720 med en dansk 40 centimeter bakom mig som kom ner och tyckte jag var sjuk i huvudet.

Anna (29:39)
Mm.

Jätte.

Hehehehehe hehehe he

Alex Sverin (30:04)
Jag har hittat någon video där man ser att han går av ut hoppet i plog för att han liksom vad är det som sker framför mig här nu?

Anna (30:13)
Ganska obekvämt också att gå ur ett hopp i blogg faktiskt.

Alex Sverin (30:15)
Ja, absolut. Men jag fick en klapp på Axel och han tyckte det var coolt. Det var roligt. Det var mitt starkaste minne. Att bara se och vända som. Jag tyckte jag var i mitten av det där åket. Men det tog aldrig slut på folk. Alla bara...

Anna (30:20)
Mm.

Ja, och...

Alex Sverin (30:37)
Det var så jäkla

För mig som var interski bygger det jättemycket på att man måste vara ganska snabb i kommunikationen. Du har ganska mycket korta chanser att lära känna folk. Men det är sällan du får det här djuplodade. För mig vart ju skidåkningen tillsammans med andra mera betydelser full. För jag är inte så bra på det där snabba och att lära känna folk fort. Utan det där skidåkningen, att få åka skidor med alla andra och få sitt space.

Anna (31:00)
Mm.

Ingången.

Alex Sverin (31:23)
Okej, handhandsken kanske tyckte att jag var lite för nära då. Men övrigt så var det. Nej, man kände mig så trygg.

Anna (31:24)
Mm!

Men avslutningsvis kan man ju säga att det är väldigt mycket gemenskap när man lyssnar på dina berättelser. Både att ditt favoritmoment är någonting tillsammans med alla andra. Skier får åka med alla andra. Det började med att hänga i parken i den gemenskapen.

Alex Sverin (31:49)
Ja, absolut. Det har mycket att göra med att de tycker att man visar upp mig också. Det är ju fåfäng liksom. Alltid när man åker själv så är det så här att man ska ha någon som filmar den här. Det är svårt att se hur bra jag var idag. Det är ju så fornigt men det är sanningen.

Anna (31:53)
Hehehehehe hehehe he

Det blir också lite roligt.

Joel (32:09)
Självstjänedom är världs - viktig ungdom.

Alex Sverin (32:12)
Vad sa du nu Joel?

Joel (32:13)
Självkännedom är världs -inviktig guld.

Alex Sverin (32:16)
Så kan det vara.

Anna (32:16)
Men det är också en... Det är inte länge sedan. Det var i princip om... Jättekrångligt att få sig själv

När jag började, det var ju värsta processen. Kameran skulle hållas varm och det var svårt att zooma. Sen skulle man koppla ihop det med en TV -apparat. Så hela den här filmen... Det är en helt annan... Det är ju helt annorlunda nu.

Alex Sverin (32:25)
Nej, sade du.

Anna (32:41)
Det är ett fint sätt att se sin egen utveckling.

Alex Sverin (32:43)
Ja.

Som parkåkare har det varit en naturlig del. Jag har klart tävlat i slopestyle och bygg ärligt. Men jag har främst filmat med mina kompisar. Det var det vi gjorde. Och just grejen att gå ut och sitta kvällen innan och göra en lista med de här tricken vi vill ha på film imorgon. Och sen komma ut till backen och turas om. Att säga jag filmar dig tills du är nöjd med det där tricket. Och då tar vi mitt första på listan och så filmar du mig tills jag är nöjd.

Anna (32:50)
Mm.

Joel (32:52)
Mm.

Anna (32:57)
Mm.

Åh gud vad roligt.

Mm.

Mm.

Alex Sverin (33:19)
Och så bara bocka av den här listan successivt. Jag vet inget roligare tror jag.

Anna (33:23)
Det är som kojbygge. Det är liksom inte kul att ha en koja. Det är kul att bygga en koja. Det är vägen fram som är det roliga och gemenskapen.

Joel (33:24)
Mm.

Alex Sverin (33:33)
Att så få bygga en film med tryck man velat gjort och kan kripa ihop dem som man har tänkt och få struktur i livet på det här viset är skitkul. Nu är det ju fast jag bara säger, okej, idag vill jag ha en sväng i den där backen och idag vill jag ha en sväng i den backen.

Anna (33:36)
Mm. Mm.

Ja precis.

Mm? Mm?

Joel (33:54)
Men en fråga där, en konkret fråga, hur filmar du? För du har ju bra kvalitet på Instagram. Hur gör du? Hur producerar du?

Alex Sverin (34:03)
Ja, den här är det jag använder främst. Jag har köpt min GoPro till i år också, men den har jag inte använt så mycket. Den här och så får tjejen åka powerplog bakom. All cred till Sara Nyman som ställer upp.

Joel (34:05)
Mm?

Mm. En iPhone med andra ord. Mm.

Alex Sverin (34:24)
Ja, iPhone. Ja, det är inte krånglig än så. Jag vet inte om jag har så bra kvalitet på Instagram heller. Det handlar ju om vad man jämförs med, så klart. Men det är duggigt.

Anna (34:29)
Nej.

Joel (34:31)
Ja.

Anna (34:37)
Jag tänker att det sitter mycket i filmen också.

Joel (34:40)
Jemma.

Alex Sverin (34:42)
Ja, verkligen.

Joel (34:45)
Jag tycker du har bra kvalitet. Det var det jag var nyfiken på. Kör du? Är du GoPro eller är du telefon? Men det är ju det som är så häftigt nu. Vad är det där för version på telefon?

Alex Sverin (34:55)
Det här är en 11 11. Men det är ju så mjukvaru uppdatering. Nu såg jag för de veckan sedan att den går att filma 4k 60 frames med. Det har inte funkat förut. Då kan man ju uppa kvaliteten lite till. Sen så här. Jag tror ju på att filma i så hög kvalitet som möjligt. Sen får Instagram jobba med att förstöra kvalitet när man ligger upp.

Joel (35:21)
Jag tycker det.

Alex Sverin (35:21)
Mycket handlar om att fånga ljus egentligen. Om man ska få bra kvalitet.

Anna (35:22)
Mm.

Joel (35:27)
En reflektion jag har haft senare i tiden är att det är en ganska fin gåva till hela den här världen att man faktiskt filmar och delar med sig. Om man bara tränar på analys till exempel. Att sitta och skål på Insight och kolla när någon åker är ju en jättefin input.

Alex Sverin (35:46)
Mitt tips till alla där ute är att filma av skärmen. På den med tycker du är bra. Jämföra den med ett åkning av själv. Det finns program där man kan lägga upp klippen bredvid varandra och synka dem. Så att båda åkarna svänger samtidigt. Då kan man nörda ner sig rejält.

Joel (35:51)
Mm.

Anna (35:56)
Jättebra appar.

Joel (36:06)
Mm.

Alex Sverin (36:10)
Det är ju... Jag älskar mig. Sen kan man ju fundera på... Är det den där att få yttre bekräftelse från kameran som ger oss mest utveckling, eller är det känslan som ger oss mest utveckling egentligen? Det är ju en... Ja. Ja. Det är lätt att fastna i estetiken.

Anna (36:23)
Det kanske är de två tillsammans, beroende på hur man är stöpt.

Mm, som.

Men vad har du för planer framåt nu då?

Alex Sverin (36:41)
Ledrig idag och imorgon. Om vi ska prata kortsiktigt. Vemdagen imorgon med tjejen och åka pist. För att det har varit sjukt bra i vemdagen. Och sen... Helgerna som kommer här nu så är det... Ray. Det är Ray. Jag jobbar. Eftersom jag varit borta så mycket så har jag lite tid att ta igen. Så jag jobbar nu. Man ser mig i svarta kläder och guldstjärna på bröstet.

Anna (36:58)
Ja.

Härligt.

Alex Sverin (37:10)
Ute på berget.

Joel (37:12)
där stjärnan? Har jag förstått rätt att även medlemmar får stjärnor eller bara mentorer?

Alex Sverin (37:16)
Nej, när du har gjort... ...trädstamsprocessen... Jag vet inte hur mycket av det här kommer att synas, men ni får se det i alla När man har gjort första processen...

Joel (37:28)
Ha ha ha

Anna (37:29)
Perfekt. Tack.

Alex Sverin (37:34)
Där när man har gjort första processen så får man den där. Och sen när man liksom har gjort en fördjupade processen så kan man få den där.

Joel (37:38)
Just det.

Och nu, nu för det.

Alex Sverin (37:49)
Det är den här jag åker omkring mig också på Brastut. Då talar jag lite sitt skierspråk. Skiers are credited alpine citizens. Då har man blivit en alpin medborgare. Jag kan hantera all terräng på berget. Jag är skidåkning. Det är den signalen vi vill sända. Vi vill skapa medvetna skidåkare som...

Som är skidåkning.

Joel (38:20)
Och för alla som lyssnar, som bara lyssnar så var det var två olika stjärnor, en gul stjärna och en, den efterföljande var ju en genomskinlig. En svart, den såg jag fel, men precis. Just det.

Alex Sverin (38:32)
eller svart där till och med svartkrom liksom

Anna (38:37)
Det kanske finns information på

Alex Sverin (38:39)
Ja det gör det. Absolut. Skiersharkvädet .com. En ganska cool hemsida också.

Joel (38:40)
Mm.

Hörrö du, eller hörrö ni, jag tänker att vi ska runda av här. Och tacka så jättemycket för att du ville vara med och snacka idag. Andling. Och vi ser till att länka till ditt instagram och till Skiers och så vidare i avsnittsbeskrivningen. Och nu glömde jag, jag hade bestämt mig att vi skulle komma ihåg att checka in. Kommer ihåg det?

Alex Sverin (38:46)
Mm?

Park 12.

Superbra!

Joel (39:14)
Men jag tänker, kan vi checka ut då? Vad checkar vi ut med för känsla just nu?

Alex Sverin (39:19)
Ööööö

Joel (39:26)
Mm.

Anna (39:34)
Jag checkar ut med att solen skiner och det troligtvis kommer vara ganska hårt i backen på träningen ikväll för mina U14, eller våra U14 åkare. Och jag har en pedagogisk plan som är omvänd mot vad de brukar göra. Så det ska bli roligt att se vad Dagens Stor Slalom -träning har i kikaren.

Joel (40:01)
Och jag checkar ut... Ja exakt, vad checkar... Nej men jag tycker det är jättespännande att höra om... Det har ju varit lite mystiskt allt det här. Så jag tycker det var kul att vi tog chansen att prata om det. Kul att höra mer om dig, Alex. Och sen så... Vi har en nyblivande sexåring här i familjen så det är kalas på schemat idag. Så det... Nu ska det göras kantarell -soppa och så vidare.

Alex Sverin (40:01)
Javisst då.

Anna (40:22)
Mmm, ja.

Alex Sverin (40:24)
Tåg en hälsa, grattis!

Joel (40:25)
Ja, det ska jag göra. Tack för idag, och tack till alla er som

Anna (40:29)
Tack, bra jobbat.

Skapare och gäster

Anna Norlin Berg
Värd
Anna Norlin Berg
Skidlärare med 30 års erfarenhet. Ordförande i Examensnämnden.
Joel Baudin
Värd
Joel Baudin
Skidlärare med entreprenörsanda som jobbar mot examen.
Alex Sverin
Gäst
Alex Sverin
Mentor Skiers Accredited & medlem i Svenska Demoteamet
Alex Sverin om Skiers Accredited och ett liv på skidor
Sändning av