Demoteamet, ett år efter Interski
Joel (00:00)
Välkommen till skidlärarpodden med Joel och Anna. Jag är här som vanligt, och även Anna.
Anna (00:08)
Ja, hejsan hejsan!
Joel (00:10)
Med oss i dag har vi tre stycken delar av... Eller, inte fyra delar av det svenska demo-teamet.
Gunnar Åkerman (00:26)
Tack! Tack så mycket.
Karolina Carlsdotter (00:33)
Tack så mycket.
Joel (00:35)
Men inte minst har vi med oss Johan Larsson. Välkommen.
Johan Larson (00:39)
Stort tack!
Joel (00:43)
Anna, vad ska vi prata om idag?
Anna (00:45)
Vi ska prata om demo-teamet. När jag började min skilladärkarriär, typ 94, då fanns det ett demo-team. Det var fjällets hjältar. Det var ju alla... Det var de som drev utvecklingen. Det var de här som man aldrig nånsin trodde att man skulle komma i nivå-
aldrig trodde man heller inte jag i alla fall att jag skulle ta på mig ett demo-teamställ. Det har varit min ledstjärna, genom hela min skillnad i karriären, det har varit en del av drivkraften till att fortsättas, till att veta att det finns mera. Idag har vi valt att bjuda in tre delar, eller tre personer,
befinntliga demo-teamet som vi har just nu. Johan, Karolina och Gunnar. Gunnar och jag, vi har ett förflutet från Främjande tillsammans. Johan och jag har jobbat tillsammans i Sälen för skitlänge sen. Karolina tog så himla väl hand om mig i min första examen som jag jobbade i examestönden på. Det var jättekul.
Jag har haft förmånen att få resa både till Bulgarien och till Finland. Med flera av dem här. Jag tänker att fler borde få träffa dem här och se vilket arbete som krävs och vad som händer. Vad man gör. Vi vill ju höra lite mer av er tre. Vart tittar man er? Vad har ni för...
Vad har varit er motivation och drivkraft genom åren? Ska vi börja bakifrån den här gången? Ska vi ta Johan först?
Johan Larson (02:50)
Oj, ja vad man hittar mig. Nu för tiden så hittar man ju mig uppe i norra Värmland på en anledning som heter H-fjället utanför Torsby. Vilket man har gjort de sista fem säsongerna. Sen är det ju som du säger Anna, för mig har det här pågått hela livet med Altva skidåkning.
har innebör burit i alla olika testformer, men han har sladdat in lite på det här med skidlärare dit då, redan på gymnasiet, under gymnasiet. Och sen har blivit fast då i olika delar. Ja, det var ju du nämnde det själv, vi jobbade ju tillsammans för väldigt länge sedan i Sälen. Som många har gjort ett par säsonger och sedan har det bara rullat på. Jag har jobbat med skidåkning och jobbar med skidåkning.
Året runt har gjort det i stort sett hela min yrkesväxande karriär. Korta drag.
Anna (03:47)
Vad blir det du nu, Carolina?
Karolina Carlsdotter (03:50)
Men hittar man ju också i norra Värmland på Håfjället där jag är nu. Det blir mitt andra år som sportchef och fått möjligheten att. Utveckla egentligen allt som har med skidskola, skidshop, skidutgivning och aktiviteter att göra har jag också jobbat med skidskola. Utbildning i hela mitt vuxna liv, eller om man ska säga sen 97.
kläder in i branschen för första gången. Och det är ju precis som du säger, Anna. Det var ju också tack vare demo teamet som var då som man blev kvar, för det var ju de som inspirerar en att att få stå där i backen en dag. Då var det vita polokragar och vita hästar, handskar och Mercedes bilar där inte i dag. Det är lite annat, men men de personer har vita handskar är kvar. Men de personerna finns ju också kvar idag och det är häftigt att.
Anna (04:36)
Men vi har vita handskar.
Karolina Carlsdotter (04:47)
att de man har sett upp till får man nu jobba med. Och som du säger just det här att man kanske inte trodde att man skulle få stå där ändå. Men det fick man och man fick jobba med examen tillsammans med dig. Och det var en häftig resa och den tar ju aldrig slut. Liksom det är det som är så roligt.
Anna (05:06)
Gunnar.
Gunnar Åkerman (05:08)
Ja, i sammanhang kanske har jag lite brokig bakgrund, ja också. Jag tillbringar mina dagar på Karlavägen i Stockholm och det är långt från skidåkning. Jag driver investerum till vardags som är en kapitalförvaltare. Men ja, jag gjorde min första kurs 1992 och har vandrat med en skidlärarbana genom Friluftsfrämjandet. Men har ju liksom inte bara varit där.
Men jag började där. Jag kanske slutar där, men jag har hållit på sedan dess. Skiljare examen 90 tal och sedan så.
Ja, jag har ju hela tiden inspirerats av att träffa massa nya människor och driva utbildningar. Så det har varit en grund. Demoteamet för mig har liksom alltid varit... Du sa hjälp... ja... bergetshjältar eller någonting sånt annan. Och de har alltid funnits där som en stor inspirationskälla. Någonting att liksom se upp till och också några som alltid har funnits.
kring skidlärariet som någonting som är oöppnåligt. Helt klart. Så har det alltid känts. Det har också varit en stomme i de här inte genom åren. Det är klart att det är en del.
men det finns många fler. Det där är lite av mig då.
Anna (06:51)
Men jag tänker så här. Nu vill vi ju veta vad är ett demo team? Och varför heter det då Snow Sport Sweden demo team som det gör just nu? Vad är Snow Sport Sweden och vad är ett demo team?
Karolina Carlsdotter (07:11)
Det kan man likställa med ett landslag för skidlärare och snobbollärare. Ett lag eller ett team som jobbade tillsammans under en fyraårsperiod. Mycket handlar om att det vi pratade om för vår egen del, att inspirera, att få våra skidlärare att stanna i branschen. Att det finns nånting efter examen att sträva mot också. Det är ett...
Ett demo-team. Idag, och så har det väl alltid varit om man tittar tillbaka också.
Anna (07:45)
Men vad gör teamet då?
Karolina Carlsdotter (07:47)
ett team som leder mycket av utvecklingen. Teamet, vi pratar mycket om Interski, men det är bara en liten del. Det kanske är 10 procent av det som Demotemet gör. Demotemet jobbar mycket med våra organisationer. Vi jobbar också mycket med skidskolorna. Vi är ute och inspirerar och träffar skidskolorna. Med organisationerna hjälper vi till att ta fram material.
Anna (08:16)
Men jag tänker också varför heter snosport Sweden. Vad är det?
Johan Larson (08:22)
Nej, men alltså Snow Sport Triden är ju ett varumärke som Svenska skidrådet tog fram för ett antal år så jag kan inte svara på när riktigt och som man har jobbat med då som ett som ett övergripande varumärke för liksom den här typen av verksamhet inom skidrådet. Så det har ju varit liksom mer greppbart kanske än Svenska skidrådet som ytterst ansvariga för demo-teamet då.
Så det är enkelt beskrivet varumärket för den här verksamheten som Svenska skidrådet bedriver.
Anna (09:00)
Det är som en liten förlängning av den gamla sloganen Skid i Swedish Way. En förenkling av det. Kan man säga så?
Johan Larson (09:07)
Jammet, jammet.
Man kan väl säga att det är 2000-talets skridde Swedish Way.
Anna (09:14)
Men det finns ju någonting också som heter Snowsport Sweden Network. Det är man ju nyfiken på och det vill jag gärna höra mer om.
Johan Larson (09:22)
Ja, alltså jag tar med anden frågan. Jag antar att det är jag som kommer att svara på den. När vi fick uppdraget, en grupp människor för 2017 var det väl, att försöka få fart på det här med Demoteam och få fart på det här med representation på Interski också. Sverige hade ju inte varit närvarande på Interski 2015 av många olika anledningar. Det hade varit lite...
Joel (09:38)
Det är
Johan Larson (09:49)
Det rödes romt lite i Sverige hur man skulle arbeta med det här och då fick vi uppdraget att jobba med det här och en stor del är ju faktiskt att lyckas hitta finansiering till den här verksamheten. Det är ju ingen som står och lastar in några pengar av någon organisation eller någonting. Det fanns inte de förutsättningarna i alla fall. Samtidigt som vi vet att det finns ett stort intresse kring svensk snösport.
Det är både kapitalstarkt och det är en folksport och det är mycket svenskar och det är mycket människor som är intresserade runt det där. Jag vet att jag sa bland annat att vi satt på ett möte på Arlanda den där hösten att när man har jobbat i branschen i 30 år och har ett relativt brett kontaktnät så får man ofta den här frågan. Jag brukar säga skämt samtidigt att jag vill sälja tvålkoppar till Idre fjäll. Vem ska jag kontakta då?
lite så skämsant eller har du numret till vd på Skystar eller vad det nu med vara. Intresset kring det här är stort och då sa vi att ett affärsnetverk kring Svensk Snö Sport som är kopplat till det som faktiskt är störst kons alltså inte tävlingsidrotten för den är vi jättetydliga med att det sköter förbundet. Och med sina samarbetspartner och sponsorer, det är två skilda grejer. Men här pratar vi kons det som vi håller på med och våra gäster allihopa. Och så
Startades det här nätverket väldigt kort förskrivet 2017 för att vi skulle hitta finansieringen till att ta sig vägen till Bulgarien med ett team och en delegation 2019. Enkelt beskrivet.
Anna (11:28)
Vilken skillnad har det här nätverket gjort för demo-teamet?
Johan Larson (11:36)
Under nuvarande upplägg som det är idag så har det varit skillnad mellan att kunna åka iväg på Interski eller inte. Eller åka på träningsläger eller göra någonting överhuvudtaget eller vad vi har haft på oss eller vad vi har haft på fötterna eller vad vi...allting. Allt ifrån...
Reser till träningsläge, till utrustning, material till representation på Interski och i andra sammanhang. Att kunna vara ute också, inspirera, möta våra skidskolor och jobba med utbildningsmaterial i allt och bara. Så det är ju därifrån finansieringen har kommit helt klart till allt vi har gjort.
Anna (12:17)
Precis. Men du Gunnar, jag har en fråga till dig, kopplat till det här väldigt mycket. Jag vet ju att du brinner ju väldigt mycket fram med utbildning och att fler ska göra mer. När vi har varit hos någon samarbetspartner i nätverket och haft våra läger inför Interskis som var förra vintern, så har vi fått åka med...
Gunnar Åkerman (12:33)
Mm. Mm.
Anna (12:43)
och har lite workshop eller klinik för skidskolorna där. Hur har du upplevt alla de mötena? Vi har ju haft förmånen att träffa jättemånga skidlärare de här åren när vi har hållit på.
Gunnar Åkerman (12:56)
Men vi har försökt ändå att samtidigt som de här lägren har varit ett par gånger per säsong lägga in den tiden som som som går och gör någonting vettigt av att också möta skitskolor och de som arbetar på plats under ibland ett par timmar och bland mer och göra lite mera riktad aktivitet där och då. Det har visat sig varit extremt upp.
uppskattat av individerna. Och inte bara för att vi ska synas för sakens skull. Utan det är också för att vi vill komma ut och ha den här...
Vi vill både ge och ta helt enkelt så att det ska också få. Vi vill ha feedback på det vi gör, men vi vill också lämna ifrån oss. Med det ska man också säga att teamet är uppbyggt på det viset att vi alla ser inte lika dana ut. Alla kommer inte från Stockholm, så jag är en udda för gud, utan vi har ju individer som kommer i princip från hela fjällvärlden. De flesta är.
i princip engagerade 24-7 i någon form kopplat till skidnäringen med några få undantag. Det är från de olika organisationerna som ingår i skidrådet. Det finns en tanke med det. Det är också för att kunna nå ut och bli seriösare i mottagen. Jag tror att det är väldigt viktigt.
Jag har fått en väldigt positiv respons av just det skälet. Det är väldigt kul att vara ute och träffa skitskolorna, eller personalen, eller var inne i er. Det har varit väldigt uppskattat från alla.
Hehehe
Joel (15:03)
Hur har det tagit emot? Hur har det tagit sig emot av de medlemmarna och vad har de fått ut av det hela? Om man vänder på det.
Johan Larson (15:20)
Alltså skidanläggningar och leverantörer tätt kopplade till vår sport och det vi håller på med. Skid- och px-leverantörer och anläggningarna. Det har tagits emot väl.
De har förstått syftet och tycker att det är viktigt. Vi har också valt att lägga ekonomin på ett sånt här sammanhang, väldigt låg nivå. För att få med så många som möjligt och för att kunna attrahera företag utifrån. Det har vi gjort i nästa skede. Det möts väldigt väl. Det är ett oerhört trevligt sammanhang- att åka på nätverksträffar där man träffas på snö.
Det är ju inte helt fel för många. Det är ju sammanhang och möjligheter som skapas varenda gång vi träffas. Det är inte super, super stort idag men det har ändå varit oerhört betydelsefullt för...
den här verksamheten men de som finns där och är med uppskattar här väldigt väldigt mycket och ser vikten av det. Det är både liksom på våran insida om vi säger med anläggningar och leverantörer men även de som kommer utifrån det
Anna (16:35)
Så här var det inte runt det demoteamet som jag hade som backenshjälta- när jag började min skillära karriär när jag var 20 år. Det här är ju nånting som är nu, som du säger, 20-talets... Vad är det för skillnad...
på det som var då och det som är nu. Varför behövs det här nu? Varför har vi behövt alla dessa samarbetspartners? Som vi också haft väldigt kul ihop med under. Så som verkligen vi har uppskattat under den här tiden. Det har ju varit väldigt fördjupande för oss som har också jobbat i teamet. Men varför har vi behövt det? Och varför behövde de inte det?
Johan Larson (17:19)
Fråga ett är enkel, det är finansiering. Vi behöver ha finansiering, det är superenkelt. Jag kan inte fina hur det var på Skidish Swedish Way i tiden, men jag vet att de bland annat hade någon stor sponsor med i form av returpacket, etc. som de jobbade ihop med, som gav mycket stora pengar, vilket gjorde att indirekt jobbade de på samma sätt men på ett annat vis. Man frontade på ett annat sätt än vad som har gjorts idag.
En annan del i att vi jobbar så här är också ett av våra uppdrag som har stått. Det här har givit en bolagsform på skiljärnföreningens uppdrag. Det står en tydlig del i vårt uppdrag att vi ska jobba med rekrytering till sporten. Man kan prata mycket om finansiering kopplat till nätverket, men det är också mycket rekrytering. Vi får in företag som blir intresserade och som får sina anställda på snö.
Och de här nätverksträffarna, det finns ju ganska bra verklighetsgrejer vi har varit med om under de här träffarna när personer som har kommit och tyckte att det var superbra och säger att nu ska jag ta mitt företag på en skidkonferens eller jag ska göra det här istället. Det är en rekryteringsbit i den här som jag tycker är minst lika viktig. Vi jobbar ju branschen att attrahera flera tokarskidor och jag tror att ska vi lyckas med det över tid
inte bara jobba direkt med konsument utan på det här sättet också. Så det har ju varit en viktig pusselbit i det här arbetet.
Anna (18:54)
Vad blir resultatet av det här samarbetet? Hur märks det hos var och en som utåker skidor? Vad gör det för skillnad för alla skidåkare i våra anläggningar?
Johan Larson (19:07)
Är vi inne på nätverket fortfarande eller?
Anna (19:09)
Ja, för det är ett samarbete. Jag tänker att utan det samarbetet så blir det inget team. Och vad gör teamet för skillnad för skidåkarna? För Sveriges alla skidåkare?
Gunnar Åkerman (19:25)
Anna, jag tror att du är inne på det här kretslopps-tänket. Man fyller på i ena hörnet som ger nåt annat, som ger nåt med tredje. Till slut har vi rekryterat massa nya skidåkare. På toppen får vi kanske till att vi får nya snö-sportlärare också. Sen är hela spin-offen igång. I nån form av...
Johan Larson (19:25)
Jag har inte nåt att göra.
Anna (19:28)
Jo.
Gunnar Åkerman (19:55)
ut och pis så fyller det här på i alla hörn samtidigt och så snurrar det här fortare och fortare det här hjulet. Och ja, jag vet inte om ni är inne på samma spår men jag tror att vi fyller och har framförallt fyllt en viktig funktion där. Det har ju funnits några år, det har ju liksom inte funnits något team där. Och då har det verkligen saknats någonting i...
Nu säger jag skidlärare i Sverige, men jag säger snö-sportlärare i Sverige. Så har det verkligen saknats någonting under de åren. Nu är det ett antal år sedan, men dit vill vi inte tillbaka.
Joel (20:40)
Det finns väl risk att alla, en 20-åring som sitter och lyssnar på det här- och kanske tycker att det här känns jättefrämmande... Jag tänker, kan vi ta det tillbaka till nånting konkret? Alltså, hur ser livslängden ut för ett team? Hur kommer det team till? Hur kommer det ner? Hur sker processen av att team skapas? Hur ser rekryteringen till det? Karolina, du har väl koll på det där, va?
Karolina Carlsdotter (21:06)
Som det har varit så var det också längre tillbaka då när vi pratar om 90-talet och nu så jobbar ju ett team i fyraårscykler och det ska ju för att Interski ligger vart fjärde år så har ju också själva teamet jobbat så och rekryteringsprocess går ju till så att Varje person får skicka in en ansökan helt enkelt och sen har det varit en intervju och sen är det ju praktiska tester eller vad man ska säga på en skidanläggning då.
både skidåkning på egen nivå men också mycket i grupp för att se hur man samarbetar. Så det är väl i stora drag. Man brukar ju likställa det vid en landslagsuttagning nästan.
Joel (21:47)
Om man jämför något som vi har pratat om mycket med skillarexamen, vad kan man göra med det där? Vad är det för typ av färdighet som testas? Är det steppet upp från det?
Karolina Carlsdotter (22:06)
Nej, men det är ju som sagt först är ju en en intervju. Det är sedan inget skriftliga prov eller någonting som där på examen. Men men, sen är ju skidåkningsmässigt. Vi har ju tittat på varje individ, alltså hur man åker skidor, men sedan också hur man fungerar i grupp. Hur åker man formation tillsammans? Olika uppgifter inomhus att lösa så att ja, examen på ett sätt, men ändå inte om du förstår mig.
Joel (22:11)
Mm.
Karolina Carlsdotter (22:36)
Ja, det har vi också titta på beroende på vad har de olika personerna som söker till teamet för kompetens? Vad behöver vi ett team till exempel? Det har vi också titta på när vi ska sätta ihop det. Det kanske inte bara handlar om skidåkning. Vi kanske behöver någon som är bra på sociala medier, på marknadsföring och så vidare också. Så det har vi också titta på när vi har tagit ut de här tolv personerna.
Joel (23:01)
Och vars är cykeln en nuvandring? Och vad händer härnäst?
Karolina Carlsdotter (23:07)
Våra kontrakt eller avtal med det här teamet som är nu vi 12 som är det går ut nu sista april. Gör det så att vi har. Vi har lite uppdrag kvar och slutföra. Vi har en nätverksträff som kommer upp. Vi har vi ska träffa skickolan på Skistar år bland annat. Vad som hände sen. Tyvärr har vi fått reda på att skidrådet inte kommer att fortsätta med demo teamet i den här skin som är nu.
Joel (23:15)
Nu står det.
Karolina Carlsdotter (23:37)
Och mer än så vet inte vi just nu.
Joel (23:42)
Vad hoppas ni ska hända om vi inte vet?
Karolina Carlsdotter (23:47)
Jag hoppas att de tar sitt förnuft i fånga och fortsätter som det här som nu är uppbyggt. För vi har ju byggt upp ett koncept som fungerar, uppenbarligen. Har gjort sedan 2017 egentligen. Där vi drar runt ett team. Och vi kan åka på Interski och det fungerar. Så jag tycker det skulle vara synd om man...
Joel (24:01)
Mm.
Karolina Carlsdotter (24:13)
Om man lägger ner det här konceptet för att då är vi på rutan 0 igen, liksom. Det som Johan sade tidigare, eller om du har grundat just 2015 att vi inte var representerade på det är inte skit. Vad händer 2027 och borta i USA? Har vi ett team där eller en delegation? Hur ser den fina ut?
Gunnar Åkerman (24:32)
Man ska väl vara väldigt dödmjuk inför att starta upp en sån här apparat från noll. Eller att egentligen lägga det i träda och sedan dra igång det på nytt. Det tar en enorm resurskraft. Det tror jag alla är helt överens om.
Joel (24:32)
Precis.
Johan Larson (24:53)
Man kan väl säga det också precis som du säger, Gunnar. Vi startade här 2017, nu är det 2024 på våren. Tittar man på det vi har gjort, som vi gjort, liksom mestadels helt ideellt också, gör ju att det tar lite längre tid att bygga något sånt här än vad det gör om man gör det i en professionell regi. Och nu är vi väl snart på, liksom, skulle man fortsätta det här så skulle man nog snart kunna professionalisera vissa delar av det. Så att...
Man får verkligen hoppas att det blir en liten ett litet kast här nu att man förstår vikten av det här för att att åka till USA och representera på Interski som blir en central fråga i diskussionerna just nu som vi har förstått är ju inte gratis. Vi vet ju vad det kostar att åka till Bulgarien och vad det kostat att åka till till Lévy och jag skulle tro att med vetskap om hur upplägget ser ut där borta i USA så är det nog den dubbla pengen per person som ska dit.
Jag hoppas verkligen att Sverige finns med där.
Anna (25:54)
I det här teamet som är nu så är det ju bara skidåkare.
Men det var väl så att... Visst var antagningen öppen för alla sorters åkning? Så vi liksom inte exkluderar någon. Det är bra att påpeka att alla olika åkstilar...
Karolina Carlsdotter (26:13)
Ja, det stämmer.
Nej.
Joel (26:22)
Det är en bra fråga. Vad är det som du har för utmaningar? Jag har en fråga. Vad är det som du har för utmaningar? Jag har en fråga. Vad är det som du har för utmaningar? Jag har en fråga. Vad är det som du har för utmaningar? Jag har en fråga. Vad är det som du har för utmaningar? Jag har en fråga. Vad är det som du har för utmaningar? Jag har en fråga. Vad är det som du har för utmaningar?
Karolina Carlsdotter (26:27)
Absolut. Det hade vi också 2019 i Bulgarien. Då hade vi ju snowboard med och inför uttagningarna till den nuvarande timme. Så men nu så var det ju öppet för snobbor också. Tyvärr hade vi ingen. Ingen som sökte, vilket var jättesyn, men vårat mål har ju hela tiden varit att ha skidor, snowboard, men även kunna representera på telemark, funktionell och längd. Men det är ju en ekonomisk fråga att vi har inte de möjligheterna att att ha ett.
Anna (26:29)
Ehh
Mm.
Karolina Carlsdotter (26:54)
så pass stort team. Men om man kopplar tillbaka till det du frågade Joel, hur ser uttagningarna ut? Ja, när vi tittade så tittade vi också på de här personerna som sökte på på skidor. Är det någon som har kompetenser på snobboll på telemark och funktionell? Och så var det ju så att på inte skriven senaste levi så var vi faktiskt representerade i allt det här, även om inte vi hade workshops.
i Funktionär till exempel men så hade vi folk som representerade på andra länders workshop så att vi fick hem från alla delar.
Anna (27:26)
Och så hade vi Erik på snobor, det är en av våra åk, våra demåk. Men apropå Interski då. Då blir man ju... Berätta om Interski. Vad var det för tema? Och hur togs det som Sverige gjorde emot där?
Karolina Carlsdotter (27:31)
Precis. Stämmer bra.
Temat var det Gäst Experience is everything ganska brett. Det visar ju sig när vi kom dit att det kan man tolka väldigt, väldigt olika. Ha vi. Vi presenterade ju egentligen det Gäst Experience trusna och sportskiden och presenterade våra tre ben som vi har pratat om, alltså hur vi jobbar mot skitskolor, hur vi jobbar mot våra utbi och hur vi jobbar mot nätverket. Så vi hade ju tre olika workshops.
Anna (28:01)
Öh...
Karolina Carlsdotter (28:21)
Och de togs emot väldigt, väldigt bra. Man märker ju det när man kommer på ett interskri et är det många som vill lyssna på Sverige och det är jättekul. Vi vet att vi är duktiga där på de mjuka delarna också.
Anna (28:34)
Och vad byggde våra workshopar på? Nu vet jag det för jag var där men vi kan väl berätta lite vad de byggde på.
Johan Larson (28:34)
Och där...
Gunnar Åkerman (28:40)
Hehehehe
Karolina Carlsdotter (28:43)
Gunnar, du kör du än?
Gunnar Åkerman (28:45)
Ja, vi hade tre workshops där. Det var en viss nervositet i teamet innan. Tänk om det inte kommer någon att lyssna på oss. Tänk om vi står där alldeles själva och alla går till Japan eller nånting sånt här. Men som Karolina var inne på, Sverige gör bra ifrån sig. Även detta år. Vi gjorde superbra ifrån oss.
Vi hade till och med tur med vädret så att ja, vi fyllde våra workshops och de blev väldigt framgångsrika. Det blev väldigt mycket samtal efteråt, så det var ju kul. Den workshop som jag var delaktig i och jobba med. Där lyfter vi fram hur Sverige arbetar mellan organisationerna utbildningsmässigt och utvecklingsmässigt kring utbildningar och hur vi ska liksom.
och ta den här frågan framåt också. Och hur vi har lärt oss de senaste åren att jobba tajtare med varandra eller parallellt med varandra. Vilket jag faktiskt brinner för. Så det var väldigt roligt. Jag åkte rakt in i det där faktiskt. Så det var en workshop. Fick ibland lite frågor, ha men vad är den tekniska workshop? Vad är den någonstans? Är den längre bort till höger?
Vi vävde ju in de tekniska delarna i våra workshops och hade inte separata tekniska workshops. Så där gjorde vi kanske lite annorlunda än många andra länder.
Karolina Carlsdotter (30:30)
Vi hade ju också en workshop där jag och Johan var med bland annat. Där pratade vi om. Det som vi har pratat om mycket. Hur har vi byggt upp snos på skiten? Hur har vi byggt upp nätverket? Och det är väl en ganska det är inte så många andra länder som har en sådan här modell, så det mottogs ju otroligt positivt om många som är nyfikna. Vi har ju haft kontakt med. Men många länder efteråt också som är intresserade av hur hur vi har gjort.
Värde här då, så det har varit superkul.
Anna (31:02)
Jag höll också en workshop och den hade vi i den ganska kaxiga rubriken Self leadership for ski instructors. Vi tyckte att vi var väldigt våga och kände att vi måste hitta på något som går igenom bruset av alla dessa. Tänk om det inte kommer någon på våran workshop.
att vi hade läger tre, fyra veckor innan vi ska åka. Och då så kommer ett par titess och så säger de, har du sett appen hela våren? Vi är de enda som är fullbokade. Så här långt innan, och det har knappt släppts. Då var det kanske inte så smart att ta de där titten. Tänk, hur ska vi kunna leverera på det här? Och vi hade verkligen väft in det tekniska...
Karolina Carlsdotter (31:51)
Hehehe
Gunnar Åkerman (31:53)
Tack för.
Anna (31:58)
Vi hade väft in det tekniska i en ledarskapsmodell som återfinns i vårt utbildningsmaterial. Vi jobbade mycket kring upplevelsebaserat lärande och sen vävde vi in skidteknik i det. Vi försatte deltagarna i en skidtekniska och ett medvetandegörande.
25-30 minutrarna så visade vi få modellen och hur de hade fått uppleva modellen genom det här. Det finns vissa länder som också alltid topplevererar på Interski så kommer de efteråt och bara tack. Jag ska gå hem och göra om min workshop. Ni har inspirerat så. Då blir man jätteglad. Bland annat Sveish. Så ja, det var jättejättekul.
När man har jobbat så mycket med dispositionen och det sitter, när dispositionen förstärker den skidtekniska inlärningen men också ledarskapsbitarna, det är oerhört värmande.
Men då är det ju då följdfrågan, nu har jag pratat här själv så det blir som en fråga till mig själv då. Men vad tänker ni att vi tog med oss hem och var Hur alltså Åker man dit och håller workshop och sedan är det klart. Vad tog ni personligen med er hem och Vad tar Sverige med sig hem för att ha skickat oss dit?
Karolina Carlsdotter (33:18)
Hehehe
Johan Larson (33:35)
Ja, får jag börja?
Karolina Carlsdotter (33:35)
Och personligen tar nog jag med mig alla de här. Men de mötena som som blir och alla de kontakterna som vi fick efter våran workshop som länder som vill vill ha kontakt nu. Alltså, hur jobbar vi bland annat? Kanada, Finland pratar vi en del med, Österrike pratar vi en del med. Det är ju så mycket mer på ett interski än en håll av workshop så åka skidor. Det är ju allt det här som sker. Resten av dygnet också brukar säga. Det är det man man tar med sig.
Anna (34:06)
Johan.
Johan Larson (34:07)
Nej men, dels det Karolina säger, självklart. Jag jobbade med samma workshop, absolut. Men sen också det här att Sverige står sig faktiskt bra. Vi levererar bra, vi får bra feedback och bra respons i allt vi gör. Vilket jag tycker är jättekul. Och sen också, även att vi håller en bra nivå på det här...
uppvisningar av det här som faktiskt inte är det viktiga men vi är ändå med där trots att vi inte är ett team som fokuserar på att göra västsvejt sekurs som Sara brukar säga utan vi fokuserar ju på att på helheten att ta med oss någonting in och ta med oss någonting hem och sedan var ju också optionen att tycka att Levi var ett fantastiskt ställe både för det här
inte skri i kongresser men också som plats. Super imponerande, mycket mer än vad man trodde när man var på väg dit. Helheten och ett jättebra jobb av hela svenska delegationen vill jag supertydligt med. Det handlar långt ifrån bara 12 i teamet utan alla 38 som var på plats. Gör det jättebra och vi får grym respons.
Anna (35:17)
du har gunnar.
Gunnar Åkerman (35:20)
Ja, i någon form av svensk egoistisk perspektiv så är det ju väldigt viktigt att vi åker dit som svensk nation och håller fanan högt och levererar. Och det tycker jag verkligen att vi gjorde och med det till. Sen är det ju mer, precis som Johan och Karolina var inne på, att det är mer än att bara hålla våra workshops.
Det är vi ju där och deltar dygnet runt nästan. Men vi deltar ju på väldigt många andra workshops och interagerar där. Där har vi ju lyft med oss väldigt många saker hem naturligtvis. Knutit väldigt många nya kontakter, många som är intresserade av hur vi jobbar. Hur jobbar vi i Sverige? Vi har lite annorlunda förutsättningar än många andra. Där är ju en hel del länder som som.
och också intresserad av att det här kan vi göra bättre på det viset som ni i Sverige jobbar. Det är kul att få med sig och det är kul att göra någon form av avtryck. Personligen så är det... Det här blev mitt tredje Interskri och första inne i teamet. Det var en ny upplevelse för mig och det var en ännu häftigare upplevelse. Men det är det roligaste man kan göra.
Så det är kanske en annan fråga. Men om det är inspirerande så ta chansen. För det här är det absolut roligaste man bara kan göra. Åka och träffa ett par 1500 eller vad det nu är, delegater som älskar samma sak från hela världen. Det är superkul.
Joel (36:53)
Det är
Anna (37:07)
Och de andra skidnördarna som Johan nämner, delegationen, de har ju gjort ett fantastiskt jobb genom att fått två, ungefärligt en, två, tre länder att bevaka. De har fått ett litet filmmanus som de ska hålla sig till för att rapportera om vad de...
och tog med sig därifrån. Alla de här filmerna finns att beskåda på Snusportsvideons YouTube-kanal. Vi vet att några filmer kanske har blivit lite uppätna av internet eller försvunnit lite på vägen. Vi kämpar med att få tillbaka dem och få upp dem allt vad vi kan.
Vi uppmanar alla att gå in där, spana in vad alla länder gjorde. Har ni något favoritland?
Tystnad. Jag börjar då.
Gunnar Åkerman (38:15)
Det är en svår fråga.
Anna (38:16)
Många interski har ofta varit imponerade av Slovenien. Det är ett skitlitet land så att säga. De är så himla rejs och så inspirerade. De är så målmedvetna i sitt framförande. Eftersom det var jag som delade ut länderna.
Karolina Carlsdotter (38:17)
Det är svårt, det är så många som är bra.
Johan Larson (38:17)
Ja.
Anna (38:45)
Så tog jag det landet till mig själv. Smart, eller hur? Jag tyckte att det var väldigt kul att se hur de jobbar med– –att grundlägga rätt skidteknik från början. För de menar på att varje skidåkare kan vara en OS-medeljör.
så att det ska vara rätt grundlagt från början. Det tyckte jag var en liten kul twist på deras workshop.
Karolina Carlsdotter (39:16)
Jag var imponerad av Litauen faktiskt. Ett litet team på fyra deltagare, men som har byggt upp en hel utbi och ett team med de här personerna och bedriver nu verksamhet i lilla Litauen. Jag kommer inte ihåg hur många skidåkare de sa att de hade, men det tycker jag är inspirerande att se att det går.
Johan Larson (39:16)
Jag får nog se.
Anna (39:18)
Mm.
Absolut. Absolut. De var ju väldigt dedikerade.
Karolina Carlsdotter (39:42)
och på den nivån de gör det.
Gunnar Åkerman (39:45)
Mm.
Karolina Carlsdotter (39:48)
Sedan tycker jag också att jag måste lyfta en sak till. Det kan man ju bara backa fem år till 2019 i Bulgarien. Vi var ju i stort sett hälften tjejer då i våran delegation i Sverige och det tror jag inspirerade många, för det var ju lite skillnad nu i Finland på antalet tjejer. I alla delegationer.
Anna (40:01)
Absolut.
Ja, och det var ju också en stor stor snackis på just Interski gender equality i branschen. Jag tänker så här att Interski kan man prata om hur mycket som helst och jag tänker att det kanske är ett eget avsnitt i den här podden. Men det är så här att inte Interski är ju ett internationellt forum, men det är framför allt.
En morot. Att göra mer och att stanna mer och att kanske inte vara med i ett team- –men varför all fungera runt ett team eller att ingå i en delegation. För att det är väldigt inspirerande.
Johan Larson (40:57)
teamets vara är viktigt alla andra tider som inte är Skia också är. Inte Skia är en leveransvecka för teamet men allt det här jobbet som görs emellan i skidsverige.
Och de här förebilderna, du sa det, jag nämnde det inte men det var exakt samma sak för mig på 90-talet. Hade inte teamet funnits hade inte jag suttit och det jag gör idag och jobbar med det här hela tiden. Det var ju liksom målet att jobba emot. Och förståelsen för den vikten tror jag är att...
super, superviktig för skid Sverige och rekrytering av nya skidlärare och ju fler nya skidlärare vi rekryterar. Vi pratade om spin-off-effekter, jag tror att Gunnar lämde det förut. Det ena ger det andra och då är teamet en jätteviktig pusselbit i skid Sverige. Framförallt säger jag den tiden som går milte på Interskil.
Tack så mycket för att ni har tittat på.
Anna (41:52)
Och att... För mig personligen, så att ingå i demoteamet... ..är ju... Det är ju ett sätt att... ..förstå både min egen och andras skidteknik mycket bättre. Och framför allt ledarskap och leverans av ledarskap. Hur bygger vi an en workshop?
–så att det ska hålla på den absolut högsta nivån som finns i den här branschen. Hur gör vi det tillsammans som ett lag, vi fyra som gjorde det här tillsammans? Hur den har vuxit fram, hur det tas emot, allting som sker runtomkring. Att sätta sig in i teorier kring ledarskap och...
Allt det och hur vi kan väva in det i vår utbildning och visualisera hur viktigt det är att vara medveten om allt det här för att behålla passionen och intresset för skidåkning. Det har ju jag förstått sedan min första skidlärare, skildag som skidlärare. Men jag har ju fått jobba med det aktivt och få använda det till andra nu och det är ju ett oerhört fint sätt att få utvecklas på.
Det är en fantastiskt rolig år.
Gunnar Åkerman (43:19)
Mm.
Joel (43:20)
För att knyta ihop den här Interskisäcken... När och var är nästa Interski? Så att man kan sätta in det i kalendern.
Karolina Carlsdotter (43:28)
Det går 2027 i Veil borta i USA.
Johan Larson (43:29)
Ja.
I april någon tröja.
Joel (43:35)
April 2027 i Vail i USA. Det är bara att dunka in dag i kalender.
Tack.
Johan Larson (43:42)
och börja spara.
Karolina Carlsdotter (43:42)
Precis.
Joel (43:44)
Nå.
Gunnar Åkerman (43:44)
Hehehe
Joel (43:50)
Vi vill ju alltid att våra kära skidlärar, gäster och snö-sportledare och gäster kommer hit och berättar om sina varmaste minnen från det här fantastiska yrket.
Vill du börja Karolina? Har du något favorit skiljarrarminne som du vill dela med dig av?
Karolina Carlsdotter (44:10)
Oj, ja, det är ju många. Men jag har ju ett som har etsa sig fast. Sedan det här var nog jag kan inte säga om det var 97 98 eller 99. Men det var precis då ni hade börjat och jobbade hemma i Järvsöbacken. En av mina första lektioner så fick jag träffa en familj eller två familjer med ganska många barn. Och där fanns det en lite kille som heter Teodor, typ fem sex år och den där Teodor han har ju liksom. Han har funnits med mitt.
Jag har alltid sagt att jag ska döpa barnen till Teodor oavsett om det är en tjej eller kille. Nej, det var skämt att säga det då. Han var helt otroligt charmig. Vilken yndelse att åka med såna barn. Sedan var jag hem till Erbsebacken för några år sedan och då fick jag träffa Teodor som hade blivit en ung man.
Anna (45:03)
fint.
Joel (45:05)
Gunnar, har du något favoritskill över minnen?
Gunnar Åkerman (45:08)
Allting går ihop på något sätt. Det är väldigt svårt att peka på en enskild händelse.
Kan vi dra en? Jag vet inte om det är så kul, men men. Men jag gjorde säsong i Sälen. Det här är ju 90 tal och jag var ju inte 25 fyllda. Blev kallad Jävla Gubbe och man drar den parallellen till till dagens läge där liksom. Ja, åker i det mot teamet och är precis nyligen fyllda 50. Så ja, kan man ju trycka i lite kul.
Nej, men det är väldigt många roliga episoder där man sett människor växa både i skitskolan men också i någon form av ledarskapssammanhang där individer har växt enormt. Och det där blir en enorm ego boost tillbaka. Det handlar om att tanka sitt eget ego. Det är väldigt inspirerande tycker jag. Det lever man på länge.
Joel (46:16)
Verkligen. Johan, har du någonting? Du kommer på. Minne.
Johan Larson (46:22)
Det är svårt att säga som de andra. Jag tycker att hela det här jobbet handlar om mötet med människor. Det är det som är så helt fantastiskt. Det har präglat mig både i mitt privatliv och mitt yrkesliv. På alla dess fronter. Så det är så många olika möten. Jag backar också till 90-talet. En grej som bara kommer upp i huvudet nu. Jag tror inte jag var 25-fyllda heller och skulle ha en privat lektion i Limvallen.
är lite sen dit och möter en då äldre kvinna, hon var förmodligen i den åldern jag är idag, som gubbar jag runt 50 och frågar henne, som man gör, vad vill du? Vad har du för mål med den här lektionen? Jag vill lära dem åka som dig, säger hon. Ja, tänker man, och så drar man väg och åker och så ser man att det här blir jobbigt och nå upp till hennes mål. Men när vi väl hamnar i bygdlyften ihop så
Så jag tänkte att jag måste ta chans, jag måste fråga idrottar, hur du gör och annat. Och då sa hon så här, ja men jag spelar golf så. Jaha, så är du duktig att spela golf? Jag spelar inte golf på den tiden. Ja, då hade hon 15 eller 17 i handicap och det är rätt okej liksom. Och då tänkte jag, 22 år gammal, vad jag var, nu tar jag chans. Men du sa, vet du vad, vi kan göra en deal du och jag sa. Om du lär mig att spela golf nere till handicap 15 på en timma så ska jag lära dig att åka skidor som mig på en timma.
Och då liksom, och det var för mig, då ramlade hennes polett ner. Sen åkte vi till Sammasfärgavången den här veckan. Hon var superduktig, för då sa hon direkt, ja men nu förstår jag sånt. Det kanske inte är så lätt som det ser ut. Och det är ju precis samma sak. Och det där är en lärdom som jag fick med mig, ett minne jag har. Liksom att våga fronta och kommunicera med de man faktiskt jobbar med. Och få dem att förstå vad det handlar om. Så att, hon var superduktig på tre timmar sedan. Men det var just det där.
Det är tillfället som löste upp knutarna för henne. Även för mig har det varit en sån här aha, just det. Ibland handlar det inte bara om att demonstrera. Det handlar om att skapa liknesser och förståelse också. Så det var en liten klusch.
Joel (48:43)
Så kan man ta vidare kontakt och lära oss mer. Och sen så får vi väl önska lycka till för den sista ämbetsperioden då. Innan det blir sommarlov och sen ser vi vad som händer. Och så hoppas vi att det blir ett nytt team inför nästa säsong. Om vi i det här fallet är skildare än Sverige.
Karolina Carlsdotter (49:03)
Tack så mycket!
Joel (49:06)
har jag med friheten att representera.
Tack så jättemycket för att ni har varit med.
Anna (49:12)
Stort tack! Superkul!
Gunnar Åkerman (49:14)
Tack så mycket.