Vi snackar Skidlärarexamen Block 2 2025

Anna Norlin Berg (00:46)
Välkomna till ett nytt avsnitt av Skidlärarpodden. I vanlig ordning så har vi en gäst med oss. Då kan man ju tro att det är en extern gäst. Dagens gäst heter ju Joel och vi som håller står för frågorna idag det är jag och Anders. För det här specialavsnittet det gjorde vi precis som vi gjorde förra året inför skilärareexamen. Vi har gjort det förut och det har ju visat sig att det är flera som vill lyssna. Så i år tror jag att vi har 24.

I varje fall som kommer lyssna, den 26, precis som många som är anmälda till årets Block 2 på skidlärarexamen. Så hjärtligt välkomna. Idag ska Anders och jag försöka reda ut utbildningsproven som vi kommer genomföra i Romme under vecka 13 på skidor. Det två prov, ett analysprov och ett workshopprov och i det så ingår även en teoretisk del där man ska liksom i

föredragsform, att på sina kunskaper. Och i analysprovet ska man visa på sina kunskaper att analysera. Så hjärtligt välkomna. Hur känns det att vara gäst i din egen podd Joel?

Joel Baudin (01:53)
Bra, lite mindre ansvar kanske. Jag lutar mig tillbaka.

Anna Norlin Berg (01:57)
Jag

ser det. Du befinner också på sportlov.

Joel Baudin (02:03)
Japp.

Vi är i ett... Barnen

har sportlov och jag krigar på i skidskolan. På lagom nivå.

Anna Norlin Berg (02:12)
Ja precis.

Anders Nilsson (02:16)
Kör.

Anna Norlin Berg (02:17)
Anders välkommen på andra sidan.

Anders Nilsson (02:19)
Tack!

På andra sidan sportlov tänker du, och på andra sidan...

Anna Norlin Berg (02:24)
Ja,

Andra sidan själva rollen. Nu får du hålla i det här.

Anders Nilsson (02:30)
Ja.

Det också stormat ganska bra här.

Anna Norlin Berg (02:32)
Precis.

Till er som tycker att vi låter lite skrapiga på rösten så startar vi den här inspelningen klockan sju en morgon för att hinna med våra vanliga liv och jobb och allt det som ingår. vi klirade oss i ögonen och startade tårarna.

Joel Baudin (02:50)
Kan man dedikera?

Anna Norlin Berg (02:52)
Ja

precis Anders berätta hur vi har tänkt. Ska vi börja med. Ja precis.

Anders Nilsson (03:02)
Var vill vi börja? Vi kan göra så här

då. Om helheten, för att en del är att kanske sätta det här i kontext. Hela skidlärarexamen, då prövar vi en skidlärares förmåga att visa skidteknik. Lära ut skidteknik och ha en förståelse för det här.

Och alla de delarna är de här olika blocken. Vi har teoretiska delar och block för både en analysdel och en teknisk del. Då testar vi en teori och får svara på frågor och skriva utredningar. Sen har vi en teknisk aspekt av den. Man får åka skidor och visa upp det här. Det handlar om att kunna visa upp en förmåga.

Anna Norlin Berg (03:46)
Sen har vi en teknisk aspekt av den, vill säga att man får åka skidor och visa upp det.

Anders Nilsson (03:55)
Jag ska kunna visa den här svängen, här effekten. sätter det som... Vi har ju satt kriterier på det för att vi ska få det att funka. Sen kommer man in på den här sista delen som är nån typ av... Då vill vi testa hur väl du kan presentera de här kunskapen. Och inte bara visa dem. Du måste också verbalt kunna presentera dem. Och då måste du kunna visa att du förstår analysdelen av det här.

Anna Norlin Berg (04:17)
Du måste också normalt presentera dem, och du måste kunna visa att du förstår analysdelen.

Anders Nilsson (04:23)
Det är de tre, de olika delarna. Det är tre, det är kanske fyra delar. Men de olika delarna av en skidlärare. Då vill vi testa alla de delarna och bedöma en deltagare på alla de delarna. Det det vi försöker göra.

Anna Norlin Berg (04:29)
delarna av en skidlärare.

Anders Nilsson (04:39)
Och på det här på block 2 då är uppdelat i två delar. En workshop där man förväntas starta inomhus och sedan fortsätta den utomhus. Och sen är det ett rent analys, men renare analysprov då. Som deltagare får man en åkare tilldelad. Det gör vi via lotten. Vi har så tombolar som vi snurrar och sen rycker man en lapp och så får man reda på.

Anna Norlin Berg (04:46)
Starta inomhus och sedan.

deltagare får man en åkare till delar. Det gör vi i dialotten.

Anders Nilsson (05:06)
Idag ska Joel åka med Frida. Så får man helt enkelt åka och analysera den här åkaren. Det blir man tilldelad och pang på precis innan man ska starta.

Anna Norlin Berg (05:07)
Frida.

Anders Nilsson (05:20)
sitt prov. Så det är de olika delarna. Om vi bryter ner dem ännu mer då, det så här, men det här workshop-delen då, så då har vi, då har vi sagt att vi tror, och då skillnaden mot tidigare år, där vi har gett en väldigt konkret uppgift. Det vill säga, du har blå åkare i den här typen av terräng. Visa oss hur du jobbar med den här typen av åkare i den här typen av terräng.

Anna Norlin Berg (05:45)
Våkare i den här typen av regn.

Anders Nilsson (05:48)
Sen förväntar vi oss att du gör det utifrån våra tekniskt övergripande mål. Det varit snyggt att kunna se det. Ibland vrider man lite och vänder lite på det där och presenterar det utifrån. Det här är så jag använder våra tekniska delar. Våra rörelser och

Anna Norlin Berg (05:48)
Sen så förväntar vi oss att du gör det utifrån kanske utifrån mål. Det var snyggt kunna se det. Ibland kanske liksom. det lite man vid och vänder lite på det där och presentera det utifrån. Det här är så jag använder. Men använder våra tekniska delar.

Anders Nilsson (06:12)
vad det kan vara för något man vill representera. Och så visar man det och kan bottna det. Hur hänger det ihop?

Hur hänger de här olika delarna ihop när jag gör det här utomhus? Och sen så har man en chans att kunna visa en del och sätta lite problemställningar eller sånt som man kanske har svårare att göra ute. Då ska man kunna presentera det inomhus och då får man använda sig av det man har. Datorer, whiteboards, bläddeblock, lappar. Ja, you name it. Vad man tycker är lämpligt för att kunna göra det.

Så inne har vi satt att du ska presentera eller rättare sagt block 2 utbildningsprov 1 som är workshop. Då har vi satt att vi har gjort en matris och så har vi satt ålder på ena ledden och så har vi satt nivå på andra ledden. Ålder 0 till 4 år 4 till 6 år 7 till 9 år 10 till 15 år.

Nivå på andra ledden då så här Level 1, Level 2, Level 3 och Level 4. är det Level 1 är grön, 2 är blå, 3 är röd och 4 är svart.

Anna Norlin Berg (07:14)
Var på vi också liksom?

0 till 4 år levelsvärt.

Anders Nilsson (07:19)
Kanske inte så trolig.

Anna Norlin Berg (07:20)
Nej men precis, så ta

något du vet att du jobbar med. Och kan.

Anders Nilsson (07:27)
Exakt. kan man verkligen säga. Är man bekväm med fyra till sexåringar i level 2, det det jag har mest när jag jobbar i skidskolan. Då har man nog ganska bra koll på vad det innebär att ha fyra till sexåringar i blåa åkare. Vad gör de här? kan de... Då får man presentera det lite inomhus.

Anna Norlin Berg (07:28)
Vi göra det.

6 åringar.

Anders Nilsson (07:54)
Hur ser de ut om man sätter dem i kontexten med våra övergripande tekniska mål?

Anna Norlin Berg (07:55)
Hur ser dom ut om man sätter dom?

Tänker

du då exempelvis på vad det är om motoriskt. Hur är det mentalt eller är det liksom vad tänker du på när du tänker inne.

Anders Nilsson (08:08)
Ja, det är en bra idé.

Ja, men då tänker jag så här. Det sättar lite förutsättningar. Vad är det här för en typ av felur som jag har framför mig? Vad är man när man är 4-6 år? Då är det nog bra att kunna förklara då. Vad klarar man av motoriskt? Och sen kanske man också måste tala om så här. om vi säger att om det är... Det är ju nivån... Så åldersnivån. Den andra nivån. Då blir det ju liksom den tekniska aspekten av det. Vad kan de göra? Åker de med parallella skidor?

Då får man då är det här som man vill kunna presentera ihop. De plogar med hela kroppen, men de åker med parallella skidor. Stämmer det? Man måste sätta den här förutsättningen. Vart är de på väg? Men de åker ganska brett. De mycket understöds yta. De kan åka i flera svängar. Motoriskt sett så kommer de ta hjälp av hela kroppen. De är inte så färdigutvecklade i saker och ting. Den aspekten måste man sätta som en förutsättning. Den måste man ju tala om.

Anna Norlin Berg (08:41)
Då är det här som man vill kunna presentera ihop. De plogar med kroppen, men de åker med parallella fritida. Man måste sätta den här förutsättningen. Vart är de på väg? De åker ganska brett. Understöds yta. kan åka i flera vackrar. Motoriskt sett kommer de att hjälpa hela kroppen. Den aspekten måste man sätta som förutsättning. Den måste man ju tala om.

Anders Nilsson (09:07)
Det

här är upp till dig som deltagare att presentera det här för oss. Sen tänker jag att det kanske är smart att väva in. Hur ser det här ut? Om vi pratar om de kan tekniskt, så kanske man vill väva in de tekniskt övergripande förmågorna eller målen. Det det vi har översatt till kriterier. Det det vi jobbar med på Block 1. Det är balanserad och förberedd.

Anna Norlin Berg (09:29)
Det är ju balanserad och förberedd.

Anders Nilsson (09:30)
Det är ytterst i skidan av styrsvängen och det är en kontinuerlig förändring av kantningsvinkeln genom hela svängsviken. Det är de tre, det det vi har satt som är våra tekniskt övergripande mål. Då måste man ju tala om vad det innebär för en fyra- till sexåring blå åkare. Då får man förklara det. När man sen kliver ut vill vi kunna visa och motivera hur du jobbar med den här typen av åkare ute.

Anna Norlin Berg (09:31)
är ytterblandet styrsvänget och det är kontinuerlig förändring i kallingsgivningen. Det är ju de tre, är vi har satt. De som är våra tekniska övriga mål. Då måste man ju tala om så. Men vad innebär det för en fyra till sexåring? Blå åkare. Så man förklarar det. Och så får man liksom sedan... När man sedan kliver ut, då vill vi ju kunna se sedan visande till era hur vi jobbar med den här kliven.

Anders Nilsson (09:57)
Hur har du tänkt att det här ska representeras? Och så har vi också satt kopplat till en lärkirkel. Att det finns olika... Att det finns en metod i det här som vi tänker att ni faktiskt jobbar med.

Anna Norlin Berg (10:16)
Men hur? Hur? Om man vill lära sig mer, läsa mer om lärcirkeln.

Anders Nilsson (10:20)
Medvetenskidteknik. Jättebra material finns där. Om erfarenhetsbaserat lärande. Där finns ganska bra beskrivet runt lärkyrklar. Det föredrag som Kristoffer hade för oss. Det materialet där finns det lite grann. Sen har Kristoffer också tillsammans med Calle Hård skrivit en bok som är också jättebra. Där står ledarskap för friluftsliv.

Anna Norlin Berg (10:21)
Ja.

Mm.

Precis.

Mm.

Ledarskap för friluftsliv.

Och skidåkning är i allra högsta grad friluftsliv.

Anders Nilsson (10:48)
Ja, och det är också led. I det här blocket så är det ju ledarskap vi håller på med till stora

gräva. Så där finns jättemycket att plocka av.

Anna Norlin Berg (10:58)
Man kan också googla kolblärcirkel om man vill fördjupa sig på andra ställen. Så finns det ju mycket på själva internet också.

Anders Nilsson (11:11)
Och det här är ju kopplat till det vi håller på med inom ledarskap idag. också de modeller som finns i övrigt också. Det är Achievement Goal Theory, alltså AGT. finns det. Det går att googla fram det här också. Det finns olika metoder när vi pratar om motivation och när vi pratar... Så det här är inte farfetched.

Anna Norlin Berg (11:20)
Nu är.

Det här är inte farfetch.

Anders Nilsson (11:38)
Det inte långt ifrån och det finns beskrivet och det finns lite kopplingar in i &W-teknik där det är beskrivet. Det här är det vi har baserat det på.

Anna Norlin Berg (11:38)
Det är inte långt ifrån. finns beskrivning och finns lite kopplingar in i.

Joel Baudin (11:47)
Men jag har en fråga där.

Hur?

Hur kan man... För jag tänker såhär, om man börjar gå... Eller som jag fungerar. Om jag börjar googla. Eller jag går in på Adeljibris och söker böcker. Då börjar det såhär att man försöker komma på någonting nytt. Man försöker vara smart. Man försöker liksom såhär, nu ska jag visa någonting... Någonting unikt. Jag känner bara att det är en... Vad ska man säga, en fallgrupp som jag kände att jag gick in i fjol.

Anna Norlin Berg (11:51)
Hur kan man? Om man börjar gå eller som jag fungerar. Om jag börjar googla eller jag beror på att Libris söker böcker. Det börjar så här att man försöker komma på någonting nytt. Man försöker vara smart. Man försöker liksom så. Nu ska jag visa någonting.

Någonting unik. Jag känner att en fallgrupp som jag känner till. Jag

Anders Nilsson (12:19)
Mm.

Joel Baudin (12:19)
och som jag vill undvika i år. jag bara tänker så här, alltså så här, från er förväntansbild, från bedöma rollen, så här, hur mycket ska man försöka liksom, för jag tänkte om man söker vidare information för att öka sin förståelse, ja det är fine, men är det för att liksom man ska komplettera och hitta på, liksom göra en ny blandning?

Anna Norlin Berg (12:19)
vill undvika. Jag tänker så sa jag. En förväntansbild från bedöma rollen. Så här. Hur mycket ska man försöka liksom? Om man söker vidare information för öka sin förståelse. Men är det för att liksom man ska komplettera och göra en ny blandning?

Anders Nilsson (12:40)
Nej, det är att öka din förståelse. helt rätt. det tycker jag att det är så det det att vara vetgjort i vilket du är Joel så är vi flera som faller i den fallen så innebär det att det här är då det det man vill göra. Man vill ju lära sig nya saker. Man hittar en ny sak. Men det inte det vi vill ju testa din kunskap som du faktiskt besitter här och nu. Du behöver inte uppfinna nytt och det inte nu du ska börja plugga till.

Anna Norlin Berg (12:41)
Det.

Experimenten gör man hemma. De gör man inte på examen. Man måste inte komma med grejer på examen som vi aldrig har upplevt. Vi är jätte gamla och vi har varit med om jättemånga examen. Oftast gör någon som vi aldrig har sett.

Joel Baudin (13:13)
Exakt.

Anna Norlin Berg (13:29)
så är det tyvärr så. Alltså det låter så himla kaxigt. Så är det någonting som kanske inte liksom lyfter utan skälper mera. Men tyvärr. För vi har ju sett så himla många duktiga personer på examen. Så vi har ju fått uppleva massvis med tricks på de här workshopparna.

undervisningsgrejer som är jätte jätte fina och som man ofta testar hemma. Men testa inte på examen, testa hemma. Och var säker på att det funkar innan du kommer. Så gör det smart. Inge krångel.

Anders Nilsson (14:10)
Och det därför vi säger så här, välj en kategori som du känner dig bekväm med. Som du vet hur du jobbar med. Där det inte råder någon som helst tvekan om så jag är osäker på hur jag jobbar med den här kategorin av åkare. Då är det jätte... det är en fälla om något.

Anna Norlin Berg (14:25)
Ja, och så länge du kan koppla det du gör in i den här lärcirkeln. Och att du får ut någonting utav det. Att du kan visa vad du får ut av det. Så att du får den här spelplanen att jobba på. Det är dit vi vill att ni ska visa er förståelse för att den här övningen ger det här. Därför har vi då skrivit då.

Joel Baudin (14:25)
Mm.

Anna Norlin Berg (14:46)
kopplat till Lärcirkeln för vi vill tydligt beskriva att vi vill att ni ska förklara.

Joel Baudin (14:53)
Hur förhåller sig lärosirken till själva workshopen då? Till utförandet av workshopen tänker ni?

Anna Norlin Berg (14:53)
Lära sig.

Jag känner ju att när jag går på en workshop, då vill jag bli satt i en lärcirkel. Jag vill att den upplevs, inte bara i lärcirkeln blir det det här, utan att jag även får uppleva att nu är jag här. Det där som vi pratade om där, det upplever jag nu. Vad härligt. Nu har vi gjort det. Nu får jag diskutera det. Vad har jag lärt mig när jag kommer tillbaka till ruta ett?

Anders Nilsson (15:24)
Det är väl precis det. Det handlar också om att någon kan hjälpa. Vi vill ju kunna få vara med i cirkeln och uppleva det. Sen vill vi ha någon som talar om, men vad händer nu då?

Anna Norlin Berg (15:25)
Det handlar ju också om. Bara. Vi vill ju vi vill ju vara med. Vi vill ha någon som pratar om. Precis man måste beskriva varför.

Hela tiden.

Anders Nilsson (15:46)
Och det är ju så här, eftersom om läsirken är just där att uppleva, reflektera, förstå och experimentera. Om vi får vara med i den här och någon,

den som driver workshopen, talar om vad är det som händer nu? Och sen ställer följfrågan så här, vad lär vi oss av det här? Eller vad har våra åkare lärt oss av det här? För att sen så här, och vad behöver vi, ska vi pröva mer? Vad behöver vi experimentera mer med? Och tar den här guidningen genom den här cirkeln, då har man ju på något sätt så här

De har ju talat om de här olika stegen. Vi har kopplat det till kanske tekniska färdigheter. Vad händer med ytterskivan? händer med de Det är precis det vi vill göra. Vi vill ju skapa den här, liksom den workshopen runt omkring de här. är ju lätt sätt att göra det på.

Anna Norlin Berg (16:24)
Vi är precis det vi vill skapa.

Nu.

Joel Baudin (16:37)
Jag tänker bara om det någon som upp för första gången, när ni säger att vi vill vara med så är ni ju inte riktigt med. Jag tänker, som examinatorer. I form av att vara involverade i snacket och så vidare.

Anna Norlin Berg (16:49)
Om deltagaren bjuder in oss och säger Anna du ska prata med Anders och ni är aktiva. Då är vi det. Vi är precis så aktiva som deltagare som.

Joel Baudin (16:53)
Okej.

Mm. Okej, mm.

Anna Norlin Berg (17:02)
Ibland så kan det vara så om vi vi hamnade i en lift diskussion så säger någon så här och diskuterar. Vad balans sida sida är för en 0 till 4 åring i liften och så hamnar jag och Anders i en lift säger vi med deltagare. Då kan det ju liksom bli så att man inte. Då vill ju inte vi då kanske inte vi driver diskussionen. Men jag försöker alltid.

Joel Baudin (17:24)
Mm.

Anna Norlin Berg (17:26)
var med i diskussionen men jag vill inte driva den för då kan det bli så här hadas äckte examinatorn och säger som där och det vill man ju inte hamna i utan man vill ju att det ska vara en öppen diskussion.

Joel Baudin (17:38)
Ja.

Anders Nilsson (17:38)

våran svårighet i den rollen kommer hela tiden vara att balansera med så här. Men vi kan vara deltagare, men vi kan inte. Vi kan inte bidra med hur. Förstår du? Vi kan vara med och prata om vad det som händer, men vi kan inte driva hur. Utan det måste ni måste du som deltagare tillsammans med resten av gänget av deltagare driva framåt. Det är det här som blir så svårt att vara examinator och deltagare i gruppen.

Joel Baudin (17:48)
Mm.

Anna Norlin Berg (17:49)
Vi kan vara med och prata om. Det måste du som deltagare tillsammans med.

Det här.

Det därför vi har den rollen vi har.

Anders Nilsson (18:07)
Det är det som gör att vi ibland framstår som lite avfjärmade i det. Vi behöver också processera det här och vi vill inte driva den diskussionen framåt. Det finns ju inte någon av oss som är på examen som inte skulle vilja hoppa in och driva saker. Det är ju det roligaste jag vet. Det jättekul, men det inte min roll där och då.

Anna Norlin Berg (18:30)
Men vi har ju ändrat lite. Så har man varit uppe förut. Så när man öppnar förklaringen på den här uppgiften, precis som Anders var inne på, så finns det ett varför till att även vi har ändrat. Vi har försökt förklara det på det här informationsmötet. Det för att vi tydligt vill se deltagarnas sätt att arbeta.

inte att det ska kännas som en teoretisk uppgift att lösa där det finns rätt och fel. har tidigare försökt också väva in hur jobbar du med det här och så vidare. Men vi har upplevt många gånger att man strävar och letar efter vad är det de vill att jag ska säga. Det är inte vårt mål. Vi har inget som vi vill att ni ska säga. Vi vill att ni ska beskriva er att vad, hur och varför.

och hur ni ser på de här frågorna. Därför har vi gjort det så här nu. Det finns ingen uppgift att lösa. Man får skapa sin egen uppgift med att förhålla sig till de tekniska målen. Alltså de övergripande kriterierna från block 1. Och ålder och nivå. Då finns det ingen... Då tror vi att vi kan undekomma att...

att man får den här känslan av vad är det de vill se?

Joel Baudin (19:49)
Vi har ju pratat tidigare, men jag vill bara understryka att jag tycker det här är mycket mer frigörande. Eller, det är ett mycket mer frigörande format. För att kunna representera hur man är själv. Istället för hur någon seriotyp är. Rimmetvis.

Anna Norlin Berg (19:50)
Prata tidigare med understryket. tycker det här är fri.

Anders Nilsson (20:05)
Det är ju förhoppningen.

Det är alltid svårt att vara föränderingsbenägen. Det svåra är att gå från något till något annat. Ta det här steget och säga så men okej vi släpper ännu mer då. Och då blir det ju så här, om man då kommer ifrån ett läge där man har fått en tydlig uppgift tidigare så det klart att det här blir, då känns det här fluffigare. Och kanske svårare.

Anna Norlin Berg (20:09)
Det är svårt att vara förändringar.

Anders Nilsson (20:26)
Med all respekt då. Vi tror att det är precis som du säger Joel. Vi tror att det här är friare. Det lämnar mer saker ting öppet för dig som deltagare att kunna presentera det här för oss. Hur du faktiskt jobbar.

Anna Norlin Berg (20:31)
Samtidigt tror.

Och.

Joel Baudin (20:42)
Jag fick en fråga, eller ett konstaterande. Och jag tänker att den är inte specifik utan det mer en känsla. Men jag tänker att vi kanske kan bolla kring den.

Anders Nilsson (20:43)
Mm.

Joel Baudin (20:50)
en deltagare på bok 2 i år skrev. Tycker det är väldigt lite information om vad som faktiskt efterfrågas. Fattar att vi ska jobba med kriterierna för block 1 på något sätt, men fattar noll.

Anna Norlin Berg (20:52)
En deltagare på Bok 2 i år skrev tycker det är väldigt lite information om vad som faktiskt efterfrågas. Fattar att vi ska jobba med kriterierna på något sätt.

Men. Hur kan man?

Joel Baudin (21:07)
Och jag tänker hur kan man

hantera... Jag tänker att det är designat för att vara friare. Så hur kan man jobba med den här känslan?

Anna Norlin Berg (21:11)
Man man hantera. Jag tänker att det designet för att vara friare. Hur kan man jobba med det här?

När jag började examen, snömde den eller när jag gick upp på examen, då kunde en uppgift vara så här. Ta en sjuårig åkare från plog till parallell.

Det kunde vara... presentera din metod. Det kunde vara... Och då fick du den uppgiften dagen innan. Så skulle du gå ut och köra din workshop clinic dagen efter. Så var det första tiden. Sen så började vi göra... Färre ämnen gör de lite mera så här, inte så specifika, från plog till parallell. Utan kanske... Hur jobbar du med blå skidåkare som har svårt att kontrollera farten när de åker på skär?

Anders Nilsson (21:32)
presenterar Din Metro.

Anna Norlin Berg (21:58)
i flackade terräng. Så att man skulle försöka få in lite mer substans. Då fick man sin workshop-uppgift direkt när man kom på söndagen och sen körde man den på tisdagen. Så då skapade vi ett lite längre span för att börja jobba med de här uppgifterna. Sen senare så höll alla samma föredrag. Det var inte så kul att lyssna på och det blev inte... det var mer så här...

en bedömning i retorik. En bedömning i vad man faktiskt kan. dels delarna ute kunde bli också att man stått still för folk ville förklara så mycket. Så har vi börjat göra så att föredraget hänger ihop med workshopen. Det inne och ute är samma sak. Så när man känner att man inte förstår så här

Då skulle man ju kunna tänka såhär, vad är balanserade förberedd för mig?

Ja, och då får man ju fundera på det. sen så sa ytterskidan styr svängen. Om jag vill att en skidåkare ska åka mer, att ytterskidan ska styra lite mera, vad behöver jag tänka då i balanserad och förberedd? Så det är nästan så att man kan ta ett sånt där gammalt ämne från plog till parallell och kanske omsätta det i bakhuvudet. Och sen så är så på den här nivån blir det här det här. Så att man.

Man får ta den här frågeställningen. Om man går ut och kör en lektion och så tittar man på de här tre, på de här eleverna, på den här nivån. Och där någonstans kan man börja bygga sin workshop och kanske bygga sin egna, vad ska man säga, dolda agenda på frågeställning, kan man säga så. Kanske var fel ord.

Joel Baudin (23:40)
Jag menar.

Anna Norlin Berg (23:41)
Nej, men att jag kanske har så här, ja men jag ska ta den här fyra till sexåringarna på grön nivå, från att de plogar till att de åker med parallella skidor. Så att jag kanske har den här gamla tanken i bakhuvudet för att tydliggöra för mig själv vilken nivå jag är på. Först vi vill inte sätta den

i munnen på dig utan det du som ska berätta för mig att jag tänker att det här är de åker med plog jag vill ta dem till parallell utifrån de här tre parametrarna. Hur ska jag jobba då.

Vill du komplettera eller lägga drar ifrån något här Anders?

Anders Nilsson (24:22)
Nej, jag tror att det är tydligt. Jag tycker att tydligt. Jo, du får svara här.

Anna Norlin Berg (24:24)
Det är.

Joel Baudin (24:28)
Ja, jag har en fundering du sa, vad betyder balanserad och förberedd för mig? Jag tror att, det här är en tolkning, jag kanske har helt fel, men jag tror att många blir, man blir lite cykad av för mig. För att man tänker att man ska komma på vad betyder balanserad och förberedd för dem. Och rimligtvis borde det det vara samma sak.

Anna Norlin Berg (24:28)
Jag har en fundering, sa, vad betyder balanserad och förberedd för mig? tror att det här är en tolvsning, men jag tror att många blir lite cykad av för mig. Man tänker att man ska komma på vad betyder balanserad och förberedd för dem. Ja, ja. Och rimligtvis borde det vara samma sak.

Joel Baudin (24:53)
För att vi har liksom...

Men jag tror att man stressar upp sig för att man tänker så, jag inkluderar.

Anna Norlin Berg (24:56)
Men jag tror att man stressar upp sig för att man tänker så bra. Men alltså

vad innebär balanserade förberedda? Så kan man ju säga. Betyder det att man står på båda skidorna i en jättestort plugg? Ja, men du har jättebra balans och du är jättebra på att göra jättesnygga pluggsvängar. Men hur ska du göra för att ta den pluggsvängen till en parallell sväng? Vad behöver du förändra i din balans för det?

Joel Baudin (25:22)
Men det är väl åter tillbaka till ämneskunskap, att du ska förstå vad det innebär balanserad och förberedd och vad påverkar och visar.

Anna Norlin Berg (25:23)
Att du ska förstå vad innebär balanserade förbered.

Joel Baudin (25:30)
Jag tror bara att man cykar ut sig själv med att tänka vad efterfrågas. I det här fallet så är ju... Min tolkning är ju att det som efterfrågas är att säga så här jobbar jag. Och så kanske det flyger eller inte. Så länge man kan... Men på ett sätt, om du lyckas få en plog till parallell konsekvent i skidskolan så måste du flyga på något sätt.

Anna Norlin Berg (25:31)
Men jag tror att där är en man cyka ut sig. Tänka. Så efterfrågas i det här fallet. Min tolkning är ju att det som efterfrågas är ju bara att så här jobbar jag och så kanske det flyger eller inte. Så länge man kan. Om du lyckas få folk till en pluk parallell konsekvent i skolan så måste du flyga.

Anders Nilsson (25:31)
Du

Då handlar det mycket mer om... Om vi säger att det kanske inte finns nånting som är rätt eller fel i det här. Du måste kunna beskriva de olika stegen och koppla det till...

Joel Baudin (26:00)
ses i det.

Anna Norlin Berg (26:05)
Utan du måste kunna beskriva olika steg. Du måste kunna koppla det till

Anders Nilsson (26:11)
Du måste kunna koppla det till en lärcirkel, genomföra det. Du måste kunna koppla det till våra tekniska

Anna Norlin Berg (26:12)
lära cirkeln genomförade.

Anders Nilsson (26:17)
färdigheter och mål. Det den kopplingen som vi vill kunna se. När vi gör det på block 1 sätter vi kontexten. Du ska åka den här svängen. Du ska kunna visa de här kriterierna. Det de vi kommer att titta på. Om inte stavisättningen är ett kriterium, så kommer vi titta på stavisättningen.

Vi vill att du presenterar det här med de här kriterierna. Det de vi kommer att titta på. är de vi kommer att bedöma. Och här vänder vi ju på det. Här är det ju du som ska säga vilken kontext det är. Och så bedömer vi hur väl du kan presentera de här olika kriterierna. Så vi har ju liksom på något sätt vänt på det vi gör på block 1. så säger vi så här, men nu får ni presentera det här för oss. Nu står vi bredvid och så får du ge oss kontexten. Vad är det vi åker för sväng? Varför gör vi det här?

Joel Baudin (27:04)
Precis. Jag tyckte det var intressant där du sa Anna att när man sätter kontexten men också att du sätter uppgiften om det var då taln om från plog till parallell till exempel att på föreläsning till exempel, min tolkning här återigen, att då kan jag definiera nu läge och målbild.

Anna Norlin Berg (27:04)
Det var intressant. När man sätter kontexten med att du sätter uppgifter. var. I föreläsningen till exempel. Definera nu läge.

Joel Baudin (27:27)
är min tolkning av vad jag kan göra där inne. Som jag tänker när jag får en x, och z-grupp. Så här brukar de se ut när de kommer. Det här är målbilden vi brukar jobba mot och oftast nå mot slutet av vår tid tillsammans.

Anna Norlin Berg (27:27)
Det låter vettigt.

Joel Baudin (27:43)
generaliseringar och summeringar.

Anna Norlin Berg (27:47)
generaliseringen. Precis. Och sen så är det en målbild för en del i en vecka. En del kanske har en friskis grupp så de kanske har en säsong och de kanske är på röd nivå 10 till 15 år och de kanske siktar på att svart nivå när de är klara. Så det är ju liksom. Det är upp till dig.

att sätta det kontextet. Det kanske är en privat lektion. Den här timmen har vi på oss.

Anders Nilsson (28:17)
Det kan också vara en åkare i en tävlingsgrupp. Det kan vara ett pass. Så här jobbar jag dedikerat med det här. Att man avgränsar lite det. Det kan också vara över en grupp, precis som du säger, över en hel säsong. Det är inte upp till oss att bedöma vilken kontext du väljer. Det väljer du. Vi bedömer hur väl du kan motivera det du gör.

Joel Baudin (28:18)
Mm.

Anna Norlin Berg (28:34)
Det är inte upp till oss att bedöma vilken kontext du väljer. Vi bedömer hur väl du kan motivera det.

Anders Nilsson (28:44)
Vi försöker landa det i ledarskap,

Anna Norlin Berg (28:44)
Och så försöker vi landa där.

Anders Nilsson (28:46)
disposition och ämneskunskap. Vi försöker beskriva det i den här. Det har vi också en tabell med lite värdeord som ska försöka stötta det här. Om det saknas eller behöver utvecklas. Det är så vi vill kunna bedöma det. Den delen är relativt rätt öppen. Ni ser vilka bedömningar vi använder. Vi ser vilka olika...

Anna Norlin Berg (28:48)
Så vi försökt skriva.

Anders Nilsson (29:11)
Det finns lite innehåll under respektive del. Det finns också värdeord för betygssättning. ju saknas eller behöver utvecklas. Översiktlig, utförlig eller utförlig och nyanserad. Det finns olika steg i det här.

Anna Norlin Berg (29:13)
Det finns också.

Men vi har pratat ganska mycket om workshopen. Ska vi ta några ord om analysen också? Och sen så kan vi också tillägga i vanlig ordning både på workshopen och analysen. Vi kan inte läsa tankar.

Anders Nilsson (29:42)
Här är vi ju faktiskt jättedåliga på det. Och vi kommer inte bedöma något som inte sägs.

Anna Norlin Berg (29:42)
Vi

kan bara bedöma det som lyfts.

Är man nervös?

Joel Baudin (29:50)
Jag tänker, innan vi går vidare, jag tänker bara såhär, hur kan man, om vi säger, vi har pratat om att sätta kontexten, sätta en nuläger- och månbild och sen handlar det väl om att berätta hur du gör resan från liksom från A till B. Då sa vi att du kan inte läsa tankar. Är det någonting annat såhär som man kan skicka med att för att beskriva hur man tar sig från A B, hur gör man det på ett bra och effektivt sätt?

Anders Nilsson (30:17)
Nu vi inne på huret. Det är egentligen det vi inte ska prata om. Vi kan ju prata om vad och varför. Huret är upp till er att presentera för oss. Hur den här resan ser ut. Vilken terräng använder du? Vart åker du någonstans? Hur ser resan ut rent?

Anna Norlin Berg (30:18)
Då vi inne på hur vi hinner på hur.

Joel Baudin (30:20)
Mm.

Anders Nilsson (30:37)
Jag startar här, jag kommer fortsätta här, jag kommer göra de här sakerna. Det ju ni som ska göra det. Ni ska koppla det här och motivera varför ni gör på det här sättet. Det det vi vill bedöma.

Anna Norlin Berg (30:46)
Men vad ska man säga om hur man kan blanda övningar med tydliggörande

diskussioner? Man kan blanda och i olika terräng med diskussion och förklaring.

Man kan summera vad man har gjort och vart vi började, vart vill jag. När jag testat det här och diskuterat det här, hur har min förståelse ökat?

Anders Nilsson (31:14)
Och sen just där använd då så här, i det här fallet så blir använd terängen till det den är bra för. Alltså inomhus då är det jättedåligt att visa övningar på skidor. För att vara lite krass då så här. Det är skitdåligt att göra det inomhus. Det är mycket bättre att visa och sätta andra saker inomhus. Och utomhus då är det mycket mycket lättare att göra saker och ting på skidor än att hålla på och försöka rita.

Anna Norlin Berg (31:28)
Det är skitdåligt att göra det inom huset. Det mycket bättre att visa.

Anders Nilsson (31:41)
Rita upp saker och ting som man skulle vilja göra på en whiteboard. För det kan du ju ta inomhus. är mycket enklare. Så utnyttja terrängen till vad den är bra på. Det romer ju, det är ju grymt. Det finns ju skitmärkt mycket bra terräng att åka i. Alltså skogsåkningen är lite begränsad.

Anna Norlin Berg (31:55)
Allt utom skogsökning.

Joel Baudin (31:58)
Vandring.

Anna Norlin Berg (31:59)
När

Anders Nilsson (32:00)
Mm.

Anna Norlin Berg (32:01)
jag var i Rome för ett par veckor sedan, fanns det också en puck eller Rome. Men jag vet inte om den ligger kvar. Det återstår att se.

Anders Nilsson (32:07)
Det hade varit kul. Det är alltid kul att åka på kvinnan.

Anna Norlin Berg (32:11)
Känns det som att vi kan gå vidare mot analys delen.

Joel Baudin (32:16)
Ja.

Anders Nilsson (32:16)
Mm.

Anna Norlin Berg (32:17)
Ja, och då har vi... Vi vill ju se hur våra deltagare analyserar det de själva blev analyserade på under block 1. I styrande svängar. Och då står det i här dokumentet kort eller lång. Man skulle också kunna säga och eller hur säger du Anders?

Anders Nilsson (32:44)
Ja, det är alltså...

Anna Norlin Berg (32:46)
Man vill se rörelsen eller man vill se det här utföras balanserad och förberedd. Vi vill se att man kan analysera hur ytterskidan styr svängen. Vad som behöver vad vi har och vad vi vill förändra. Kontinuerlig förändring av kantningsvinkel genom hela svängstycken. Vad är det som händer och hur gör den här åkaren för att det ska hända. Funktionell separation mellan över och under kroppen.

samma sak där. Vad är det som händer. Och hur. Berätta vad är hur Anders.

Anders Nilsson (33:25)
Egentligen ska man säga, vad är det som sker och varför sker det? Det finns en orsakverkan, vad är det jag ser för någonting? Hur utvecklar vi någonting framåt? Vad är det som sker? Det är ju en råanalys. Den är helt ovärderad. Då vill vi höra det utifrån de tekniska... Jag vill ju inte veta om armarna flänger...

Anna Norlin Berg (33:35)
Precis.

Anders Nilsson (33:52)
till högre relevans, om inte det har en påverkan

på ett övergripande kriterie i här fallet. Vi vill ju veta vad som händer med styrytterskillnadsvängen. Det är den här typen av kopplingar vi vill göra på samma sätt som vi gör när vi analyserar er på Block 1.

Anna Norlin Berg (34:10)
Jag tänker ta ett exempel nu. Stoppa mig om jag liksom går åt fel håll. Jag är ju också slalom tränare och har tränare kollegor.

Och då har jag en skidåkare som i alla sina vänstersvängar... Vänta här, vänster, vilket håller det nu ända.

Så precis, då hamnar hela tiden den innerarmen ungefär två decimeter bakom rumpan. Så fort det blir lite brant.

Anders Nilsson (34:28)
Ditt vänster eller mitt vänster?

Anna Norlin Berg (34:38)
Ja, och då hör man ibland från tränarkollegor så här, du måste fram med armen. Den ska inte vara där. Men det svåraste för dem är att se varför armen hamnar där. Det inte armen vi behöver jobba med, utan det är ganska stora utåtrotationen av höften. Precis när den här svängen börjar, varje gång.

för att se till att jag kommer verkligen runt med skidorna här där det är brant och isigt. Och det är åt så här ett håll hela tiden. Så det är ju liksom vad ser jag men det också svårt för ett otränat öga kanske om man bara är en vanlig föräldratränare att förstå varför händer det här. Men har man gått steg fyra på skidor så kan man se det.

Och det den kunskapen som vi är så himla intresserade av.

Anders Nilsson (35:33)
Och sen...

Vad är det som sker? Kanske du som deltagare ser den här armen. Men vi vill ju höra det utifrån de här kriterierna. Då vill vi bryta det i ytterligare en nivå. Det därför vi säger att vi vill titta på varför också. Vadet skulle kunna vara då, men det kommer ju finnas fler saker. Vad? Det du säger Anna, vi tappar en kant

Anna Norlin Berg (35:43)
Precis.

Anders Nilsson (36:00)
här.

Anna Norlin Berg (36:00)
Ja,

Anders Nilsson (36:00)
Hur är det med balanserade förberedd? Hur är det med yttersidan styrsvängen? En konsekvens av att man saknar något ena är att vi har en arm här bak.

Anna Norlin Berg (36:01)
precis. Precis. Och då skulle man ju kunna kalla det här på de här fyra kriterierna som full pott för att man brister i alla fyra i de här svängarna.

lite granna. Man får inte ihop helheten och då är frågan var ska jag börja jobba? Ska jag börja jobba med balansen eller hur ytterskidan styr svängen eller ska jag börja jobba med separationen? Det kommer ju också vara olika för alla människor var man når fram.

Eller?

Så där någonstans så vill vi ju att man bygger upp det här passet på att analysera vad utifrån de fyra kriterierna som vi har angett. Och hur tänker vi kring hur? Har du några frågor Joel?

Joel Baudin (37:02)
Nej, men jag tänker att jag försöker sätta mina skor på någon som inte har gjort det här förut och man kanske... blir inte så tydligt. Det där är tydligt utifrån förväntansbild men hur man faktiskt gör det funderar jag på om man bara ska säga någonting om som en gärning. Och då kan jag säga det då, om ni inte vill prata om huret. Som jag tänker.

Anna Norlin Berg (37:02)
Nej, men jag tänker att jag försöker sätta min skola på någon som inte har gjort det här förut och man kanske inte så. Det är inte så tydligt. Det där är ju tydligt utifrån förväntansbild, men hur man faktiskt gör det.

Joel Baudin (37:29)
att du kommer ha två stycken ex-amalatorer bakom dig så att du behöver träna på att prata skidåkning, prata det ute i luften så att du får vara bekväm med att säga och resonera. Det är

Anna Norlin Berg (37:46)
Om

Joel Baudin (37:47)
ju obekvämt. Och så sen tänker jag...

Anna Norlin Berg (37:48)
Obekvämt. Sen tänker

jag något som jag tyckte var bra är att hålla utifrån olika vinkar så se ut. Jag med bakifrån sidan av helst från sidan och bakifrån ställde på rimliga strategiska ställen.

Joel Baudin (37:52)
Nåt som jag tyckte var bra är att kolla utifrån olika vinkar. Alltså se ut, gömmer bakifrån sidan eller framifrån från sidan och bakifrån. Ställ det på rimliga strategiska ställen.

Hålla en extra gång om du inte är säker innan du börjar göra slutsatser. Alltså ta det lite lugnt.

Anna Norlin Berg (38:11)
Och sen

så det så här det finns ju inte ett sätt att göra det här på. Alla människor är ju olika och det respekterar vi. Vi har inte tänkt ut ett sätt att så här ska du göra det här utan utgå från det själv och så jobba och vara där du är bekväm. Så bara så att alla vet det. Vi har inte bestämt att man måste stå här och man måste tala så här och du vet så där utan.

Joel Baudin (38:17)
Ja.

Ja.

Anna Norlin Berg (38:37)
Jag jobbar utifrån det själv. Är du blyg så... Säg det. Jag är blyg. Det här känns jättejobbigt. Men nu... Jag gör ett försök. Är du... Det är ju som jag tänker. Mm. Precis.

Joel Baudin (38:46)
Och så är det supertydligt, det jag sa är ju... ...som jag tänker kring det hela.

Anders Nilsson (38:51)
Men det finns ju inget... På något sätt gör man en analys av en åkare som åker skidor. Tränar också på åka skidor. Det ju det vi håller på med.

Anna Norlin Berg (39:05)
Analyzerade själv.

Anders Nilsson (39:09)
Man måste också prata om saker och ting. Det är väl en del av träningen framåt. Åk med folk och prata om analys. Det är inte värdera. Det handlar inte om att säga vad som är rätt eller fel. Det finns ingenting som rätt eller fel. Det handlar bara om vart du är på väg nu. Vad är nästa sväng? Vad förändras i terrängen?

Anna Norlin Berg (39:09)
Det är lite starkt.

Anders Nilsson (39:31)
Vad har du för perception här och nu? Vad är det för snöförhållande? Det finns så mycket frågor. Då måste man också träna på. Sen kan inte vi... Vi kan bara bedöma det du säger. Det precis som du säger. Du måste också vara villig prata om det här. Det kan absolut kännas märkligt.

Anna Norlin Berg (39:43)
Och sen kan inte vi...

Anders Nilsson (39:55)
Det är kanske inte det man gör om man har. Men det är också så att alla som kommer upp på... ...har haft en privat lektion, men nog har ni väl åkt med en person nån gång? Då kan det ju inte bara handla om prata väder och vind. Nånstans måste man bryta mer. Sen är frågan om hur mycket av det som pågår i din skalle när du åker med den här personen... ...pratar du med personen om? Det kanske beror på vilken nivå den här personen är på.

Anna Norlin Berg (40:02)
Privat.

Anders Nilsson (40:20)
Man får ju bestämma vad man gör och vad du vill förmedla under den tiden. Det du förmedlar är det vi ska bedöma.

Anna Norlin Berg (40:20)
Man får bestämma vad man gör och du vill förmedla.

Och sen så

om man ska titta på fallgropar. Så en fallgrop som jag ofta har sett på vlogg två. Det att man lyssnar, att man frågar den man analyserar väldigt mycket. Frågar, frågar, frågar, vad tränar du på? Vad är dina svårigheter och så vidare?

Men du kanske ser något helt annat. Och sen så blir du låstig och inte vågar säga vad du ser. För du har hört att den här åkan säger så här om sig själv. Då... Då låser man sig själv. Så att lita på... Lita på er själva litegranna.

Förstår ni vad jag menar?

Joel Baudin (41:18)
Jag tror det var någon som sa någongång

Jag kommer inte ihåg om det var... skiter samman. Men att det är ju bara ett analysobjekt. Där och då.

Anna Norlin Berg (41:24)
Men exakt.

Joel Baudin (41:28)
Du behöver inte personifiera det på det sättet för det är inte uppgiften.

Anna Norlin Berg (41:29)
Precis. Nej, nej. Precis. Så vi kan snacka motorsport i liften.

Anders Nilsson (41:38)
Ja exakt. Du får prata vad du vill. är inte det. Om du pratar väder och vind kommer vi att bedöma väder och vind. Din förmåga att prata väder och vind finns inte mer än den där bedömningen.

Anna Norlin Berg (41:40)
Ja.

Nej.

Precis.

Vad vill du säga mer om det här delen?

Joel Baudin (41:52)
Jag fick en, jag ställde en fråga eller om det var några frågor. Jag fick in en för det här samtalet men den har ingenting med det vi har pratat om att göra. Men jag tänker vi kan, vi kan ju... Hur tänker ni i nämnden kring examens möjligheter till kunskaps- och erfarenhetsutbyte?

Anna Norlin Berg (41:53)
Fick jag ställa en fråga? om det några? Jag fick inte. Det är spännande.

Anders Nilsson (42:04)
Tjena nu!

Anna Norlin Berg (42:12)
Ja, jag tycker att gå på att vara deltagare på alla workshop. Det är jättestort erfarenhetsutbyte.

Att lyssna på de seminarierna vi har haft inför. Det också ett erfarenhetsutbyte. Jag har fått förmånen att vara på väldigt många workshops eftersom jag har hållit på med det här sen 2013. Så jag plockar massvis med godbitar varje säsong.

Min undervisning. Det är en ganska luddig fråga så att säga.

Anders Nilsson (42:42)
Det finns

också aspekten av att... Ska vi se det här som ett lärtillfälle eller som en examination? Och den balansen behöver vi... Jag ska inte säga att vi behöver bestämma. Vi försöker göra det här till mer lärtillfälle än vad har varit förut.

Anna Norlin Berg (42:54)
Mm.

Vi försöker göra.

Anders Nilsson (43:12)
Det innebär kanske inte att det blir inte bara ett lärtillfälle, för det måste också vara en examination. Det är ett löfte vi har satt mot skidlärar i världen, mot ISIA. För att vi ska kunna uppnå de här sakerna så måste vi göra det här. Vi har velat bryta ner det här mer mot att det också ska bli lärtillfällen. Det vill säga att vi har...

Anna Norlin Berg (43:18)
Det är.

Anders Nilsson (43:35)
Teoriprovet har gått från att vara ett klassiskt teori-pro på panna och papper. Du får fylla i frågor, berätta det, till att bli seminarie, inlämningsuppgifter. Det för att det ska bli bättre i lärtillfällen. Därför tror vi att ni har lärt er mer utifrån det, utifrån hur man lär sig idag. Så vi försöker få det dit. Vi försöker polera ner det som blir examensdelen. Vi försöker väl skruva lite på block 1.

Anna Norlin Berg (43:55)
Försök ju få det. Vi försöker polera ner det som vi försöker. Vi försöker väl skruva lite på blocket.

Anders Nilsson (44:04)
Att försöka ge lite mer feedback. att man förstår mer huret. Vi kanske inte ger huret men vi försöker ge lite mer varför. Var och varför runt

Anna Norlin Berg (44:04)
Att försöka vara lite mer fivet. Att försöka göra det så att vi inte. Så att man förstår mer hur. Vi kanske inte ger hur, men vi försöker ge lite mer. Varför? Vad och varför?

Anders Nilsson (44:19)
er prestation. För att ni ska kunna bli bättre på huret. Det för att vi tror att vi kan lyfta det här. Det är skitsvårt. Det är superfårt att inte bara gå över gränsen och säga att det är som vi.

Anna Norlin Berg (44:21)
För att vi tror att. Det skitsvårt.

Anders Nilsson (44:31)
Vi kör det här som ett lärtillfälle.

Bara. Och sen väljer vi att i efterhand godkänna er. Och alternativet är att man blir stenhård i att det är bara examen. Det är bara det här du ska presentera. Du ska bara göra det här. Det är helt ovärderat. Vi kommer dit. Då hade vi kunnat filma er. Ni kan skicka in filmer med de här åken. Vi bedömer. Säger du okej eller inte. Så det är en avvägning på vad som är lär och examination.

Anna Norlin Berg (44:35)
Väljer vi att det.

Och alternativet är att man blir stenhårdig. Det är bara det här.

Vi

Anders Nilsson (44:58)
Vi försöker nog skruva på det.

Anna Norlin Berg (44:59)
försöker skruva på det.

Anders Nilsson (45:00)
Inte alltid enkelt.

Anna Norlin Berg (45:03)
Nej, för vi vill ju inte

vara examinatorer, alltså ur den traditionella ULG-examinatorn, utan vi vill ju att man ska gå därifrån smartare.

Joel Baudin (45:22)
En tanke jag har kring det där är väl också att hur mycket ska vara nämndens ansvar och hur mycket är gruppen självas ansvar. För det tycker jag det är ändå väldigt erfaren. Om man går upp på examen och du hållit på ett tag, du är ganska driven. Att det finns när det kommer till erfarenhetsutbyte och kunskapsutbyte att man tar vara på varandra. Jag tänker om man kommer tillbaka till blocketter där.

Anna Norlin Berg (45:22)
En tanke jag har kring det där även också att hur mycket ska vara nämndens ansvar? mycket?

...vänligt er far. Alltså om man glömmer att om det hållt taget.

Det det kommer till. Kanske byter ta vara på varandra. Tänker man gå bakom blocket.

Använd gubben.

Joel Baudin (45:51)
använd gruppen för att ta hjälp av gruppen. Det är väl stort också att

om man vill ha mer erfarenhet och kunskapsutbyte, plugga det hålet själv också. Nämnden är ideella krafter, det kan ju inte heller vara... Men det här är min personliga bias till att för många människor att göra för lite är rent allmänhet.

Anna Norlin Berg (46:17)
Det finns ju också väldigt stora arbetsgivare som har väldigt många skiljare anställda. Där ligger det också ett stort ansvar tycker jag att de ska utveckla sin personal åt åt rätt håll.

Anders Nilsson (46:30)
Ingen hade varit gladare än vi om vi hade haft mer tid på att saker. Om jag hade haft betalt för att göra det här hade jag jättegärna gjort det. Vi hade gjort det på hela tiden. Alla gånger. Vi kunnat åka runt till skickskolorna och hålla på med det hela tiden. Jag skulle ha älskat det. Det finns så mycket. Men nu har jag ju ett annat jobb. Jag har ett vanligt jobb som jag går till. Som är 8-5.

Anna Norlin Berg (46:31)
Så ingen hade varit glad över en ny om vi hade haft mer tid att göra så. Precis.

Men nu har.

Anders Nilsson (46:54)
Det här det som sker vid sidan om. Det kan ju också vara en styrka att vi har andra roller också. vi försöker ju göra det här till ett bättre lärtillfälle. Det faller mycket på dig som deltagare att se till att fylla det här. Det är helt korrekt. Vi kan inte trolla med knäna. Vi kan försöka hjälpa och stötta så mycket det går. Men där och då är det också svårt att göra det.

Anna Norlin Berg (47:04)
Man måste också det faller det mycket på dig som deltagare. Vi kan inte. Vi kan försöka ge upp oss.

Joel Baudin (47:19)
Tack

Spännande.

Anna Norlin Berg (47:20)
Spännande.

Teoriprovet är ju lite av ett lärtillfälle. Har vi försökt göra det till. I år så har vi ju vi väljer lite olika spår liksom för att det inte ska vara så här. Titta på förra årets teori prov och göra något liknande. Vi försöker ju cykla runt lite filmer och vara med tidigare både som workshop och i teorigrejerna.

I år valde vi att två tillfällen och i princip eller två filmer. I princip så gör man ju samma sak där som vi kommer göra på analysprovet. Så. Men det är barn den här gången. Vi har försökt sprida ut dem lite i de här levelnivåerna så att det inte ska vara två ganska lika barn utan vi vill ha lite skillnad mellan dem liksom. Sen blir olika typ av.

och färdigheter som analyseras.

Anders Nilsson (48:12)
Sen vill man ha mer att analysera så YouTube om något är ett kaninhål. Kanadas utbildningsorganisation, jättemycket bra information. Jättemycket olika nivåer, de presenterar kortare klipp på vad de lyfter där. USAs likadant. Super mycket bra information.

Jag vet inte, Frankrike och Italien är kanske lite begränsat. har kanske svårare med språket, men det finns säkert... Det finns väl att gräva lite där också. Schweiz har ju ganska mycket som ligger ute en del där också. Så det finns ju... Om man vill ha annat, om man vill kunna sitta hemma och titta på saker, tänker jag också analysera. Och där man får hjälp av kunna få på analysen.

Anna Norlin Berg (48:42)
Det finns ju. Om man vill ha annat, man vill kunna sitta hemma.

Om man.

Joel Baudin (48:54)
Får jag vänta? Får bara säga en sak innan och om man vill ha lite gemenskap och kunskapsutbyte så i vår block 2-grupp så kör vi försöker vi köra analys varje måndag. Försök men framförallt lite mer rampa på det nu kommande veckor här. hör av er om

Anders Nilsson (48:56)
Mm.

Joel Baudin (49:15)
ni vill vara med där.

Anna Norlin Berg (49:16)
Med anledning av när vi är inne på teoriproven lite grann, som Anders säger, det finns ju också arbete och familjeliv och därför så är inte rättningen på teoriproven det som går fortast. Det finns många saker som kan köpa jul för att allt det där är klart. Men vi är klara med första provet inför block två, så det vi ändå nöjda med.

I och att man lämnar in via formuläret den här gången så tror vi också att vi ska på ett lättare sätt kunna hålla koll på vart alla svaren kommer.

Så visst var det 13 14.

Anders Nilsson (49:59)
Ja, och...

Anna Norlin Berg (50:01)

eller 14. Skönt att man inte själv vet. Som de här då ska vi in i. Så.

Anders Nilsson (50:04)
Det var en bra fråga.

Joel Baudin (50:08)
Jag tycker vi borde runda av här. Man kan väl göra så som vanligt att om man har några fortsätta frågor så kan man väl höra av sig till er på ett valfritt sätt. Man kan hitta kontaktuppgifter eller kontaktvägar i avsnittet. Eller så kan man mejla, fråga, skidlårare.org. Den finns fortfarande kvar.

Anna Norlin Berg (50:11)
Ja, jag känner det också.

Anders Nilsson (50:14)
Mm.

Joel Baudin (50:36)
Vi har fortfarande fått en fråga genom alla dessa år, men... Träningen är den som ger sig.

Anna Norlin Berg (50:40)
Den har ju du skrivit.

Joel Baudin (50:43)
Nej, det var... Det Det var...

Ja, det precis var en testfråga. Nej, det var faktiskt en fråga som vi fick, men det var... Det var två år sedan.

Anna Norlin Berg (50:54)
Men tretton är i alla fall sista dag för teori provet. Vi önskar er all lycka till med förberedelserna.

Vi ser fram emot att ses inom det. Hur kändes det att vara gäst, Joel?

Joel Baudin (51:07)
Ja, det var en ovaren roll. Nej, jag tycker det är...

Jag tycker, återigen, är tacksam att vi har med plattformen att kunna ha de här samtalen och försöka hjälpa till lite grann.

Anna Norlin Berg (51:11)
Tack så mycket.

Fint. Det tycker jag också. Jag tycker också att det är enklare att uttrycka mig i tal än i skrift.

Anders Nilsson (51:18)
Jättebra.

Joel Baudin (51:25)
Exakt. Då får vi... Exakt. Olika medium för olika. Different strokes for different folks. Tack så mycket för idag. Tack till alla er som lyssnar. Jag tror att vi kommer... Eller, det här är meningslöst. Men det här avsnittet kommer att åka ut nu direkt idag, tror jag. Så att folk hinner lyssna på det.

Anna Norlin Berg (51:28)
Olika medier olika. Så klokt. Bra jobbat.

Anders Nilsson (51:46)
Ja, gott.

Anna Norlin Berg (51:47)
Bra jobbat. Tack! en fin hejda.

Joel Baudin (51:48)
Toppen! Vi hörs igen!

Anders Nilsson (51:50)
Unikt kul!

Hej!

Skapare och gäster

Anna Norlin Berg
Värd
Anna Norlin Berg
Skidlärare med 30 års erfarenhet. Ordförande i Examensnämnden.
Joel Baudin
Värd
Joel Baudin
Skidlärare med entreprenörsanda som jobbar mot examen.
Anders Nilsson
Gäst
Anders Nilsson
Jobbar med IT. Skidlärarlärare, coach och examinator som gillar prylar, teknik, skidåkning, klättring, surfing, cykling, paddling, löpning och simning
Vi snackar Skidlärarexamen Block 2 2025
Sändning av